InDesign és Lightroom: fotóalbum készítésének munkafolyamata

Mióta ismerem a Lightroom-ot, leginkább benne szeretek fotókat adjusztálni; és hát kell-e említenem (költői kérdés): mióta ismerem az InDesign-t, leginkább benne szeretek kiadványt szerkeszteni. Tehát adott a két kedvenc szoftverem, és a feladat: egy fotóalbum készítése. A probléma – legalábbis elsőre –, hogy a két szoftver nem túl jó barátok, nem igazán beszélik egymás nyelvét (a Lightroom-ban elvégzett változtatások nem jelennek meg az Indesign-ba illesztett képeken). Ennek ellenére sikerült kialakítanom egy számomra ideálisnak tűnő munkafolyamatot:

  1. Az összes fotót, amire szükség lehet, importálom a Lightroom-ba.
  2. Ezeket (mindegyiket, hiszen nem tudom még, hogy melyik kerül be a könyvbe) még adjusztálás előtt (mivel csak az albumba kerülő képeket akarom majd pofozgatni) kiexportálom a Lightroom-ból egy links nevű mappába. (Az export preset-et úgy állítom be, hogy figyelmeztetés nélkül írja felül a már létező fájlt.)
  3. E mappa tartalmát megjelenítem az InDesign Mini Bridge panelén, innen válogatom be a képeket a fotóalbumba, egyszerű drag and drop módszerrel. Ha kíváncsi vagyok egy kép részleteire, kiválasztom a Mini Bridge panelen, és nyomok egy szóközt: ekkor megjelenik a fotó teljes képernyőn, ebbe bele kattintva pedig 100 %-on.
  4. A könyvbe kerülő képeket a Lightroom-ban adjusztálom, és ezeket meg is csillagozom (lehetne színnel vagy zászlóval is jelölni – ízlés kérdése).
  5. A megjelölt, adjusztált képeket újra kiexportálom a Lightroom-ból a links mappába (ezért kellet úgy beállítani az export preset-et, hogy figyelmeztetés nélkül írja felül a már létező fájlt).
  6. Végül frissítem az InDesign-ba illesztett képeket az adjusztált verzióra.
  7. Opcionális: hogy ne legyen meg minden kép két helyen, törlöm a links mappából a felesleget (módosításuk dátuma szerint rendezve, a legrégebbieket kukázom).

Elsőre talán macerásnak tűnhet, de tényleg bevált – kényelmes munkamódszer lett ez nálam.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: