A Gmail tapasztalatain alapuló Inbox olyan újdonságokat kínál, amelyek túlmutatnak az egyszerű levelezésen, és a fontos dolgokat helyezik előtérbe.

Két hete használom, és egyrészt imádom, másrészt nem értem. Imádom, mert nagyon átgondolt, letisztult, szép felülete van, gyönyörűek a finom átmenetek, animációk, és jól kitalált új funkciókat tartalmaz. Nagyon jó használni, a felhasználói élmény tökéletes lehetne, ha az Inbox by Gmail be lenne fejezve.

Nem értem, hogy maradhatott ki a mellékletek csatolásánál a Google Drive-ról beszúrás lehetősége (erről eszembe jut a Google Keep, melynek webes felületén kezdetben – sokáig és teljesen érthetetlen módon – a jegyzetbe írt URL-ek nem váltak automatikusan kattintható linkekké), és miért nem jelenik meg a leveleim végén a Gmailben beállított aláírásom (ha már nem lehet ilyent az Inboxban beállítani – ahogyan szinte semmi mást sem, mivel összesen két beállítási lehetőség van: címkék létrehozása, és gyorsbillentyűk engedélyezése). Lehet, hogy nem az átlagfelhasználóéval egyezőek az igényeim, de én szeretek minél kevesebb eszközzel (legyen az hardver vagy szoftver) megoldani valamit. Nem értem, hogy azt a néhány nagyon praktikus funkciót, és a gyönyörű felületet miért nem inkább a Gmailbe fejlesztették bele? Így most van a remek Gmail, amit eddig elégedetten használtam, de az Inbox kipróbálása óta már csak hiányérzettel tudok rátekinteni; és van utóbbi szépség, ami meg önmagában csak súlyos kompromisszumok árán használható. Persze nyilván folyamatosan fejlesztik, és idővel talán az összes Gmailben meglevő funkciót megkapja, de akkor meg már tényleg tökéletesen értelmetlenné válna a két szoftver párhuzamos létezése.

Szóval nem értem, mindenesetre most mobilon Inboxot használok, mivel ott csak megnézem a leveleimet, és örömmel használom a szép felületét, valamint jól jön a nagyszerű halasztási funkciója is; az asztali gépen pedig íráshoz marad a Gmail (ami egyébként minden egyes induláskor kikapcsolhatatlanul át akar vinni az Inboxra) – és a levelek megnézéséhez, kezeléséhez nyitottam egy fix fület az Inboxnak is, mert annyira gyönyörű és praktikus.

Részletes bemutató és meghívó igénylése a magához az Inboxhoz hasonló igényességgel kivitelezett termékbemutató oldalon található (amúgy a meghívó nekem kb. egy nap múlva érkezett meg); az Android verzió pedig a Google Playről tölthető.

Frissítve (2015. 01. 12.): Itt találtam választ az értetlenkedéseimre: venturebeat.com/2014/12/03/google-hopes-to-one-day-replace-gmail-with-inbox-but-will-ultimately-decide-based-on-user-feedback/. Tömören a lényeg: az alapoktól újragondolták a levelezés kérdését, és ezt jobbnak látták egy új termékként bevezetni. Lépésről lépésre haladnak, és egyszer majd a távolabbi jövőben (in the very long term) levált(hat)ja az Inbox a Gmailt, ha a felhasználók is úgy akarják (ultimately, our users will decide).

Frissítve (2015. 02. 25.): Szinte teljesen visszatértem a Gmailre – miután az Inboxban két hónapja semmilyen érdemi fejlődés nem történt, továbbra sincsenek megoldva benne a már említett, alapvető hiányosságok, ráadásul többször előfordult már, hogy nem tudtam vele elküldeni e-mailben egy képet a telefonomról (minden szabályosan ki volt töltve, mégis inaktív maradt a küldés gomb), és az is rendszeres, hogy nem küld értesítést az új levelekről. Túl sok kompromisszumot kellene kötni összesen kettő darab előnyért: a szebb külsőért, és a halasztási funkcióért. A Gmailre visszatérve élvezem, hogy újra egyetlen tappintással tudok törölni egy levelet – és továbbra se értem, hogy miért csináltak egy új alkalmazást, ahelyett, hogy az Inbox szépségét és praktikumát a Gmail-be építették volna bele (illetve nem értek egyet a fenti magyarázattal).

8 hozzászólás ehhez: „Inbox by Gmail

 1. Én pár hétig próbálkoztam megbarátkozni az Inboxszal, de aztán legyalultam. Három fiókot kezelek a telefonon, ebből kettőt úgy, hogy ha jön valami, tudomásul veszem, olvasottnak jelölöm és archiválom anélkül, hogy megnyitnám. Ezt az Inbox (akkor még) nem tudta. Ja, és a Nova Launcher nem jelezte az Inbox ikonján, hogy hány olvasatlan levelem van.

  Viszont aminek örültem, hogy az Inbox megjelenésével egyidőben fejlődésnek indult a Gmail is meg a Calendar is. A Gmail teljes értékű levelzőkliens lett, simán kezeli a céges fiókomat (ezt igazán belevarrhatnák a böngészős verzióba is), a naptár felületét meg hál`Istennek teljesen átszabták, sokkal használhatóbb lett.

  Amitől viszont agyf@szt kapok, hogy a google-nak nincs olyan terméke, ami a naptárban lévő teendőlistát (tasks) mobilon megjelenítené. Pedig ahogy a böngészős verzióban benne van, benne lehetne a mobilos naptár app-ban mondjuk egy erre kigyezett widgettel együtt.

  1. Jobbra elhúzva a(z olvasatlan) levelet nem archiválódott? Azt gondolnám, hogy ez kezdetektől így volt. Amúgy balra húzva meg el lehet halasztani időre, vagy akár helyhez kötötten (pl. ha hazaérek, akkor jelenjen meg újra). Szerintem zseniális!

   Az Androidos és böngészős verziók (is) valóban egységesedhetnének. A teendőkön kívül az új Androidos naptárból hiányolom még a böngészős verzióban „Más naptárak” csoportban szereplőket. Ezek közül egy (feleségem által megosztott, az edzéseit tartalmazó) naptár megjelenik, öt pedig nem (Az év hányadik napja, Hetek sorszáma, Holdfázisok, Időjárás, Napkelte és napnyugta – ezeket én adtam hozzá a webes felületen). Érthetetlen, miért tűntek el…

  1. Ja, ez most is így van, bár az Inboxban ennek csak annyi a tünete, hogy vastag betűvel szedve jelenik meg a levelek listájában (a kategóriákban, címkéknél nem jelöli külön, hogy olvasatlant is tartalmaz). Azért nem is vettem ezt észre, mert én minden levelemet megnyitom (vagy törlöm) – az Inboxban meg külön élvezet megnyitni egy levelet, olyan szépen animálódik. :)

   És most értettem meg, hogy neked az a bajod, hogy nem tudod megnyitás nélkül olvasottnak jelölni. Ez is így van most is, úgy látom, nagyon minimálra akarják venni a figurát. Nekem amúgy sokkal inkább hiányzik egy kuka ikon, amivel csak egy tappintás lenne a törlés, nem kettő, menüből előszedve. No meglátjuk majd, mi lesz belőle…

   A naptárnál nekem az említettek nem csak a widgetben nem jelennek meg, de ki se választhatom őket a beállításoknál. Mobilon egyszerűen nem is léteznek.

 2. Itt találtam választ az értetlenkedéseimre: venturebeat.com/2014/12/03/google-hopes-to-one-day-replace-gmail-with-inbox-but-will-ultimately-decide-based-on-user-feedback/. Tömören a lényeg: az alapoktól újragondolták a levelezés kérdését, és ezt jobbnak látták egy új termékként bevezetni. Lépésről lépésre haladnak, és egyszer majd a távolabbi jövőben (in the very long term) levált(hat)ja az Inbox a Gmailt, ha a felhasználók is úgy akarják (ultimately, our users will decide).

  1. Én meg annak örülnék a legjobban, ha az Inboxos jóságokat a Gmailbe rakták volna. De végül is mindegy, előbb-utóbb összeér a kettő, aztán majd Gmailnek vagy Inboxnak hívják, nem számít.

   1. Tulajdonképpen nem lenne rossz, csak ne szedjék ki a gmailből azokat a jóságokat, amiket szeretek benne :) Mert az egy gombnyomással olvasottá jelölök 10 levelet, és még ugyanazt a tizet egy másik gombnyomással archiválni is tudom pl. jóságnak számít, ahogy annak számít az is, hogy a saját nem gmailes levelezésemet is tudom vele kezelni, így fölöslegessé vált egy másik mail kliens app használata.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.