Daubner Cukrászda – avagy a jó bornak nem kell cégér

Meg a jó sütinek sem. Erre az egyik legjobb példa a Daubner Cukrászda a II. kerületben, a Szépvölgyi út és a Pusztaszeri út sarkán. Szerencsésnek mondhatom magam, mert itthonról néhány percnyi séta után elérhető az említett objektum, melyen egyetlen cégér sem hirdeti a nevét. Az épület kívül-belül csúnya, és még a Pusztaszeri útról nyíló újabb, a külcsínyt illetően szintén kevés fantáziáról tanúskodó épületrészben is – ahol a nyugodtabb körülményekért cserébe drágábban lehet helyben fogyasztani – csak házilag kinyomtatott szedett-vedett feliratokkal találkozhatunk.

daubner_cukraszda

Alighanem a „cégarculat” egyetlen eleme a fenti „logó”, melyet egy tortás doboz oldaláról szkenneltem be. A Daubner Curászda Kft-nek weblapja sincs, és még szomorúbb, hogy amennyiben tényleg készítés alatt áll, nem én vagyok, aki készíti. Ráadásul messze nem ideális a hely megközelíthetősége sem, parkolni nehéz és veszélyes, ahogy arról medwe is részletesen beszámol.

Mindezek után egyetlen magyarázat adódhat a szinte állandóan nagy forgalomra: az eladásra kínált áru kiváló minősége. Én még soha nem csalódtam benne. Kedvenceim közé tartozik a nem túl bizalomgerjesztő nevű E80-as torta, a Gellért tekercs, a feketeerdei meggy, a meggyes somlói parfé torta, a tökmagos pogácsa, és ki ne hagyjam a remek fagyit – vagy most jut eszembe a rácsos linzer, a szilvás papucs, meg a mandulás puszedli, szóval sorolhatnám még. A lényeg, hogy nincs rossz választás.

Nemrégiben Nagymamám eperlekvárja iránti nosztalgikus vonzalomtól vezérelve kipróbáltam a Daubner-féle eper különlegességet is, mely két összetevőből áll csupán: 80 % eperből és 20 % cukorból. Nem pont olyan, de majdnem. (Vagy csak az emléke szebb a Nagyi lekvárjának?)

A cukrászda történetét illetően csak az alábbi cikket találtam a II. kerület honlapján (a Nevezetességek / Látnivalók között :)) – igaz, nem sokat kerestem:

Daubner Béla 1901-ben nyitotta meg cukrászdáját Orosházán. Fia követte a szakmában, de az üzletet államosították, amivel le is zárult a Daubner-cég történetének első fejezete. A család az ötvenes évek végén költözött a fővárosba.

A Szépvölgyi út népszerű cukrászdáját ma az unoka, Daubner György vezeti:

– A kitörést egy karácsonyi bejgli hozta meg…, aminek a receptjét nagyapámtól őrzöm. Aztán jött a parfé… Nagyapám és apám kézzel írott receptkönyveit ma is forgatom. Még mindig találok bennük újat és megszívlelendőt… Természetesen a teljesen új sütemények megalkotásától sem ódzkodunk… Alapvetőnek tartom, hogy mindig friss legyen az áru. Egy otthon sütött rezgős, meleg költeménnyel nem tudjuk felvenni a versenyt, de a házi sütemény varázsát próbáljuk utolérni… Mind a mai napig az étkezést egy süteménnyel fejezem be… Télen általában a nagyapám sütötte tejszínhabos mogyorótorta zárta a vasárnapi ebédeket. Még most is ez a kedvencem. Egyébként a tradicionális polgári konyha megőrzését nagyon fontosnak tartom… Nem hiszem, hogy a gyorsbüfé-hálózatok jelentenék a jövő kulturált vendéglátását – mondta Daubner György a Budai Polgárnak (1995/23).


,

Kaphatsz

e-mailt az új bejegyzésekről:

Adhatsz

pénzenergiát:

10 hozzászólás a(z) “Daubner Cukrászda – avagy a jó bornak nem kell cégér” bejegyzéshez

  1. Ariel Shalom avatar

    A HALÁL AUTOMOBILJÁN

    Töff-töff, robogunk
    Motólás ördögszekéren,
    Zöld gépkocsin,
    Éljen az Élet, éljen, éljen.
    Töff-töff, csupa kín
    E sárgolyó dühös harca,
    De fátyolos
    Az én arcom s a Léda arca.
    Töff-töff, a Halál
    Kacag. Érzi a mi hültünk.
    Csúf az Élet,
    Éljen. Mi legalább RÖPÜLÜNK

  2. wittek zsolt avatar

    Tényleg csodás ízek vannak a Daubnerben. A süti a lényeg szerintem. Ja, már lehet rendelni a netpincéren is, ha esetleg vki messzebb lakik!
    W. Zsolt

  3.  avatar
    Névtelen

    pocsék kiszolgálás

  4. hal avatar

    Ez sajnos sokszor igaz. Például ma is úgy szolgált ki a drága leányka, mint aki szándékosan azt próbálgatja, hogy mikor szakad el a cérna a vevőnél. Komolyan, minden ok nélkül (legalábbis én nem szolgáltattam rá) ennyire bunkónak és flegmának lenni számomra nagy kihívás lenne.

  5. Petya avatar
    Petya

    Pontosan ez az én bajom is. A kiszolgálás minősége miatt nem megyek oda sokszor. Épp most is azon vívódom magamban, hogy egy szülinapi torta megér-e akkora ideget, amekkorát a bunkó kiszolgálás jelentene.
    Valószínűleg most el fogok menni a tortáért, de az is biztos, hogy ha most is olyan bunkók lesznek, mint amilyenek szoktak lenni, akkor ez az alkalom az utolsó is lesz egyben.

    Annyira nem értem, hogy miért jó ekkora taplónak lenni?

  6. Ínyenc avatar
    Ínyenc

    A főnök is olvassa ezeket a hozzászólásokat?Mit tesz a negatívumok megszüntetéséért?

  7. Sallai László avatar
    Sallai László

    Igen, Igen. Ma már a Daubner cukrászda a ma élő honfitársaim körében ismertebb, mint mondjuk a Gerbeaud, joggal.
    A Daubnerben minden szinte tökéletes, és nagyon árszerű.
    Én ismerem a süteményeit, uszkve 25 éve, amióta arra a környékre költöztünk, de véleményem szerint egy pozitív törés állott be, amikor olyan 10 évvel ezelőtt Daubner egy bátor húzással elcsábította szinte az egész Béke szálloda cukrászatának a dolgozóit. Úgy tudom sokkal jobb fizetéssel sikerült ez neki.
    A Béke Cukrászda elismerten az ország legjobbjai közé tartozott. Így Daubner hozzá juthatott valamennyi a Békében használatos receptjéhez. Például az utol érhetetlen somlói galuska, vagy valamennyi beigli, de nem szabad kifelejteni az apró süteményeket, vagy a rendkívüli édes tea süteményeket sem. Egyszóval Daubner okos és ügyes ember, fantasztikusan vezeti az egészet, mert egy irányítónak rengeteg felelősége van. Tökéletesnek kell lennie a termelésnek, és az értékesítésnek egyaránt. Márpedig ha jól tudom a termelés 24 órán keresztül folyik.
    A cukrász szakmának az a félelmetesen nagy felelőssége, hogy a süteményeknek, illetve a készítményeknek minden nap ugyanolyannak kell lennie, és ehhez hatalmas szakértelem kell.

  8. hal avatar

    Én azt is hallottam, hogy Daubner már eladta a cukrászdát, és nem is Daubneré a Daubner. Persze lehet, hogy nem igaz.

  9. frankel avatar
    frankel

    Az ízek remekek. Sajnos a kiszolgálás kifejezetten furkó…
    Volt szerencsém (?) jószándékú észrevételemre Daubner úrtlól személyesen és írásban olyan választ kapni, ami mindenkinek elvenné az étvágyát.
    Mint kiderült, a Jobbik támogatója. Minden narancsos trüffelszeletem után súlyos forintokat kap a párt. Így már kevésvé izlik.

    1. Zsolt Halasi avatar

      Ajjaj, ha már az ízlelésed is befolyásolja a politika, akkor nagy a baj! A kiszolgálás nagyon ritkán valóban hagy kívánnivalót maga után, de nekem többnyire pozitívak a tapasztalataim, szinte mindig udvariasak, kedvesek, további szép napot kívánnak. De miattam kívánhatnának szebb jövőt is. :)

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Create a website or blog at WordPress.com