Miután kolléganőm minden InDesign-nal kapcsolatos kérdésére egy „A csodálatos InDesign…” kezdetű mondattal feleltem, megkérdezte, hogy ezért fizet-e nekem az Adobe?

Ha csak egyetlen szoftvert vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, akkor biztosan az InDesign lenne az:) Rajongásom kifejezésének kezdeteként arra gondoltam, hogy leírom, mi a három legjobb dolog az InDesign-ban – szerintem.

A színek kezelése

Ha az InDesign-ban le akarok cserélni egy az éppen megnyitott dokumentumomban használt színt, elég ha a Swatches paletta kuka ikonjára húzom a törlendőt, majd a megjelenő Delete Swatch ablakban kijelölöm az újat, és az InDesign a régi színt, és annak minden árnyalatát (Tint Swatch – ha volt ilyen) lecseréli az újra. Ha nem cserélni akarom, hanem csak megváltoztatni, akkor egy dupla klikk a szín nevén a Swatches palettán, és máris beállítható az új szín (a megváltoztatandó színből létrehozott Tint Swatch ekkor is a „szülő” színnel együtt változik).

Grayscale képek színezése

Ha voltál már olyan helyzetben, hogy egy raszteres képet (ez lehet akár egy kínai szöveget tartalmazó jpg is – mint nálam, egy héttel ezelőtt) kellet egyszínes (direkt színes) anyagba illesztened, akkor értékelni fogod, hogy a behelyezett grayscale képet a direkt kijelölővel (Direct Selection Tool) kiválasztva a kép feketéjét és szürke árnyalatait lecserélheted a Swatches paletta bármely színére (ahogy a középső képen egy sötétbarnára). De a kép fehér részeit is színesítheted, ha a kijelölővel (Selection Tool) választod ki a képet, és ezután kattintasz a Swatches paletta egyik színére (ahogy a jobb oldali képen a narancssárgára). Máris kész a duotone kép.

A grayscale képEgy színnel módosított képKét színnel módosított kép

A szövegek és képek kereteinek „rugalmassága”

Szöveg keretének módosításaVagyis a szövegek és képek keretei úgy viselkednek, ahogy a görbék. A toll eszközzel (Pen Tool) új csomópontokat vehetünk fel rá, régieket törölhetünk, megváltoztathatjuk az iránypontjaikat; tetszőlegesen módosíthatjuk a keretet, ahogy a görbéknél megszoktuk.

Ráadásul még nem is beszéltem arról, hogy ha mentés nélkül lépünk ki (kényszerűségből vagy véletlenül), az InDesign a következő megnyitáskor megkísérli helyreállítani az elmentetlen fájlt (és ez nagy valószínűséggel sikerül is neki); vagy hogy mekkora jóság a Photoshop fájlok beillesztésénél a psd fájl rétegei ki-be kapcsolásának lehetősége (vagy egyáltalán a Photoshop fájl beillesztésének lehetősége).

Nehéz abbahagyni, és nem is fogom. Írd meg Te is, mit szeretsz az InDesign-ban, mi az, amit nem (hátha kiderül, hogy nem a programban van a hiba), és mi az amit szeretnél tudni, csak eddig nem merted megkérdezni:). De ha nem lesz kérdés, akkor is folytatom az InDesign dicséretét – még ha az Adobe nem is fizet érte.

folytatás »

39 hozzászólás ehhez: „A csodálatos InDesign

 1. Szia! Tetszik az oldalad, nagyon jók a leírások. Én elsősorban QuarkXPress-szel dolgoztam eddig, így valamelyest értegetem az InDesignt. A kérdésem az volna, hogy képes-e a program arra, hogy csak egy színátmenetet alkalmaz egy objektumon, azaz, pirosból elszíntelenedik és beleolvad mondjuk egy kép hátterébe. Előre is köszi.

 2. Ha arra gondolsz, hogy képes-e az InDesign színátmenetet létrehozni egy bizonyos színből átlátszóba, akkor a válasz sajnos nem. De ilyent nagyon könnyen készíthetsz Illustrator-ban, vagy Photoshop-ban, és ezt nagyon egyszerűen beillesztheted az InDesign dokumentumodba.

 3. Szeva Hal!

  Én egy totál kuka leendő InDesign felhasználó vagyok. Érdekel a progi és már ismerkedem vele, de nagyon fura. Én eddig csak az MS-World-öt használtam írásra és ez a két program ég és föld. Lenne egy gyors kérdésem:
  – van-e lehetőség hogy az elkészített .indd kiterjesztésű file-t átkonvertáljam .pdf-re?
  Előre is köszi a választ

 4. A Word és az InDesign valóban ég és föld – szerencsére. Kérdésedre a válasz egyértelmű igen, nagyon egyszerű a megoldás: File > Export… menüpont.

  Egyébként részletesebben is foglalkozom majd a pdf exportálásával a következő hetek valamelyikén. Kitartást a program megismeréséhez – ha nem adod fel, sok örömöd lesz benne!

 5. Köszi a választ!
  Hát ez nagyon király!!! Még csak egy napja foglalkozom ezzel a progival de egyre jobban tetszik. :D
  Csak az a baj, hogy a 17″-os monitorom egy kicsit kicsi ehhez. Nehezen férek el (talán kellene egy nagyobb vagy talán még egy). Na meg asszem veszek hozzá könyvet. A most kapható Adobe InDesign CS könyvet az Adobe-tól érdemes megvenni vagy van nála jobb?

 6. Gondolom a Tanfolyam a könyvben sorozat keretén belül megjelent InDesign könyvre gondolsz. A tartalmát tudom ajánlani, a program medismeréséhez nagyon jó, de a külleméről ne vegyél példát. Szomorú, hogy egy kiadványszerkesztő programot ismertető könyv ilyen botrányos tördeléssel jelenjen meg (ez sajnos a sorozat többi darabjára is érvényes). Mondanám, hogy csukott szemmel olvasd… :)

 7. Hmm… Már értem miért szeretitek ezt a programot. Egyszerűen élvezi az ember vele a munkát. sajnos még nem tudtam megvenni a könyvet (nem volt egy könyvesboltban sem, pedig megnéztem hatot is). Sebaj az utolsóban azt mondták nézzek be két hét múlva, akkor biztosan lesz. Addig is vettem az Illustrator-hoz egy könyvet. Hát az sem egy utolsó program.

  Addig is míg meg nem veszem az InDesign-hoz a könyvet lenne néhány kérdésem – ha zavarok az irogatással csak szólj :)

  – Lehet automatikus fejlécezést készíteni, hogy ne kelljen minden oldalnál külön megtenni?
  – A láblécezés is érdekel – automatikus oldalszámozás?
  – A rejtett jeleket meg lehet jeleníteni?

  (Na mára ennyi, nem flood-olom tovább az oldalt!)

 8. Ajánlom a mester oldalak alkalmazását (Pages paletta legtetején). Akár többet is létre tudsz hozni, és ezek bármelyikét alkalmazhatod az oldalaidon. A mester oldal tartalma megjelenik az őt alkalmazó oldalon.

  Célszerű a mester oldalon létrehozni az oldalszámot tartalmazó szövegdobozt is. Type eszközzel megrajzolod a szöveg keretét, majd jobb klikk, Insert Special Character > Auto Page Number (Alt+Shift+Ctrl+N).

  Rejtett karakterek megjelenítése/elrejtése a helyi menüből: Show Hidden Characters (Alt+Ctrl+I).

 9. Köszi a segítséget… Asszem ezzel az infóval elleszek egy darabig!!! :D
  Ez a program vérprofi! Még csak egy hete ismerkedem vele, de érzem fanatikus leszek. ;)

  Azért Word-öt is használom még, mert sok iskolai cucc .doc-ban van, de lassan utálkozva teszem ezt pedig szegény eddig jó szolgálatot tett. Na de kérem haladni kell a korral, fejlődni kell. :)

 10. Nagyon szívesen. Ajánlom, hogy használd a helyi menüket (jobb klikk), és mindent nyomkodj végig – a programot elrontani nem tudod :)

 11. Szia!

  merészkedem én is írni, mert egy szenvedélyen ID rajongót vélek felfedezni Benned … :)

  Én már 3 éve gyűröm az ID-t, eddig 2.02-t (vagy mit) és most talán nemsokára áttérünk a CS2-re.

  kérdésem:
  1. CS2-ben sem lesz sosem olyan, hogy kijelölök a LINKS palettán eyszerrre több képet, és egyszerre be lehetne hívni őket az EDIT ORIGINAL gombal a kiterjesztéshez rendelt programba? pld PhotoShop-ba?

  2. illetve nem is próbálja megérteni majd a ID, több kép esetén CLIPPING PATH-t értelmezni? (van, hogy több képet hozok be egyszerre, mindegyiken van PATH, de a CLIPPING PATH egyiken sincs beállítva, ilyenkor jó lenne némi intelligencia az ID részéről, hogy ha kijelölöm az összes képet, és kiadom rá a CLIPPING PATH-t, akkor talán megpróbálja értelmezni)

  3.
  CTRL-0 fit to screen
  CTRL-1 100%
  CTRL-2 200%
  CTRL-4 400%
  CTRL-5 50%

  de nem lehet mondjuk a CTRL-8ra 20%-ot beállítani?

  előre is köszönöm a választ!

 12. 1. CS2-ben nincs ilyen, talán majd CS3-ban?

  2. Egyelőre ezt is csak egyesével lehet.

  3. Sajnos erről sem tudok, hogy lenne rá lehetőség.

  Az InDesign sem hibátlan, és vannak hiányosságai (éppen ezekről készülök írni egy bejegyzést), de ezekkel együtt is a legjobb program, amivel dolgozom.

 13. Kedves Hal!

  Fél órája túrom a netet, hogy megtaláljam, hogyan lehet ebben a tényleg csodálatos Indesign-ban paginát generálni, és itt ráleltem a válaszra.

  Szereztél egy barátot. :P :)

  Lorien

 14. helotok!
  Most találtam erre az oldalra, igen tetszik! :D
  Januártól fogok dolgozni indesign CS2-ben, aztán én is beszállnék, megosztanám veletek a tapasztalataimat… :D
  Mosz még Quarkot használok 6.5, de sokkal jobban tetszik az indesign, szimpatikusabb is! Bár a Quark 7 sem megvetni való, igen nagy, sok és jó ujdonság van benne… tetszik ez is annak ellenére, hogy multkor egyszerűen elszált és nem engedte feltelepiteni magát még egyszer Mac osX-re… egész éjjel dolgozhattam, mert sürgetett az idő…
  Remélem Indesign-nal jo tapasztalatai lesznek! :D

  üdv! xgaborx

 15. 12 éve quarkolok, de annyi hülyeségébe futottam bele mostanában, hogy elkezdtem tanulgatni az InDesign-t. Egyre inkább tetszik :o)))) És kösz, hogy összeraktad ezt az oldalt :oDDDD
  Most felmerült bennem egy kérdés: Mi indokolja ezek után az Illustrator használatát? Eddig mindent megtaláltam az Indyben, amit illuban is használni szoktam…

 16. Azért nagyon sok mindent nem tud az egyik, amit a másik igen (az Illustrator alapvetően vektoros grafikák létrehozására, az InDesign meg kiadványszerkesztésre készült – persze jónéhány átfedéssel, hogy ne kelljen mindenért a szomszédba menni :)). Jövőre éppen azt tervezem, hogy az Illustratorról kezdek el írogatni…
  És nagyon szívesen :D

 17. Nagyjából ismerem az Illut is, azt is tolom már jópár éve :o)))) Eddig a Photoshop-Illu-Quark volt a “szentháromság”. Csak most azt vettem észre, hogy Indybe beépítették az illustratort :o) Az Effects/filter menün kívül minden benne van, ami kell.

 18. Szia Rii!
  Úgy látszik, szűkösek a szakmai keretek és a kollégák mindenütt összefutnak :oDDDD
  Monnyuk ezt a három fícsört a csodálatos quarkxpress is elég jól tudja…

 19. Üdv hal!
  Egyetlen kérdésem volna (egyelőre :) az indizájn témakörhöz. Mégpedig az InDesign memóriáját illeti. A munkahelyemen nagy hőbörgést váltott ki, miután CS2-ről CS3-ra álltunk át(van, aki mind a mai napig nem hajlandó váltani :D), hogy például mentéskor mindig egy előzőleg mentett fájl elérési útját kínálja fel újra célmappaként a program, holott, ha jól emlékszem, a CS2 mindig a megnyitott fájl mappáját ajánlotta a mentés helyéül. Természetesen egyik megoldás sem lehet mindig tökéletes szempont, ám nekünk az utóbbi nagy hasznunkra válna.
  Mindez nem is lenne egetverő probléma, ám ötpercenként 10-15 mélységeket ugrálni a mappák között már nem annyira humoros. Kerestük a megoldást, de egyelőre nem leltünk rá, ezért érdeklődöm most nálad/nálatok, tudsz/tudtok-e valamiféle plugint, (netán) alapbeállítást, amivel mi határozhatjuk meg a célmappa kiválasztásának szempontját. Előre is köszi,
  gojszi

 20. Én majdnem biztos vagyok benne, hogy ez nem az InDesign hibája (hanem valami oprendszerrel kapcsolatos bug), de sajnos a megoldást nem tudom.

 21. [re=5983]hal[/re]: A PowerDesk Dialog Helper beépül (install után megfelelő beállítás) a fejlécbe. Példul megnyitáskor az egyik kis ikon alatt a legutóbbi file-k, a másik alatt a legutóbbi folderek találhatók.

 22. [re=5983]hal[/re]:
  Áhám…nem baj, azért köszi. Erre – azt hiszem :) – nem is gondoltunk. Egyébként (ám cseppet sem mellékesen) király a HD! :D

 23. Csak azért, mert nekem is volt ilyen problémám (Mac 10.4 alatt), de már nem emlékszem, hogy oldódott meg (a rendszergazda által) – egy fájlt kellett törölni valahonnan. Na most jó sokat segítettem. :)

 24. már 8-as is van, de ne mondd, hogy azóte se hallottál sok jót róla, mert most írtam róla dicsérő szavakat :)
  nem mondom, hogy tökéletes a quark, de egyszerű és nagyszerű, míg az indesign hülyére van bonyolítva. mit lehet egy olyan progitól várni amiben pl 12 féle szóköz van? :) és ez nagyon jellemző a programra :(

 25. Igazad van. :) Amúgy valószínű, megszokás kérdése is, nekem az InDesign szinte tökéletesen felhasználóbarát. Az pedig, hogy sokféle szóközt kínál, jól mutatja, mennyire odafigyeltek a tipográfiai részletekre. Inkább választhassak sok lehetőség közül, mint hogy rá legyek kényszerítve valamire.

 26. [re=18322]beatle[/re]: 12 évig quarkoltam. Nagyon nehezen szántam rá magam a váltásra és nagyon hamar sikerült megszokjam. Egy csomó mindent tudott az akkori indesign, amit a quark nem, pedig kellett volna. És itt nem a mindenféle illusztrációs képességekre gondolok, csupán a tipográfiai okosságokra. Utána láttam, hogy a 8-ast úgy hirdetik, hogy „most már” ezt is tudja, “„most már” azt is tudja… és pont az jutott eszembe, hogy „most már” késő.

 27. InDesign 3.0-ban innershadow-ban függőleges vonalat készítettünk, ami box mozgatáskor követi a magasságot de szélességben (több hasábra húzásnál) nem módosul. Az Observer-nek kötelezően átküldött anyagokból digitalizásákor nem tudják kivenni a szöveget. Ezért az egy boxos megoldásból vissza kell térnünk a különboxokhoz.
  Erre keresem a megoldás:
  Alapbox szín 10% black innershadow 100 M, 100Y balról 4mm.

  Van valami más megoldás erre? Tudsz segíteni? SOS!!!

  1. Sajnos nem tudom, mi lenne a megoldás (bevallom, abban se vagyok biztos, hogy a problémát értem – mindenesetre én egy 13 évvel ezelőtt készült szoftvert már biztosan nem használnék).

 28. szia, munkám során napi szinten használom sz indesign-t. egy mellékprojektemhez
  el kellene sajátítanom hosszú szövegek – azaz könyvek – betördelését,
  a leggyorsabb módon. gondolok itt azokra a scriptekre, amik segítenek pl.
  a minden sorvégi “a” betűk letörésére, és egyéb trükkökre, amik a könyv gyors
  feldolgozását és formázását teszik lehetővé a programban.

  ha te ezeket a lépéseket tudod, onnan hogy behívjuk az egész szöveget,
  kérlek oszd meg velem, én egyszer próbáltam csak belezavarodtam.

  Kszi: Judit

  1. Szia! Tudom, hogy jól járhatnék mindenféle scriptekkel, de nem szoktam használni ilyeneket, úgyhogy e téren nincs tapasztalatom. Manuálisan szoktam áttördelni a sor végi A betűket (csak a mondatkezdő, nagyokat, a kicsiket csak akkor ha nem lesz tőle rondább a bekezdés).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.