« előzmény

Lassan három éve írtam az első bejegyzésemet az InDesign a kategóriában A csodálatos InDesign címmel. Nem érdekel, hogy unjátok, megint leírom, hogy azóta sem telt el úgy munkahét, hogy ne gondoltam volna hálával a program készítőire, amiért ilyen nagyszerűt alkottak. Íme két újabb magyarázat „beteges rajongásomra”:

 • Ha lecserélem egy betűtípus teszem azt heavy változatát egy másik betűtípusra, amely nem tartalmaz ilyen verziót, hanem mondjuk egyebek között bold-ot, akkor automatikusan a heavy-hez legközelebb álló, például a bold változat kerül kiválasztásra. Választhatná a program az ábécérendben elsőt is, abban is volna logika, csak éppen nem lenne felhasználóbarát. Az InDesign intelligensen, a lehető legokosabban dönt.
 • Az InDesign az éppen kijelölt objektumba pakolja a beillesztendő képet (már önmagában ez is praktikus). Ha visszavonom a beillesztést, kapásból újra próbálkozhatok (az Alt lenyomásával akár egy objektumba illesztett kép cseréjével is). El is dobhatná a beillesztendő képet a program, és kezdhetném az egészet újra (File > Place > fájl kiválasztása > duplaklikk), de nincs rá szükség, mert az InDesign intelligensen, a lehető legokosabban dönt.

Az ezekhez hasonló apróságok teszik nagyszerűvé ezt a programot, melynek használatakor azt érzem, hogy az alkotói nem csak egyszerűen belepakoltak különböző lehetőséget, hanem el is gondolkodtak rajta, hogy ezek milyen módon segítenék legjobban a felhasználó munkáját.

10 hozzászólás ehhez: „A csodálatos InDesign #2

 1. Van egy kollegám, aki Quarkon szocializálódott, de a munkahelyen InDesign-t használunk és gyakran hallom morogni ill. enyhe szitkokkal szórni a szóban forgó szoftvert, és amikor tanácsot kér, általában így kezdem a mondókám: “A csodálatos InDesign…”
  Ez bizony rámragadt!

 2. A szokás nagy úr! Viszont az is nagy igazság, hogy a jót hamar meg lehet szokni. Én is Quark-kal kezdetem, de inkább csak örömöt okozott az átállás (igaz, akkor még csak Quark 4.x-ünk volt, az újabb verziókat nem ismerem – de valahogy nem is vagyok kíváncsi [a 4-es verzió szörnyű emlékeket hagyott bennem]). :)

 3. Egy kicsit off, de mégse:

  Hetek óta azt keresem, hogyan lehet indi-ben az első sort a szövegbox tetejétől lentebb kezdeni. Mert, ugye oldalról megadhatom neki a behúzást, de jó lenne fentről is megadni egy értéket. Erre olyankor van szükségem, ha szöveg alá színt teszek, és nem egy alatta lévő négyzettel akarom megoldani ezt.

 4. Egy nyomtatási problémába ütköztem. Pl. egy kész névjegykártyát nem tudok A4-es lapra több példányban kinyomtatni (természetesen vágójelekkel).
  Előre is köszi a segítséget!

 5. [re=8232]vic79[/re]: Én az ilyet „gyalog” szoktam megoldani. Duplikálom a névjegyeket, feldobálom a vágójeleket… kb. 3 és fél perc.

 6. Window menü / Automation / Scripts / Crop Marks; duplakatt, beállítás, OK. :) Persze, csak miután felpakolásztad a névjegyeket…
  Csak azért nem tökéletes ez, mert mindig kirakja mind a négy oldalra a vágójeleket. De ha összefogod a névjegyeket egyetlen groupba (esetleg másik layerre), Shifttel kilököd a kijelölésből őket és a szükségtelen jeleket könnyedén törlöd. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.