Új Adobe CC szoftverek, Lightroom CC és Lightroom Classic CC, All Apps csomag 38,09 euróért

Az Adobe tegnapi Max rendezvényén mutatta be szoftvereinek újdonságait (InDesign, Photoshop, Illustrator). Van néhány hasznos dolog, aminek lehet örülni, de nálam ezt az örömöt elnyomja az a nagy adag csalódottság, amit a Lightroom miatt érzek. Tömören összefoglalva: a káosz egyre csak nő. Ahelyett, hogy egyszerűsödne a helyzet, inkább bonyolódik: mostantól két asztali Lightroom verzió van: Lightroom CC és Lightroom Classic CC.

Nagyon vártam már a Lightroom új verzióját, hiszen két éve nem adtak ki nagyobb frissítést a szoftverhez, és az előzetes hírek szerint ráfeküdtek a program talán legnagyobb hiányosságának, a lassúságának kiküszöbölésére. Még nem próbáltam élesben, de tegyük fel, hogy igaz, a Lightroom gyorsabb lett. És mi van még? Ez:

Ennyit a régi Lightroom új, 7-es verziójáról, melynek neve mostantól Lightroom Classic CC; és azoknak az újdonságoknak, amiknek igazán örülhetnénk, inkább csináltak egy teljesen önálló, másik alkalmazást. A Lightroom CC gyökeresen átalakított felhasználói felülettel jelent meg, és a legfontosabb eltérés közte, illetve a Classic verzió között, hogy előbbi a felhőbe szinkronizálja a fotókat, így azok bármilyen arra alkalmas eszközön (asztali gépen, telefonon, tableten, laptopon) és platformon (Windows, Android, Mac OS, iOS) elérhetőek; ráadásul manuális kulcsszavazás nélkül automatikusan felismeri a képek tartalmát, így például egyszerűen rátalálhatunk a cuki kiscicákat tartalmazó képeinkre. De hisz ez nagyszerű, nem? Miért vagy csalódott, Zsolti? Tömören ezért:

 • az új Lightroom CC nem kapta meg a régi Lightroom (tudod, aminek most Lightroom Classic a neve) összes funkcióját;
 • az 1,4 TB-nyi összes fotóm és videóm felhőben történő tárolásához ismét a zsebembe kellene nyúlni, és még többet fizetni az Adobe-nak.

De kóstolgatom még az új helyzetet és a lehetőségeket, a Lightroom kontra Lightroom Classic témát részletesen a jövő pénteken megjelenő cikkemben vesézem ki a Pixinfon.

Végül egy jó hír: mostantól az összes Adobe CC alkalmazásért fizetek annyit, mint korábban háromért (Lightroom + Photoshop + InDesign). Nézegettem az Adobe fiókomban (bejelentkezés után a Fiók kezelése link) a Tervek és termékek menüpont alatt az Előfizetési csomag váltására kattintva a lehetőségeket, és találtam egy az összes alkalmazást tartalmazó csomagot Creative Cloud membership (one-year)‎ néven, 100 GB tárhellyel, 38,09 euróért. Ne kérdezd hogy lehet ez, hisz ennek a csomagnak a hivatalos ára 63,49 euró. Kihasználva az egyre átláthatatlanabb termékpaletta-káosz (minden alkalmazás / csak Lr / Lr + Lr Classic + Ps / csak egy app / mindezek kombinálva a különböző tárhely méretekkel [de „persze” nem minden csomaghoz van minden méret]) kínálta lehetőséget, azonnal lecsaptam rá, és előfizettem.

Aztán következett még egy fél órás gyötrelmes párbeszéd chaten az Adobe supporttal, melynek eredményeként nagy nehezen megtudtam, hogy ugyanez 1 TB tárhellyel 76,19, 2 TB tárhellyel pedig 88,89 euró lenne. Vagyis a nekem még mindig kevés 1 TB is kétszer annyiba kerülne, mint az alap 100 GB. Arra a kérdésre viszont már nem kaptam választ, hogy ha akarnám, hol tudnám kiválasztani ezeket a lehetőségeket, ugyanis miután frissítettem a csomagom, már más ajánlatok jelennek meg az Előfizetési csomag váltása linkre kattintva. A supportos azt írta, hogy ennek a bonyolult kérdésnek a megfejtéséhez átirányít egy másik kollégához (ez lett volna már a harmadik), de jeleztem neki, hogy köszi nem kell – és inkább lefeküdtem aludni.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Új Adobe CC szoftverek, Lightroom CC és Lightroom Classic CC, All Apps csomag 38,09 euróért” bejegyzéshez

 1. Éger György avatar
  Éger György

  Szerintem ezzel az új Lr CC-vel kóstolgatják a tárhelyszolgáltatói terepet, amiből jó kis pénzt tudnak csinálni hosszútávon. Egyenlőre a lelkes amatőrök a célközönség akiket egy kis csilivilivel el lehet kápráztatni és tárhelyigényük se haladja meg az 1 TB-ot. Mindenesetre látványosan szenvednek a fejlesztésekkel, pl. a Ps-ben az új Bezier-görbe húzogató cucc jó példa rá, hogy a semmit hogyan kell újdonságként becsomagolni.

  1. Zsolt Halasi avatar

   Igen, nyilván pénzt akarnak mindenből, amivel nem is lenne semmi baj, ha olyan szoftvereket készítenének, amiket öröm használni. De sajnos Adobe szoftverekkel dolgozva minden napra jut valami bosszúság…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: