Netvibes helyett Google Reader

Néhány hete egyre többször zavart idegesített a Netvibes-ban, hogy korábban már olvasott feed elemeket olvasatlannak jelölt. Ezért próbáltam ki pár nappal ezelőtt a Google Reader-t, és nagyon örülök, hogy megtettem, mert határozottan jobban tetszik előbbinél.

Google Reader

Ha a Netvibes-t csak mint RSS olvasót nézem (márpedig én leginkább annak használtam), akkor azt kell, hogy mondjam, a Google Reader-t nagyságrendekkel kényelmesebb használni. Áttekinthetőbb, informatívabb, sokoldalúbb, gyorsabb, sokkal régebbi tartalmak is megtalálhatók benne, stb. Egyetlen érv szól a Netvibes mellett: szebb a Google Reader-nél. És ez az, amit soha nem értettem a Google esetében: miért ennyire sokadlagos szempont náluk a szép felület?

frissítve (2008. 06. 14.): Ha esetleg valakit érdekel, ezeket olvasom (magamat csak azért, hogy ellenőrizzem, minden rendben van-e az RSS-emmel).

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

22 hozzászólás a(z) “Netvibes helyett Google Reader” bejegyzéshez

 1. netman avatar

  Pontosan ugyanezért váltottam én is… Vagyis pontosítok: RSS olvasásra GReader, minden másra Netvibes. :)

 2. xants2355 avatar

  De netman, te nem macit használsz?

 3. hal avatar

  [re=7578]netman[/re]: És mi az a minden más – ha nem vagyok indiszkrét? :)

 4. Tupacko avatar

  Szvsz, a Google felülete igenis szép. Amiért valami egyszerű, attól nem azt jelenti, hogy az nem szép. A Google szolgáltatásainak erénye többnyire abban rejlik, hogy az egyszerü felület segíti a gyors irányíthatóságot. Akkor adatmennyiségek vannak, hogy egyszerűen, a lehető legegyszerűbben kell megjeleníteni azt.
  Te mit értesz az alatt, hogy nem szép, vagy mit tennél azért, hogy szebb legyen? :)

 5. hal avatar

  Nem én vagyok, akit arról kellene meggyőzni, hogy az egyszerű nem lehet szép. Sőt, nagyon is szeretem, ha valami egyszerűen szép. A Google Reader-ben leginkább a színek nem tetszenek, a padding-on állítanék egy-két helyen, amúgy nagy baj nincs vele.

  Az a furcsa nekem, hogy – ahogy egyszer Doransky-nál olvastam (de most nem találom) –, a Google-nél ez a filozófia része: a design csak nagyon sokadlagos szempont a fejlesztésben. Pontosabban ezt még meg is értem, csak azt nem, hogy egy ekkora és ilyen profi cégnél az a sokadlagos szempont miért egyenlő azzal, hogy „nem számít, ha nem szép”?

  Persze a szépség szubjektív fogalom, maradjunk annyiban, hogy nekem nem tetszik; és hogy valami pozitívval fejezzem be: a Google Analytics felülete kimondottan jól sikerült – tehát tudnak ők szépet is csinálni ha akarnak. :)

 6. Tupacko avatar

  Amikor annál a sornál tartottatam az olvasással, hogy “nem számít, ha nem szép”, akkor én is az Analyticsre gondoltam, hogy az viszont szép :) Ezek szerint mégis van, ahol egyezik az ízlésünk :)
  Szubjektív szépség, ez igaz. Nekem mindig is tetszett az, ahogyan a Google termékek előálltak és mindig volt olyan ismerősöm is, akinek nem tetszett.

 7. Drzen avatar
  Drzen

  a “szép” nem szubjektív, az van. :)

  az, hogy kinek mi tetszik, az igaz változó, de a jó design köthető matematikai és logikai szabályokhoz, és a matematika minden csak nem szubjektív.

  tegyük fel közvéleményt kutatnék, hogy mi az a interface ami az emberek többségének elnyeri a tetszését. az eredmény borzalmas giccsparádé lenne. a google az egyik lehető legjobb megoldást választotta, arányaiban harmonikus és könnyen átlátható külsővel készíti az alkalmazásokat.

  viszont a google több pszichológust alkalmaz mint grafikust, ez biztos :)

 8. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Érdekes… a Netvibest én is elsősorban RSS olvasónak használom és hiába néztem helyette mást, nem jöttek be. Próbáltam az iGoogle-t, az majdnem jó volt, de az pl. csak 1 db Gmail fiókot kezelt, nekem meg – történelmileg úgy alakult – 5 van. Néztem a Google Readert, de számomra áttekinthetetlen volt. Pedig a nagy G termékeit általában szépnek és jónak tartom. Mindig azt mondom, hogy oké, hogy embertelen mennyiségű adatot gyűjt rólam, de cserébe jól működő, értékes szolgáltatásokat kapok.
  A Netvibes-szal leginkább az a nyűgöm, hogy időnként rettenetesen belassul. Pedig a mai sávszélességek mellett nem kéne.

 9. hal avatar

  Szokni kell, az biztos, de pár perce is fedeztem fel benne egy apróságot, aminek örültem. Szóval én úgy érzem, érdemes az átszokás nyűgével bajlódni picit, mert ha ezen túljutsz (elég hamar), akkor élmény lesz a Netvibes után (pl. a gyorsasága is). Legalábbis szerintem. :)

 10. hal avatar

  [re=7595]Drzen[/re]: Szerintem pont azért szubjektív fogalom a szépség, mert ahogy te is írtad: „tegyük fel közvéleményt kutatnék, hogy mi az a interface ami az emberek többségének elnyeri a tetszését. az eredmény borzalmas giccsparádé lenne”. Más a szép egy kínainak, és más tetszik egy norvégnak.

  Elismerem persze, hogy vannak objektív összetevői is a szépségnek, a „matematikai és logikai szabályok”, de ettől még a szépség egészében szubjektív fogalom marad. Legalábbis szerintem – de ezen nem fogunk összeveszni. :)

 11. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ennyi erővel akár használhatnám az Opera olvasóját vagy akár az Outlookét is.

 12. Drzen avatar
  Drzen

  nem persze, hogy nem fogunk. viszont én pont a szakmám miatt keresem azokat az összefüggéseket amik nagyon hasznosak tudnak lenni az izléssel éppen nem nagyon megáldott megrendelők felé.

  pl. ember szeretné ha “x” feliratot “z” oldalára tenném a névjegyén. erre mondom embernek oda nem illik, és nem illik a norvégok, sem a kínaiak szerint sem. meg fogja kérdezni miért, mivel neki úgy tetszik. a tetszés a szubjektív szerintem, a perspektíva, az ellensúlyozás, a tipográfiai szabályok nem azok. és kell válaszolnom neki valamit, hogy megértse az összefüggéseket. az ember mindig rendszert keres és tesz bele abba amit csinál, ebben a rendszerben kell lenni harmóniának. a harmónia logika, a logika rendszer.

  jellemzően senki nem konfrontálódik ha nem szükséges, így kényelmesebb szubjektívnek nevezni azokat a dolgokat amik nehezen megfoghatóak. ha ez valóban így lenne akkor kérdem én, mi értelme az egésznek? akkor nincs jó hal design, nincsenek profik ebben a szakmában, sőt ez nem is szakma hanem szemfényvesztés. ugye nem. :) két dolgot kell a helyére tenni, 1. nekem lehet nem tetszik ez az oldal (különben de), 2. de attól még tudom, hogy jó, túl tudok lépni a szubjektív izlésemen.

 13. hal avatar

  [re=7600]Dexter68[/re]: Ezeket nem ismerem, és nincs kedvem/időm kipróbálni, de kétlem, hogy tudnák mindazt, amit a Google Reader.

 14. bjmatt avatar

  Nékem túl sótlan. Levelezésnél szeretem ezt a minimalista hozzáállást, de itt valahogy nem gyerebe.

  Szeretem hogy vibes-on megvannak a tematikus füleim, azokon a faviconok, az én szememet azok jobban vezetik mint itt egymás alatt az ugyanolyan színű és stílusú szövegek és olvasatlan post-számok.

  Levelezésnél talán azért nem zavar, mert ott valamit elolvasok, felcímkézek, elteszek, 10 levélnél soha nincs több az inboxban, azokat könnyen átlátom, ha meg valami konkrétan érdekel, akkor vagy megnézem a címkés folderben, vagy rákeresek. Ott nem akarok egyszerre jól átlátni sok egységet.

 15. hal avatar

  [re=7601]Drzen[/re]: Meggyőztél, helyére tettem: tetszés szubjektív, szépség objektív. :)

  [re=7603]bjmatt[/re]: Én úgy vagyok vele, hogy inkább legyen sótlan, de működjön jól. Kegyetlenül idegesített tizedszer bejelölni ugyanazt olvasottnak. Itt ráadásul átlátom az összes (tényleg) olvasatlan elemet egyszerre, nem kell tabok között váltogatni hozzá; és ezeket egyszerűen végig tudom lapozni. Nekem sokkal jobban bejön, de nem akarok áttéríteni senkit, kinek a Netvibes, kinek a papné.

 16. Drzen avatar
  Drzen

  jahhh… hogy témánál maradjak… a netvibes nekem túl körülményes volt. belépés, login, stb. egy newsfox nv. kiegészítőt használok a firefoxhoz. kb mint egy raklap, annyira bonyolult, de frankón lehet vele híreket olvasni. :)

 17. ZsoltP avatar

  Nekem nagyon tetszik a Netvibes, de akkor tetszene igazán, ha a layoutot szabadabban lehetne változtatni.
  Konkrétan nem csak vízszintesen lehetne a tabokat megjeleníteni, hanem függőlegesen (bal v. jobb oldalon).

  Pusz ha lenne olyan natív funkciója, amivel a feedeket időrendben is meg lehessen tekinteni. Mondjuk ez nálam nem lenne nyerő, mert elég sok feedet olvasok, de azoknak mindenképp jól jönne, akik kevesebbet használnak. [Ja, hogy ez már a GoogleReader? :)]

  Plusz, ha aktívvá-inaktívvá lehetne tenni egy forrást. Ezzel sok bosszúságot-időt meg lehetne spórolni, mert sok olyan feedem van, amire untig elég lenne kb. hetente ránézni. Amúgy van ilyen lehetőség a Google Readerben?

  Na jól lefikkantottam, de azért a netvibes rulz :)

 18. netman avatar

  [re=7589]hal[/re]: hát facebook, twitter, flickr és hasonló időrabló dolgoknak az egyhelyen történő “csekkolásra” :)

  [re=7581]xants2355[/re]: de igen, de attól még használhatok google readert, nem? :)

 19. hal avatar

  [re=7605]Drzen[/re]: Na ez a túl csupasz, nem a Google Reader. :)

  [re=7613]ZsoltP[/re]: Ez az igény már bennem is felmerült, de sajnos nem találtam ilyen lehetőséget a Google Reader-ben sem.

  [re=7616]netman[/re]: Köszi, akkor csupa olyanra, ami engem nem érdekel. :)

  (Xants2355 Mac-es kérdését meg ezek szerint nem csak én nem értem.)

 20. xants2355 avatar

  xants2355: de igen, de attól még használhatok google readert, nem? :)

  (Xants2355 Mac-es kérdését meg ezek szerint nem csak én nem értem.)

  A kérdésem azért merült fel, mert szerintem van két nagyon jó RSS olvasó macen, a NewsFire és a NetNewsWire. És azon csodálkoztam, hogy netman ezek közül egyikkel sem volt elégedett :-)

 21. hal avatar

  Így már értem. :)

 22. netman avatar

  xants, őszinte leszek, nem is próbáltam egyiket sem. :D
  Nekem online megoldás kellett (és kell is) mindenképpen. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: