Alapértelmezett beállítások InDesign-ban

Talán már én is említettem e helyen (csak nem részletezve), de biztos vannak olyanok is, akiknek új információ lesz, hogy te döntheted el, milyen beállításokkal induljon az InDesign. Ha nincs nyitva egyetlen dokumentum sem, és átállítod például a betűtípust, onnantól kezdve az lesz az alapértelmezett minden egyes új dokumentumban. De ugyan így meghatározhatod, hogy milyen színek legyenek a Swatches palettán, vagy hogy egy új vektoros alakzatnak legyen-e kapásból körvonala. Bármit módosíthatsz, amit át tudsz állítani (vagyis nem inaktív), onnantól az lesz az alapértelmezett.

Ugyan ez működik megnyitott dokumentumnál is, csak akkor a dokumentumhoz csatolva menti el az InDesign a beállításokat; így ha az egy másik gépen kerül megnyitásra, ott is pontosan azok lesznek az érvényes alapértelmezett beállítások, amiket kiválasztottál, miközben a fájlban nem volt semmi kijelölve.

Én például a következőket szoktam beállítani (a teljesség igénye nélkül), mikor nincs megnyitva semmi az InDesign-ban – hogy ezek legyenek érvényesek minden új dokumentum létrehozásakor:

 • Edit > Preferences > Units & Increments: itt a Keyboard Increments résznél a Cursor Key-t átírom 0,25 mm-re. Ennek hatására egy billentyűleütésre egy negyed milliméternyit mozdul el a kijelölt objektum. Négy leütés: egy milliméter, ugyan ez Shift lenyomásával: egy centi.
 • A Character panelen a Kerning mezőben a Metrics-et átállítom Optical-ra; így általában szebb a szövegkép (egalizálás) – bár professzionális fontokhoz továbbra is a metrics ajánlott.
 • Szintén a Character panelen a nyelvet (Language) átállítom magyarra.

Biztos van még más is, csak most nem jut eszembe, mert szerencsére régen installáltam már az InDesign CS3-at a gépemre. Te mit állítanál/állítottál be alapértelmezettnek?

frissítve (2008. 05. 04.): Köszönet a kommentekért, melyekből (a fentiekkel kiegészítve) az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy én miket állítottam be (jól jön majd egy új install alkalmával):

 • File > Document Setup: Facing Pages: ne legyen pipa
 • File > Document Setup: Page Size: A4
 • File > Document Setup: Bleed and Slug: 3 mm
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Ruler Units, Origin: Page
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Ruler Units, Horizontal: Millimeters
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Ruler Units, Vertical: Millimeters
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Keyboard Increments, Cursor Key: 0,25 mm
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Keyboard Increments, Size/Leading: 0,5 pt
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Keyboard Increments, Baseline Shift: 1 pt
 • Edit > Preferences > Units & Increments: Keyboard Increments, Kerning: 1/1000 em
 • Edit > Preferences > Guides&Pasteboard: Color: Preview Backgroud: sötétszürke (25 % brightness)
 • Paragraph panel > Hyphenation: Words with at Least: 3 letters
 • Paragraph panel > Hyphenation: After First: 2 letters
 • Paragraph panel > Hyphenation: Before Last: 2 letters
 • Paragraph panel > Hyphenation: Hyphenate Last Word: ne legyen pipa
 • Paragraph panel > Hyphenation: Hyphenate Across Column: ne legyen pipa
 • Character panel: Times New Roman helyett pl. Myriad Pro
 • Character panel, Kerning: Optical helyett Metrics
 • Character panel, Language: Hungarian

,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

21 hozzászólás a(z) “Alapértelmezett beállítások InDesign-ban” bejegyzéshez

 1. tamasi.akos avatar
  tamasi.akos

  Én még a Units & Increments-nél millimétert állítok a mértékegységekhez, 1 pt-ot a szöveg forróbillentyűvel való változtatásához, valamint a kerning forróbillentyűjét 20-ról 5-re leveszem, hogy ha hajtani vagy húzni kell a szövegen ne ugráljon olyan nagy lépésekben (kijelölt szöveg esetén alt+ jobbra vagy balra nyil) és az alapértelmezett dokumentum méretet A4-re állítom.
  Az elválasztás opicóit is be kell állítani, mert a gyári csak az 5 betűnél hosszabb szavakat választja el (holott mindekét magyar fejlesztő a 3-2-2 értékekkel teszteli a moduljait) valamint hasábok között és a paragrafus utolsó szavát is elválasztaná, amiről érdemes lebeszélni.
  Nem feltétlenül kell a Character palnelhez menni a beállításokért, hiszen ha kiválasztod a Type eszköszt, a control panelen (és annak lenyíló menüjéből) egyből hozzáférsz a beállításokhoz.
  Ja még egy. A times new roman alapértelmezett betűtípust hazaküldöm pihenni. :-)

 2. hal avatar

  Ó de jókat írsz, köszi Ákos!

  A millimétert én is át szoktam állítani, és a Times-t is száműzöm, de a többi eddig eszembe se jutott, pedig mennyivel jobb így – örök hála Néked! :)

 3. amok avatar
  amok

  Preferences/Grids/Baseline Grid/View Threshold: 201%

 4. hal avatar

  [re=5554]tamasi.akos[/re] Ákos, utólag gondolkodtam el rajta, hogy a 3-2-2-ben a 3-nak mi értelme van? Hiszen ha 2-2 betűnek legalább együtt kell maradnia, akkor ez azt jelenti, hogy 4 betűsnél rövidebb szavakat nem választhat el az InDesign.

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Units & Increments/Keyboard Increments:
  Cursor Key: 0,01 mm
  Size/Leading: 0, 5 pt
  Baseline shift: 1 pt
  Kerning: 1 /1000 em

 6. hal avatar

  Cursor Key: 0,01 mm > Ctrl+Shift lenyomásával 0,001 mm lesz – szeretem a pontosságot, de ez nem túlzás? :)

 7. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Shifttel viszont 0,1 mm. Léniák illesztésénél sztem kell. Meg amikor a szövegek alapvonalát kell igazítani. Én így érzem jól magam :o)))

 8. tamasi.akos avatar
  tamasi.akos

  [re=5560]hal[/re]
  Igen, tudom hogy értelmetlen a beállítás, de mindkét fejlesztő erre esküszik, de ezt már nem akarom megérteni! :)

 9. tamasi.akos avatar
  tamasi.akos

  [re=5559]amok[/re] Szerintem a Basline-ra nincs jollyjoker beállítás, hiszen ez nagyban függ a tördelt anyag és monitor nagyságától. Egy PestiEstnél a 200 is kevés tud lenni…

 10. tamasi.akos avatar
  tamasi.akos

  Én ha baseline-ra kell tördelnem, akkor mindig az 1/10-ét állítom be a sortávolságnak (ami általában a baseline mérete is ugye), így ha egy már betördelt anyagot kell mozgatnom, akkor a shift lenyomásával egyből egy sornyit tudom mozgatni a kész cikket és nem kell azon izgulni hogy elcsúszik bármi is. Ami fontos, hogy a basline érték beállításánál mindig pontban adjuk meg az értéket, mert hiába számolja át mm-re a mezőben, pontosabb lesz mintha egyből mm-ben adnánk meg. Így nagyobb kiadványoknál az alsó soroknál pontos lesz a soregyen.

 11. hal avatar

  Én inkább a baseline mágnesességét szoktam kihasználni igazításhoz, de ez sem rossz ötlet, köszi.

 12. hal avatar

  [re=5565]tamasi.akos[/re] Az amok által említett Baseline Grid/View Threshold beállítás (az általad leírt szemponton túl) számomra teljesen felesleges: a W billentyűvel egyszerűen elrejtek/megjelenítek minden segédvonalat, egyebet – ahogy éppen kell.

 13. amok avatar
  amok

  Csak azért szeretem a 201%-ot, mert Ctrl+2-re még nem látszik, viszon ugyanúgy tapad hozzá. Bár attól is függ, hogy elöl vagy hátul vannak a segédvonalak, ha hátul, akkor nem zavaró… :-)

  /OFF
  Tudja már valaki, a CS3-ban miért nem tűnik el a Shift+CTRL+T-re a paletta? (ez elődeiben müködött)
  OFF/

 14. hal avatar

  /OFF
  Nem tudom, de Esc-re eltűnik. :)
  OFF/

 15. xants2355 avatar

  Sziasztok. Nagyon jó a poszt. Én a az optical / metrics beállításhoz szeretnék csak annyit mondani, hogy a korrektül megtervezett betűknél mindig a metrics beállítást használjátok, mert az a beállítás olvassa be a betűtervező által beállított értékeket. Az optical beállítással meg éehet huszárkodni a nagyobb fokozatoknál, címsoroknál.

 16. hal avatar

  Igazigaz, valóban van, hogy a metrics ad jobb eredményt – innen is látszik, hogy nálam sajnos a profi fontok vannak kisebbségben. Köszi a kiegészítést, javítom a bejegyzést is.

 17. szabo kollega avatar
  szabo kollega

  En beszoktam allitani meg ezt:
  Preferences > Guides&Pasteboard: Color: Preview Backgroud: Black

 18. hal avatar

  Nem is rossz ötlet, köszi! (Eddig eszembe se jutott, pedig Photoshop-ban már régóta 25 % brightness szürkét állítok be háttérnek.) Hozzá is írom a listához.

 19. zsutti avatar

  Idővel kiment a fejemből, hogy az ID megjegyzi a beállításokat, köszi az emlékeztetőért és a hasznos tippekért, amelyekre eddig nem is gondoltam!

 20. hal avatar

  Nagyon szívesen. :)

 21. Nagy Béla avatar
  Nagy Béla

  Sziasztok, nem állítottam be előre a betűtipust egy betűmeretet, de a szöveget megírtam. Nem tudom a kivantakra átállítani.
  Kérem valaki segítsen,köszönöm
  Béla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: