Egy kedves ismerősöm hívta fel rá a figyelmem – ezúton is köszönöm neki:

Karéliai utam kapcsán felmerült bennem, hogy jó lenne a fotókat geotaggel ellátni, hogy ne járjak úgy mint Korzikán – miszerint ma már nem tudom minden fotóról, hol készült… Nos, végigböngésztem pár dolgot és a vége ez lett: www.geotagphotos.net

Ha már androidos telefonja van az embernek, ami ugye úgyis vele van :) Csináltam egy tesztet, (végigfotóztam a várost) – és jelentem, a geotaggelés pörfikt lett.

+infó: ha nincs mobilnet és minden egyéb csingilingi folyamatosan bekapcsolva a telefonon, akkor meg sem kottyant a telefonnak az app és a GPS futtatása – simán kibírta az egész napot, úgy hogy közben többször beszéltem telefonon, sőt kétszer emaileket is néztem (HTC Wildfire S). Alternatívák:

  • vehetsz GPS-t (50 ezer körül – ami ér is valamit)
  • vehetsz fotós geotag eszközt (12 ezer környéke és elég pontatlan)

Azonnal felcsillant a szemem, mivel eszem ágában se volt egy újabb kütyüt venni (tudod, az egyszerűséget kedvelem), viszont a fotóimat, szeretném én is a térképre rakni (és persze nem manuálisan) – kértem Bélát, hogy meséljen még róla:

  • App megvásárol (~700 Ft) az áruházból (van próbaverzió is, de abban nem mentődnek el a pontok ha jól értettem).
  • Használat előtt érdemes beállítani a pontvételezési (GPS koordináta) gyakoriságot, illetve az elmozdulás nagyságát ami pontvételezést eredményez.
  • GPS elindít (mármint a mobilban).
  • App elindít – itt fontos momentum (amire az app is felszólít), hogy szinkronizáld a mobil és a fényképezőgép óráját (időzónákon való átutazáskor a mobil átáll, a fényképezőgép nem).
  • Új útvonal létrehozása (vagy egy régebbi folytatása). (Ha az ember messzi van a civilizációtól, érdemes kikapcsolni minden olyan funkciót, ami zabálja az energiát.)
  • Az app a beállított értékek szerint mérési pontokat rögzít egy állományban a telefon memóriakártyáján, egyéb más beavatkozás nélkül. (Azaz kitűnően használható külföldön is, mert nem kell hozzá internetkapcsolat, csak a GPS.)
  • Hazaérkezve nincs más dolgod, mint bemásolni a keletkezett “log” fájlokat egy mappába, elindítani az offline vagy internetes kiegészítő alkalmazást, és “megmutatni” a mappát ahol a képek vannak. A szoftver a logfájlban található időbejegyzéseket összefésüli a fotók elkészítésének idejével, és beleírja az exif-be a koordinátákat. Ennyi.

Megvettem az alkalmazást, ami a norvégiai fotóstúrán jó szolgálatot tett: minden reggel elindítottam, este leállítottam – naponta új fájlokat mentve. Egyetlen nap volt, amikor észrevettem, hogy leállt – nem tudom, hogy ez az Android vagy a Geotag Photos hibája volt –, így aznap kimaradt pár óra nyomkövetés. Nadrágzsebben, a kisbuszba ülve megszakadt a kapcsolat, de a fotós mellényem zsebébe csúsztatva a telefont (az ablak mellett ülve), még a buszban is működött (sajnos ezt csak a túra vége felé találtam ki – de végülis nincs nagy jelentősége, a buszból úgyse fényképeztem, legfeljebb az utazásunk nyomvonala nem került pontosan a térképre). A geotagphotos.net-ről exportált GPX fájlokat pedig akár a Google Maps-be is importálhatjuk – lásd a napi beszámolóim végén.

Összességében elégedett vagyok az alkalmazással, meg is fogadtam, hogy használni fogom minden fotózásnál, és ezt a fogadalmam tegnap már sikerült is megszegnem, mert az app sajnos nem képes automatikusan elindulni a fényképezőgépemet érzékelve. Talán ez az egyetlen hibája. :)

Egy hozzászólás ehhez: „Geotag Photos – egy praktikus okostelefon alkalmazás

  1. Klassz! Miért van az hogy egy csomó android alkalmazás arra szolgál, hogy tudják hol vagy most, tehát nem otthon . . .

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.