A betű reneszánsza

A betű reneszánsza

2008 a „reneszánsz éve” Magyarországon. Ez alkalomból a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága, a MATT, nemzetközi pályázatot hirdet A betű reneszánsza címmel. Műfajbeli megkötés nincs, plakátokat, emblémákat, kiadványokat, tipográfiai munkákat és autonóm alkotásokat egyaránt várunk!

Az olvasás korunkban számos tekintetben megváltozott. Nemcsak másként viszonyulunk az írott szöveghez, de az írás és az olvasás közben létrejövő aktív viszonyok paradigmája is más lett. Az információ mennyisége nő, miközben a befogadásra fordítható idő egyre csökken. Új eszközök alakítják maguk képére az írott nyelvet. Új nyelv formálódik, amely szétfeszíti a régi rendszerek korlátait. A hagyomány eróziója a tudat végzetes torzulásával járhat, ha nem lép helyébe a tudatos és dinamikus újraértelmezés. Születik-e új rend ebben a kitágult vizuális térben? Újjászülethet-e a betű és a szöveg a képiség tágabb értelmezésében, izgalmassá téve az „elolvasás” mai élményét?

A pályázati anyagok beadási határideje: 2008. szeptember 12.

(forrás: matt.org.hu/reneszansz)

» felhívás (pdf – 72 KB) | » nevezési lap (pdf – 35 KB)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

4 hozzászólás a(z) “A betű reneszánsza” bejegyzéshez

 1. SlyZero avatar
  SlyZero

  Hát igen. Máskép viszonyulunk az írott szöveghez mind kiadói (igénytelenül tördelt könyvek, tele helyesírási hibákkal és magyartalan mondatokkal), mind pedig olvasói („mi lesz ma a tévében?”) szemszögből. Az internet megjelenése persze ezen is változtatott valamelyest (még rosszabb helyesírás, még kevesebb lehetőség az igényes szöveggondozásra), de azért én reménykedem, hogy a jövőben bővülni fognak a lehetőségek, és az interneten is megjelenhet az igényesebb tipográfia.

 2. hal avatar

  Eggyütt reménkedunk. Együtt reménykedünk. :)

 3. Vale avatar

  Kösz hogy írtál erről, nagyon érdekel ez a tipográfia dolog, bár én magam nem vagyok egy nagy művelő, de ha lehet majd figyelemmel követem a pályaműveket

 4. hal avatar

  Igazán nincs mit, én csak idéztem. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: