Szeptember utolsó napján, ezen a napsütötte délelőttön a már említett Kakukkfiók kiállítás alkalmából kiadott kis könyvecskét olvasgattam, melyben – kiállítási katalógus helyett – a könyvvel kapcsolatos idézetek kaptak helyet, főként a kiállítás résztvevői válaszolnak a kérdésre: „számodra mi a könyv?”

Sokan azt gondolják, a negyedik dimenzió az IDŐ, szerintem a KÖNYV. Kinyitod, belépsz, majd becsukod. Egyszerű, mint egy ajtó, de az ember bent ragadhat örökre…

Kuszkó Rajmund (könyvtervező, a kiállítás résztvevője)

Vannak megízlelni, vannak felfalni való könyvek, s van kevés olyan, amely megrágni és megemészteni való.

Francis Bacon (filozófus)

Több érdekes és értékes gondolat elolvasása után végül feltettem magamnak a kérdést: számomra mi a könyv?

Számomra a könyv örömforrás. Egyfelől érzéki öröm a tapintása, az illata és a látványa – ahogyan a betűtenger szavakba, sorokba, bekezdésekbe, „szépséges foltokba” rendeződve (alkalomadtán képekkel, illusztrációkkal, grafikai elemekkel kiegészülve) kellő nagyságú üres felületeket hagyva ráömlik a papír textúrájára. Másfelől pedig szellemi öröm forrása meríteni mások gondolataiból, történeteiből, tudásából.

Számodra mi a könyv?

4 hozzászólás ehhez: „„Számodra mi a könyv?”

  1. Számomra a könyv egy olyan élményforrás, ami egy jó filmhez hasonlóan többszörösen visszatéríti a ráfordított időt. Egyrészt ha elolvasok egy könyvet, és történetesen az a könyv jó, akkor az olvasás közben is egy élményben van részem, valamiféle varázsvilágban tudok lépkedni. Aztán az idő pereg, és a könyv sorai előbb-utóbb beszédtémává érnek, majd megint egy kis idő elteltével a legszebb, legmagvasabb részei idézetek lesznek, amiket papírra vethetünk vagy mondjunk szeretteink, családunk figyelmébe ajánlhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.