A Photoshop alapvetően pixelek létrehozására és módosítására szolgál, de már régóta (ha jól emlékszem, a 7-es verziótól kezdve) lehetséges vektoros alakzatok (Shape-ek) létrehozása is a programon belül. Két szempontból is hasznos mindez, egyrészt kihasználhatjuk a vektoros görbék kényelmét (minőségromlás nélkül méretezhetjük, és egyszerűen, gyorsan alakíthatjuk át a vektoros elemeket) anélkül, hogy el kellene hagynunk a Photoshop-ot; másrészt a Photoshop CS2-ből például pdf vagy eps formátumban mentve megőrizhetjük a vektoros információkat, és ezeket akár más vektoros programokban (például az Illustratorban) fel is használhatjuk. Hasznos dologról van tehát szó, ahogyan remélem a következő tippek is hasznosak lesznek e témában.

vektoros_alakzatok1A Photoshop-ban létrehozott Shape-ek alapértelmezetten nem tapadnak a pixelek széléhez, vagyis könnyen lehetséges, hogy egy ilyen vektoros objektum például 85,3 pixel széles, minek következtében nem éles a kontúrja. Többek között ezen is változtathatunk, ha a Tools palettán valamelyik Shape eszközt kiválasztva, a Control palettán a Geometry options nevű lefelé mutató nyílra kattintunk, és bejelöljük a Snap to pixels opciót.

vektoros_alakzatok2A Control palettán ugyan ide kattintva, de előzőleg a Tools palettán a Pen eszközt választva, ha kipipáljuk a Rubber Band jelölőnégyzetet, a Pen eszköz használatakor már egy újabb csomópont felvétele előtt is láthatjuk a görbénk „leendő” alakját.

sokszög tulajdonságaiCsillagot a legegyszerűbben a Polygon (sokszög) eszközzel kreálhatunk, ha a Control palettán a már előbb is említett nyílra kattintunk, és kiválasztjuk a Star lehetőséget.

Vektoros objektumunkat (annak kijelölése után) elmenthetjük a Custom Shape-ek közé az Edit > Definie Custom Shape menüpontot választva.

Egy kiválasztásból (vagy akár szövegből) könnyen görbét csinálhatunk a helyi menüben (jobb klikk a kép fölött) a Make Work Path (szöveg esetén Create Work Path) menüpontra kattintva. A Work Path-ot pedig egyszerűen elmenthetjük, ha a Paths palettán duplán kattintunk rá.

Görbe rajzolásakor az Alt billentyűt lenyomva az iránypontokat egymástól függetlenül mozgathatjuk, illetve a csomópontokat sarokpontokká alakíthatjuk (és vissza).

Ha közvetlen kijelölő eszközzel (fehér nyíl) az Alt nyomva tartása közben kattintunk egy vektoros alakzaton, akkor annak összes csomópontja kijelölésre kerül. A görbék kijelölése megszüntethető a Paths paletta üres területére kattintva is.

A görbék nagyon jó szolgálatot tehetnek maszkként is. Vektoros maszk létrehozásához a Paths palettán jelöljük ki a görbét, amivel maszkolni szeretnénk, a Layers palettán pedig a réteget, amire a maszkot alkalmazni kívánjuk; majd válasszuk a Layers > Vector Mask > Current Path menüpontot (vagy egyszerűbben jobb klikk a képen: Create vector mask). Vektoros maszk raszterizálása: Layer > Rasterize > Vector Mask (vagy jobb klikk a Layers palettán a maszk fölött: Rasterize Vector Mask).

2 hozzászólás ehhez: „Vektoros alakzatok a Photoshop CS2-ben

  1. No épp most töltöm le a 30 napos próba verziót, hogy kipróbáljam. Én még egy 6-os verziót használok.

  2. Sajnos mindig leakad a töltés, bármilyen böngészővel is próbálom. Lehet, hogy valamilyen letöltés vezérlővel kellene csinálnom?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.