Milyen videokamerát vegyek?

Régóta megfogalmazódott már bennem is, és mostanra azt hiszem, meggyőztetek: inkább veszek egy videókamerát és egy fényképezőgépet külön-külön, mintsem arra várjak, hogy megjelenjen végre a számomra ideális fényképezőgép (ami videót is tud).

Eszembe jutott, milyen jó is volt az, amikor a keresőben nem pixeleket láttam, hanem egy valós, tűéles képet – szóval valószínű a fényképezőgép valamilyen tükörreflexes Nikon vagy Canon lesz (eddig ugye csak az szólt a tükrös gépek ellen, hogy nem tudnak videót).

Meg aztán elképzeltem, hogy milyen jó is lenne megmarkolni egy tenyérbemászó kamerát, ami természetesen digitális, és kiváló minőségű (HD?) képet produkál. Ez viszont egy teljesen járatlan terep a számomra. Segítsetek:

 • Milyen videókamerát vegyek (árban maximum 150 000 Ft-ra gondoltam)?
 • Hol találok megbízható digitális videokamera teszteket?

, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

31 hozzászólás a(z) “Milyen videokamerát vegyek?” bejegyzéshez

 1. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Nekem, mint említettem Panasonic SDR-S150 van. A kapott anyagot könnyű vágni, szerkeszteni, maga a kamera pici, könnyű, kevés mozgó alkatrésszel. Nem HD ugyan, de egyelőre nem érzem a hiányát. Igazi „családi” darab. Mindenki tudja kezelni, és mindenki szívesen kezeli is.

  Az én szempontjaim a következők voltak:
  – jó kép
  – könnyű kezelhetőség
  – kis méret
  – olyan formátumban rögzítsen, amit már nem nagyon kell kódolni a DVD-re íráshoz
  – gyorsan és egyszerűen hozzá lehessen jutni a fájlokhoz (sd-kártya)

  Teszt ügyben annyit tudok ajánlani, hogy kipróbálhatod, és megnézheted, hogy milyen anyagokat csinálok vele. Ingyen! :o))))

 2. hal avatar

  Köszi szépen, lehet hogy élek majd az ajánlatoddal – egyelőre keresgélek a neten (a szempontjaid nálam is érvényesek).

  Egyébként milyen szoftverrel szoktad szerkeszteni a felvételeidet? Mi az a formátum, „amit már nem nagyon kell kódolni a DVD-re íráshoz”? Milyen hosszú felvétel fér a kártyára? És mégis mi alapján döntöttél (hol nézelődtél)? Köszi még1x!

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Hát, amikor megvettem, iszonyú hirtelen döntöttem. Olvastam a kameráról a PC World-ben, meg épp akciózták (megjegyzem, most majdnem a feléért akciózzák), pont indultunk valahova, fogtam a netet és rendeltem egyet.

  Azt már tudtam, hogy optimális esetben az MPEG-2 formátum az, amit nem kell kódolni, hiszen a DVD vob-fájlok is ebben a formátumban vannak tárolva.

  Mivel amatőr vagyok a videó-témában és nem akarok sok időt tölteni szerkesztgetéssel-effektezéssel, mert a gyerekek mellett nem nagyon van, némileg olvasgattam: Ebből az lett, hogy vágásra a [url=http://www.womble.com/products/dvd.html]MPEG Video Wizard[/url]-ot használom, ez zseniálisan egyszerű program, direkt mpeg fájlok szerkesztésére van kitalálva és csak ott kódol, ahol feltétlen muszáj; a DVD összerakására meg a [url=http://www.ulead.com/vs/runme.htm]Ulead VideoStudio 11 [/url]-et. Ennél is be lehet állítani, hogy ne kódoljon át, csak, ahol feltétlenül muszáj.

  És persze mindig minden forrásfájlt megtartok a wincsin is (jelenleg ~140 giga), mert részint sosem lehet tudni, hogy mikor leszek ügyesebb/okosabb/időmilliomosabb, hogy még jobb összeállításokat csináljak, részint meg a DVD elég sérülékeny jószág, pláne, ha a gyerek már eléri a polcon ;o))) [erre készülj fel, mert a cd-k dvd-k pakolása, dobálása nagy öröm a gyereknek!].

 4. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ja, amit elfelejtettem: egy 8 gigás kártyára XD módban (legjobb minőség) 1 óra 45 percnyi anyag fér. Állókép készítésben nem egy nagy tigris (mint a 3 CCD-s cuccok általában), de ha hirtelen nincs más kéznél, és lőni kell, még mindig jobb, mint a semmi.

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=7907]Atyafi[/re]: Igen… ez is jó alternatíva, de sztem ez nem élte volna túl a két földhözcsapást a HDD miatt. Persze nem kötelező ezeket leejteni/leverni, én vigyáznék is rá, mint az állat, de ha a család megindul… :o))) [Ne tudd meg, hogy néz ki a kocsi egy hét nyaralás után…]

 6. hal avatar

  Köszi a kimerítő válaszokat! Erősen gondolkodom…

  Egy órányi böngészés után most ezzel a Sony HDR-SR11E-vel szemezek. A magyar ára kicsit húzós (180 000), de ha sikerülne ámerikábul szerezni egyet 974 dollárért, az lehet, hogy nem lenne rossz. Ez az AVCHD vajon egy könnyen gyúrható-dévédésíthető formátum?

 7. Dexter68 avatar
  Dexter68

  http://www.sony.hu/glossary/ShowGlossary.action?site=odw_hu_HU&sectiontype=Search&sections=Glossary

  Hát nem tudom, hogy elég kiforrott formátum-e… Meg, hogy milyen szerkesztők támogatják…
  Amúgy dögös a kicsike :o)))

 8. hal avatar

  Köszi, én is találtam egy részletes leírást. Hiába, a neten minden megtalálható – de ez csak akkor szokott eszembe jutni, amikor már kérdeztem. :)

 9. hal avatar

  Most nézem, hogy a 250ezer alatti árak kamuk: http://www.arukereso.hu/digitalis-videokamera-c38/sony-hdr-sr11e-p22441952.html irány a bolt – anyátok!

 10. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=7916]hal[/re] Ehhez képest az enyém most 100 alatt van…

 11. hal avatar

  Egyelőre HD-ban gondolkodom, aztán majd meglátjuk…

 12. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=7920]hal[/re]: Ha ki tudjátok gazdálkodni, mindenképp jobb lesz. Tavaly még borzasztó drágák voltak és nekem még nem HD-Ready a tv-m.

 13. hal avatar

  Még nekünk se HD a tévénk, de gondolom, mire Luca felnő, már teljesen megszokott lesz a HD minőség.

 14. sunflowers avatar

  Szerintem olyant vegyél ami mini DV-re rögzit, ez tömöritetlen avi, ennél jobb minőségben rögziteni nem tudsz, Igaz vágni tömöríteni kell,de a “nagyok is ezzel nyomják”. kamerában tipúsban nem nyilatkozm, mert pénz kérdése. Próbáltam a múlkoriban egy sony-t ami memo karira rögzitett, de a gyorsabb mozgásoknál pixeles lett a kép, nem tudta követni rendesen a mozgást. Felvétel közben nem derül ki, csak a szerkesztéskor. Szerintem csak marketing fogás a dvd-re stb-re rögzitő kamerák, ez kb. olyan ahogy a fényképezőgépekről beszéltél, a jobbakkal nem lehet videózni..

 15. hal avatar

  Nem értek hozzá, lehet, hogy hülyeséget írok, de ez nem valami kazettás (szalagos) adatrögzítést jelent? Ilyent biztos nem szeretnék.

 16. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=7932]hal[/re]: De.
  Valóban, a legjobb minőséget szalagra rögzítik a nagyok tömörítetlen aviba. Csak kérdés az, hogy normál családi felhasználásnál szükség van-e ilyen minőségre, illetve van-e kedved/időd mentegetéssel/kódolással foglalkozni.
  Nyilván, aki profi módon foglalkozik filmezéssel, az rosszul van attól, hogy egy kamera rögtön mpeg-2-be rögzítsen, mint ahogy egy profi fotós is ódzkodik a középkategóriás és attól lefelé elhelyezkedő gépek automatikájának a használatától.
  De a nép egyszerű gyermekének meg nem sokkal többre van szüksége ahhoz, hogy rögzítse, ahogy a gyereke szaladgál a hegytetőn vagy, hogy a nagyi megeszi a szülinapi tortát.

 17. hal avatar

  Köszi a felvilágosítást. Ez esetben a nép egyszerű gyermeke vagyok. :)

 18. sunflowers avatar

  Most NM! Annyi egyszerű és ingyenes szoftver van hogy csak na..Miért nem szerettek szerkeszteni? Az a szaladgálás egy “rendezett” formában csak jobb? De valahol igazatok van..sok a szabadidőm, elgondolkodtam, átszervezem az életem:)))))

 19. hal avatar

  Annyi mindent szeretnék, ha több időm lenne. :) Egyébként az adatok tartósságának kérdése jutott még eszembe: lemezen nem jobb, mint szalagon?

 20. awarydar avatar
  awarydar

  [re=7967]hal[/re]: Amikor operatőrként dolgoztam, mi az elkészített referenciafilmeket DV szalagra archiváltuk ki + egy barátom aki egyben volt kollegám és aki még mindig ugyanúgy operatőrként dolgozik ajánlotta nekem, hogy DVD helyett a digitális fotóimat inkább miniDV kazikra archíváljam, mert az sokkal megbízhatóbb. Tudom furcsa, de állítólag így van.

 21. hal avatar

  Ez érdekes. Bár ha arra gondolok, hogy a DVD vagy jó, vagy nem jó; a szalag pedig csak apránként (de folyamatosan) romlik, akkor még logikus is. Ha egyáltalán jól gondolom…

 22. awarydar avatar
  awarydar

  Hát igazából itt lehet az lehet az ok a kételkedésre, hogy nem vesszed figyelembe, hogy a rögzítése elve egy VHS kazinál analóg, mágneses ami elég sérülékeny a szalagnyúlás miatt a DV kazinál viszont az elv digitális és itt a jelsorozatban nem keletkezhet jelentős kár a nyúlás által. Igazából sajna nem vagyok annyira otthon a digitális szalagra rögzítés világában, úgyhogy nem tudok mélyebb magyarázattal szolgálni, de az tény, hogy az analóg szalagra írás és a digitális szalagra írás minősége ég és föld.

 23. hal avatar

  Jól érzed, hogy a VHS-es emlékeimből indultam ki :), de ezt leszámítva is számomra valahogy sérülékenyebbnek tűnik egy szalag mint egy lemez. Viszont ahogy írtam is, talán nehezebben „tűnik el” róla minden egyszerre (válik használhatatlanná), mint pl. egy DVD-ről.

 24. Narumon avatar
  Narumon

  Hi!

  No azért áljunk meg egy pillanatra; semmelyik kamera nem rögzit (a consumer piacon) tömörítetlen módon. A DV avi pont azért DV avi, mert tömörített. Méghozzá DV formátum szerint. Ez egy elég enyhe tömörítés de mindenképpen az. Szóval ne vakitsunk, jelenleg csak filmkamera az ami úgymond “tömörítetlenül” dolgozik.

 25. andreja avatar
  andreja

  sziasztok!

  Kérdésemet azokhoz intézném, akik már régóta operatőrködnek, vagy használnak videokamerát. Én az iskolában alapszinten tanultam vágást, kamerahasználatot, a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Menjek e valamilyen tanfolyamra, vagy egyszerűen csak vegyek egy kamerát, és gyakorlattal, tapasztalatokkal bele lehet tanulni profi szinten? igazából, már nem nagyon akarok emiatt iskolapadba kényszerülni, de ezt szeretném kitanulni. Meséljetek léci ki hogy kezdte…

 26. Awarydar avatar
  Awarydar

  [re=15825]andreja[/re]: Hát én operatőrködtem egy keveset, de rendelkezem fényképész képesítéssel és így azért nem volt technikailag annyira nehéz ráállni. Szerintem mindenképpen elmélettel alapozz, vegyél sok szakkönyvet, olvasgass szakirányú fórumokat, aztán próbáld átültetni gyakorlatba. Mi jelent, hogy profi szint? Előképzettség nélkül sok esélyed nincs rá, hogy valaha nagyjátékfilmet fényképezz, de ha megfelelő a gondolkodásmódod, hozzáállásod, jó rendezvény videós vagy független filmes lehetsz. Szerintem.

  Az oktatás sokat segíthet, főleg ha jók a mesterek. Egy barátom ebben az iskolában szerzett képesítést: http://www.novusnet.hu

 27. andreja avatar
  andreja

  Köszi a tanácsot, és a linket. Engem a rendezvény fotózás-videózás (inkább videózás)érdekel, ebben szeretnék úgymond profi lenni, amennyire kell, vagy lehet.
  Vásárolnék is egy kamerát, mert szeretném valahol elkezdeni gyakorlatban. Olyat szeretnék venni, amivel már el lehet készíteni egy jó minőségű videoanyagot mondjuk egy esküvőről, vagy fel lehet venni egy koncertfelvételt különös tekintettel ugye a hangokra, fényekre, képi felbontásra, adattárolásra. (Egyenlőre csak magamnak csinálgatnék felvételeket, még kitapasztalok bizonyos dolgokat.) Nyilván most nem fogok tudni milliós kamerát venni, de vannak a piacon már elég jó digitális kamerák amelyek képesek jó minőségben rögzteni. Nem tudom a fentiekben említett kritériumok, mennyire egyértelműek számodra, ezeknek függvényében tudnál nekem ajánlani olyan típust amely ilyen célokra megfelel?
  ezer köszönet,
  a

 28. Awarydar avatar
  Awarydar

  [re=15827]andreja[/re]: Sajnos annyira nem követem a kamera piacot, hogy ebben a kérdésben tanácsot tudjak adni. A Canon XM2-t tudom egyedül ajánlani, de az 500.000 HUF körül van. A képstabilizátor nagyon hasznos tud lenni rendezvény felvételezésnél.

 29. Ácsné Rita avatar
  Ácsné Rita

  Férjemnek szeretnék kamerát venni. Eddig, hagyományos kamerája volt. Igazából tiszta éles képet szeretnék. Ne legyen óriás. Ami a lényeg, hogy könnyen kezelhető, és TV-n is vissza lehessen nézni( Nagy nosztalgiázó). Köszi előre is a segítséget.

 30. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=19593]Ácsné Rita[/re]: Családi felhasználásra én még mindig elégedett vagyok (Panasonic SDR-S150)
  Tv-re köthető, de könnyű DVD-re írni az anyagot. Kicsi, könnyen kezelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: