A vagyontörvény ellen

Nyílt levélben kérik az országgyűlési képviselőket közéleti személyiségek, hogy ne támogassák az állami vagyonról szóló törvényjavaslatot, mert szerintük az alkotmányellenes, és súlyos veszélyt jelent a nemzet számára; az ügyben tüntetést is szerveznek szombaton – erről Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyányi Körének elnöke beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A névre szóló levelekben a 62 aláíró – köztük Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, akadémikusok, polgármesterek, művészek, egyetemi tanárok és több fideszes országgyűlési képviselő is – azt kéri a képviselőktől, hogy mondjanak nemet arra a javaslatra, amely elfogadása esetén szabad kezet ad a kormánynak a közvagyon kiárusításához.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a vagyontörvény visszavonása érdekében az Élőlánc Magyarországért közéleti mozgalom békés tüntetést rendez szombaton a Hősök terén. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, a Fidesz sem ért egyet a vagyontörvénnyel, de a párt nem vesz részt az Élőlánc Magyarországért szervezte akciókban.

A Náray-Szabó Gábor sajtótájékoztatóját megelőző, a Professzorok Batthyányi Köre tartotta tanácskozáson arról volt szó, hogy a vagyontörvény nem gondoskodik a köztulajdon védelméről, illetve hogy a nemzeti vagyon felett nem a kormány, hanem a parlament rendelkezhet. A levél aláírói korábban Sólyom László köztársasági elnökhöz fordultak azért, hogy kérje a vagyontörvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Az államfő a júniusban elfogadott törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A nyílt levében az áll: “+Az állam tulajdona nemzeti vagyon+” – sorsa az Ön szavazatán múlik; ne tűrje, hogy a kormány a klientúráját tartsa jól belőle! Mondjon nemet a vagyontörvényre! Az állami tulajdon 80 százalékát privatizálták, eközben az államadósság a háromszorosára nőtt. Vessenek véget a vagyonfelelő költségvetési politikának!” A képviselőket emlékeztetik, hogy az Országgyűlésben tárgysorozatra vár egy, a közvagyon védelmét kellőképpen biztosító, nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat. Az aláírók – mint elhangzott – az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az Országgyűlés elfogadja az állami vagyonról szóló törvényt.

(forrás és további részletek: hvg.hu)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: