Szavazás #11

« előzmény

Melyik tetszik a leginkább? (20 szavazat)

A 16 nap alatt érkezett 20 szavazat az alábbiak szerint oszlik meg (balról jobbra haladva):

1.
2.
3.
4.
 • 1.: 10 (50 %) – dinnye (a szavazás újraindítása előtt erre a képre még nem lehetett szavazni – miatta indult újra a szavazás)
 • 2.: 8 (40 %) – sunflowers (a szavazás újraindítása előtt ez a kép szintén 8 szavazatot kapott)
 • 3.: 2 (10 %) – Shim (a szavazás újraindítása előtt ez a kép nem kapott szavazatot)
 • 4.: 0 – dinnye (a szavazás újraindítása előtt ez a kép 8 szavazatot kapott)

Mindenkinek még egyszer köszönöm a részvételt, és gratulálok a nyertes dinnyének, aki nyereményét („egy tetszőleges, de a jelenlegi kategóriák valamelyikébe beleillő témájú bejegyzést”) megjegyzésben vagy e-mailben igényelheti, és ezen az oldalon veheti át. :)

folytatás »Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

16 hozzászólás a(z) “Szavazás #11” bejegyzéshez

 1. dinnye avatar

  Hahh, micsoda megtiszteltetés!!! :) Majd kitalálok valami okosat, ami sok ember hasznára válhat.

  A fikahegyeket – hogy milyen szarokat csináltam, meg különben is – az öltözőbe kérem, a virágot pedig az ablak elé a vázába tegyétek. :DDD

 2. Shim avatar

  [re=4621]dinnye[/re]
  Gratula!

  ps.:
  Meg se érdemled, milyen szarokat csináltál már, meg különben is.
  :-)

 3. hal avatar

  [re=4621]dinnye[/re] Kíváncsian várom kívánságod. :)

 4. sunflowers avatar

  Grat dinnye! Fenébe nem nzertem:)))LOL

 5. dinnye avatar

  Hali!

  Nem jutott eszembe semmi olyan, amivel megörvendeztethetnél minket, ezért arra gondoltam, egy olyan bejegyzést kéne csinálni, amiben összegyűjtenénk pár ötletet, mivel lehetne úgymond sztandardizálni az akár azonos cégek termékcsoportjaiba tartozó, akár teljesen más profilú szoftverek kezelését, gyorsbillentyűit. Gondolok pl. arra az evidenciára, hogy az Adobe összehangolhatná végre a programjait, vagy esetleg arra az engem iszonyatos módon idegesítő dologra, amit a CAD programokban annyira egyszerűen és nagyszerűen képesek voltak megoldani, nevezetesen a zoom+pan funkcióra. Más programokban meg összevissza bénázok, arról nem is beszélve, hogy amikor 2-3 szoftverrel multitáskázok, a váltásoknál tuti nem a saját módján csinálom, hanem reflexből valami mást nyomok. Végeredményként akár szépen becsomagolva el is juttathatnánk a „petíciónkat” néhány céghez, akár összefogva közösségi oldalakkal, portálokkal is, ki tudja, hátha lenne valami eredménye a dolognak.

 6. hal avatar

  Érzem, hogy valami jó dolog lenne ez, de nem biztos, hogy jól értem. Az lenne a cél, hogy például Word-ben ugyan azzal a billentyűkombinációval tudjak zoomolni, mint Photoshopban? Vagy félreértettelek?

 7. dinnye avatar

  [re=4635]hal[/re] Hát mondjuk ha a Wordben nem is, de az nem lenne rossz, ha pl. az összes Adobe programban, meg a CorelDrawban, meg esetleg még néhány olyan programban, ami ebbe a felhasználói körbe belefér, ugyanúgy működnének dolgok. A CAD programokban tökéletesen működik pl. az, hogy görgővel zoomolok, a görgő lenyomásával meg panolok. Én speciel idegbajt kapok attól, hogy ugyanez a PS-ban CTRL+(ALT)+Space, vagy ALT+görgő, illustratorban talán ugyanez, de Flashben már nem működik, CorelDrawban pedig a görgővel le-fel teker, lenyomva meg bejön egy hülye kis nyilacska, amivel mászkálni lehet a munkafelületen. Aztán vannak apróságok – amik talán szakmaspecifikus – hogy ugyanaz a funkció Archicadben és Sketchupban pont fordítva működik, nevezetesen a 3D-s modell forgatása (Shift+Klikk). Aztán ott vannak a 3D-s programok meg renderelők (3D-Studio, Maya, Maxwell, Artlantis Studio), amik az előbbiektől eléggé eltérő logikával működnek, de legalább egymással köszönőviszonyban lehetnének, és nem azzal kéne kezdeni mindegyik használatát, hogy kitaláljuk, az adott alkalmazásban mi hogyan működik. Lényeg a lényeg, hogy rendszeresen használok ilyen programokat párhuzamosan, és már megőrülök attól, hogy amikor váltok, reflexből mindig azt nyomom ami az előzőben használatos, és ezzel egy csomó fölösleges időt és energiát pazarlok el, meg állandóan ezen bosszankodok. Aztán a gyorsbillentyűk között is van egy csomó átfedés, már számtalan programban megtalálható ugyanaz a funkció, layerek, igazítás, stb…, ezekre is lehetne valami egyezményes rendszert alkalmazni. Rendben van hogy minden cég ragaszkodik a hosszú évek alatt kidolgozott rendszeréhez, de azt azért túlzásank tartom már, hogy lassan tucatnyi program gyökeresen eltérő gyorsbillentyű kombinációi kavarogank a fejemben. Talán inkább azzal kéne kezdeni, hogy összeszedjük azokat a programokat, amiket egységesíteni kellene, lehetne, és ha ezt a – később még bővíthető – kört kijelöltük, belemehetnénk a részletekbe.

  Hogy összegezzem a mondanivalóm lényegét, napjainkra már annyi átfedés van a különböző vizuális területeken dolgozó szakemberek munkája között, hogy nem lehet azt kijelenteni, valaki csak egy adott programmal dolgozik, hanem pl építészek, grafikusok, webdesignerek keze alatt féltucatnyi, tucatnyi program fordul meg, amiknek eltérő használata rengeteg időt és energiát emészt fel, pazarol el. Ezen emberek munkájának hatékonyabbá tételéhez szerintem szükséges lenne, hogy egy bizonyos területet átölelő szoftver-kört egységesítsenek.

  Kicsit árnyaltam az előzőeket, remélem így már érthető. :)

 8. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Monnyuk az se lenne rossz. De én már elégedett lennék, ha az Adobe programoknak az azonos funkciókhoz azonos billentyűkombinációjuk lenne. (Meg Glyphs paletta photoshopban!) Meg pdf-kompatibilitás. Ne legyen már különbség a disztillált és az exportált közt.

 9. dinnye avatar

  Még annyival egészíteném ki, hogy ha számos nagy cég képes volt egységbe tömörülni az anyagi érdekeik miatt (lásd BSA), akkor a felhasználók érdekeit is szem előtt tarthatnák, és erre is létrehozhatnénak egy szervezetet, aminek ha ott virít a plecsnije a termék dobozán, akkor a vásárló tudná, hogy a már megszokott, bejáratott módon tudja használni azt.

 10. hal avatar

  [re=4636]dinnye[/re] Abszolút érthető. Jó nagy fa, de szívesen fognám én is a fejsze nyelét – szóval örömmel adnék teret ennek a nagyon szimpatikus kezdeményezésnek. Mi alapján döntjük el, hogy melyik program működéséhez akarjuk igazítani a többit (nyilván vannak objektív szempontok – pl. milyen régóta, hány programban használatos –; de valószínő ezek sokszor nem működnek)? Mi legyen az első lépés (írjak erről egy bejegyzést – esetleg megírod Te)? Érdekel egyáltalán még valakit ez az egész a jelenlevők közül rajtunk kívül?

  [re=4637]Dexter68[/re] Ezeknek is tudnék örülni.

  [re=4638]dinnye[/re] Ez is tök jó ötlet.

 11. dinnye avatar

  Nem tudom, hogy van-e ennek az egész felvetésnek létjogosultsága, igazából hirtelen felindulásból született az ötlet. Lehet hogy érdemes lenne egyszer erről is egy szavazást tartani, esetleg meghirdetni pár közösségi oldalon (propono.hu, matt.org.hu), és ha van érdeklődés, akkor bele is vágnék/-hatnánk, de akkor tényleg komolyan, úgy, hogy az eredmény ténylegesen el is jusson az érintett cégekhez. Persze lehet hogy hamvába holt ötlet, mindenesetre egy eszmefuttatást megér. Gondolkodom kicsit még rajta, és ha jutottam valamire, feltétlenül szólok. Ha pedig volna valakinek építő jellegű hozzáfűznivalója, ne rejtse véka alá. :)

 12. Shim avatar

  [re=4639]hal[/re]
  “Érdekel egyáltalán még valakit ez az egész a jelenlevők közül rajtunk kívül?”
  Sok kicsi sokra megy: én is támogatom a felvetést – úgy gondolom, először az Adobe programok egységesítése lehetne a cél, ha ez sikerülne…bizony jó alap lenne, lehetne lobogtatni a győzelmi zászlót, és megcélozni több cég különböző programjait.
  Bár ezt nem tudom hogyan viselnék (“Minek > az Adobe-nak”).

 13. sunflowers avatar

  Persze hogy érdekel, de írhatnál a Lightwindow-ról, talán nem lenne az akkora téma…A billentyűkombokkal én is egyetértek, sokszor zavaró, hogy mindenhol más, legalább egyféle termékeknél lehetne azonos…

 14. sunflowers avatar

  De az Alt+Tab legalább mindenholl ua:)))))))

 15. hal avatar

  [re=4651]sunflowers[/re] A LightWindow linkjét itt találtam: http://www.dev2.hu/2007/07/10/lightwindow-v20/ (ennél többet – kiegészítve azzal, ami a LightWindow honlapján van – nem nagyon tudnék írni róla).

 16. sunflowers avatar

  N ekem ennyi bőven elég volt..kicsi hiányos az angolom..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: