Gyakori hibák keresése és javítása a szövegben

A kiadók szeretik megspórolni a korrektúra költségeit. Ennek nyomait sajnos számtalan könyv viseli magán – ezen a helyen legutóbb a Magyar design című kapcsán esett róla szó. Ha már nincs korrektor, legalább mi, a szöveg tördelői javítsuk a legalapvetőbb hibákat! A megoldás egyszerű, válasszuk az InDesign Edit > Find/Change (Ctrl+F) menüpontját. Néhány perces munkával is sokat javíthatunk egy kiadvány színvonalán. Az alábbiakban összeszedtem a szövegben leggyakrabban előforduló hibákat (a_szóközt_alulvonással_jelöltem).

Mit?
(Find What:)
Mire?
(Change to:)
Windows
billentyűleütés
Mac
billentyűleütés
__ _ Space Space
_, , , ,
_; ; AltGr+, Option+.
_: : Shift+. Shift+.
_. . . .
_! ! Shift+4 Shift+4
_? ? Shift+, Shift+,
(_ ( Shift+8 Shift+8
_) ) Shift+9 Shift+9
_” _„ Alt+0132 Option+V
“_ ”_ Alt+0148 Option+B
_-_ _–_ Alt+0150 Option+-
ô ő Ő (Alt+0244 vagy Alt+0245) Ő (?)
Ô Ő Shift+Ő (Alt+0212 vagy Alt+0213) Shift+Ő (?)
õ ő Ő (Alt+0244 vagy Alt+0245) Ő (?)
Õ Ő Shift+Ő (Alt+0212 vagy Alt+0213) Shift+Ő (?)
û ű Ű (Alt+0251) Ű (?)
Û Ű Shift+Ű (Alt+0219) Shift+Ű (?)

Néhány mondat a táblázat magyarázataként, kiegészítéseként:

Soha ne használj szóközöket pozícionálásra, erre ott van a tabulátor és a Tabs paletta (Ctrl+Shift+T) – soha ne legyen két szóköz egymás mellett (a dupla space szimpla space-re cserélést érdemes többször végigfuttatni a teljes dokumentumon, mert ahol pl. három van belőle egymás mellett, ott csak a második csere után lesz belőle egy).

A mondatvégi írásjelek illetve a mondatközi vesszők, pontosvesszők, kettőspontok előtt soha, utánuk viszont mindig legyen szóköz!

A mértékegységet és az értékét is mindig válassza el szóköz, de annak egy speciális fajtája: jobb klikk a szöveg eszközzel a szövegben (helyi menü) > Insert White Space > Nonbreaking Space (Alt+Ctrl+X) – hogy véletlenül se törjön meg a sor az érték és a mértékegysége között.

Hogy mikor kell gondolatjel és mikor kötőjel, erről (is) akár külön bejegyzést lehetne írni. Ezzel kapcsolatban egy korrektúrázást is vállaló kedves ismerősöm azt mondta, hogy akkor kell gondolatjel, ha a két oldalán álló érték között folytonosság van (pl.: Szabadság tér 8–9., vagy nyitva H–P, 800–1600), ha viszont a két szélső, és/vagy azok közötti tetszőleges értékről van szó, akkor kötőjelet írunk (pl.: az euró bevezetése a következő 100-200 évben várható). Ezekben az esetekben a gondolatjel vagy a kötőjel előtt és után sincs szóköz.

A munkához segítség lehet a rejtett karakterek megjelenítése: helyi menü > Show Hidden Characters (vagy egyszerűbben: Ctrl+Alt+I).


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

16 hozzászólás a(z) “Gyakori hibák keresése és javítása a szövegben” bejegyzéshez

 1. pj avatar
  pj

  A tramontana elválasztóprogramja a hosszú kétjegyű mássalhangzókat is elválasztja, azzal sokkal könyebb dolgozni, és az ára is barátságos:
  http://www.tramontana.co.hu/tramontana/mszotag.php

 2. hal avatar

  Ennek tényleg sokkal barátságosabb az ára. Köszi a kiegészítést.

 3. bf avatar
  bf

  Hello,

  Most ismerkedem (vagy még mindig?) az InDesign CS2vel, és van néhány furcsasága, amire egyedül nem találtam magyarázatot – de talán majd itt fény derül mindenre! :)

  A legfontosabb, hogy nem működik a puha elválasztás, se a short-cuttal, se a jobb gomb-insert-special-character-blabla megoldassal. :(
  A kérdés csupán annyi, hogy én vagyok-e béna és csak az optionsben van a megoldas, vagy ez is a khm.. biztonsági másolatnak köszönhető…

  Egy rövid ám lényeglátó válasz élet-, és kiadványmentő lenne… Aztán utána az jöhet az összes többi. :D

  Előre is köszi.
  -bf

 4. hal avatar

  Csak ismételni tudom magam: „Lágy elválasztás: Shift+Ctrl+- (bonyolultabban: jobb klikk, helyi menü > Insert Special Character > Discretionary Hyphen)”

 5. bf avatar
  bf

  Hát ez az, hogy nem csinálja… :(

 6. hal avatar

  Nálam csinálja :) Sajnos nem tudom, hogy nálad mi lehet a gond.

 7. bf avatar
  bf

  Köszi, valahogy majdcsak megleszek puha elválasztás nélkül > millió tipográfus sikolya a háttérből

 8. tomsits avatar
  tomsits

  úgy érzem mint hiba a betütípusban ezáltal a szövegben ide kívánja az alábbi kis szöszenetet:

  elővettem egy régi melot, néztem, tele lett kalapos ü-vel és ö-vel…
  betütípus ua. sőt még annak a fálja is mint amivel korábban készült.
  indesign cs2-ről van szó, ami viszont a kollegámnál teljesen korrekten ű-t, ő-t jelenít meg, ugyanazon font fájl alapján.
  elképzelhető, hogy vmilyen beállítás nem jó nálam?

  elválasztás: jó dolog a lágy elválasztás, alkalmazni is szoktam. de amíg a quark-ban egy-egy szóköz összehúzásnál kijelöltem a sort, és hozéá akövetkező szótagot, ami az összehúzást követően egy sorba került, addig indesign esetén van hogy a szótaggal bővítendő sor első, második szótagát a felette lévő sorba “száműzi”. van erre vmi módszer, hogy csak a kiválasztott sor bővüljön?

 9. hal avatar

  Az első problémára nem tudom a megoldást.

  A második „gondodnak”, pedig inkább örülni kellene, mert az InDesign képes figyelembe venni az egész paragrafus összképét, és ennek megfelelően (át)tördeli a szöveget. Ezt a jó tulajdonságát korlátozhatod, ha a Justification ablakban (pl. Paragraph paletta felső sarkában levő nyílra kattintva elérhető) alul az alapértelmezett Adobe Paragraph Composer helyett a Single-line Composer-t választod.

 10. tomsits avatar
  tomsits

  Köszi a választ. utóbbit kipróbálom, az előbbi meg lehet nem is annyira grafika specifikusa kérdés, de baromira zavaró, hogy nem tudok melozni vele. instal előtt jó volt, a másik gépen jó… nyelvi beállításoktól kezdve a különféle beállításokig mindent megpróbáltam, lekaptam a fontot, újra tettem, közben rebootoltam stb. kell legyen vmi oka, de mi? keresem tovább a választ, ha meg lesz majd megsúgom. ;)

 11. hal avatar

  Szívesen és sok sikert!

 12. AbiTomi avatar
  AbiTomi

  Tomsits!
  Szerintem az a gáz, hogy a régi melóban TrueType betűt használtál, ami az őՐűŰ karaktereket a kalapos-tildés helyeken tárolja. Az InDesign pedig Unicodot használ…
  Én úgy szoktam megoldani, hogy a betűkészletet Fontographerrel kijavítom. Át kell állítani, hogy a betűkészlet TT-ről Unicode-ra, majd a négy betűt át kell másolni a helyes helyére. (természetesen minden file-ban (italic, fett, stb.)). Ha megvagy, akkor PS-fontként lementve már nem lesz gáz.

  Vagy marad a keres-cserél. :-)

  Egyébként ez a hiba nyomtatásnál is elő szokott fordulni, hiába van beállítva, hogy a nyomtató körvonalként küldje a betűket, de így ott is kiküszöbelhető.

 13. tomsits avatar
  tomsits

  AbiTomi!

  kösz. kaptam egy új betükészletet, töröltem sok mást, ami nem kellett, oszt most jó. nyomtatásnál nem volt eddig hiba, az jött ki mint amit láttam a monitoron. persze ehhez kell egy xerox dc3535-ös gép. eddig ilyen hibát nem produkált ;)

  eddig még nem kellett fontot alakítanom, így a fontographert nem ismerem. lehetne ez a köv. cikk témája? ;)

 14. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Nálam azt csinálja, hogy ha behelyezek egy szöveget, akkor az ő-k, ű-k helyett nem jelenik meg semmi, csak egy rózsaszínű hasábocska. Jó régen tolom a szakmát, teli vagyok jó régi fontokkal. A fenének van kedve újradefiniálni az ékezeteket. Jó sok próbálkozás után rájöttem, hogy nálam az ő-t kell cseréljem ő-re, az ű-t meg ű-re, és kerek lesz a világ.

 15. Sanyi avatar
  Sanyi

  Hasznos kis cikk :)
  Nem rég kezdtem indesignozni és nagyon hasznos az oldal hozzá. Csak így tovább:)

 16. hal avatar

  Örülök, hogy hasznosnak találod. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: