A csodálatos InDesign #2

« előzmény

Lassan három éve írtam az első bejegyzésemet az InDesign a kategóriában A csodálatos InDesign címmel. Nem érdekel, hogy unjátok, megint leírom, hogy azóta sem telt el úgy munkahét, hogy ne gondoltam volna hálával a program készítőire, amiért ilyen nagyszerűt alkottak. Íme két újabb magyarázat „beteges rajongásomra”:

 • Ha lecserélem egy betűtípus teszem azt heavy változatát egy másik betűtípusra, amely nem tartalmaz ilyen verziót, hanem mondjuk egyebek között bold-ot, akkor automatikusan a heavy-hez legközelebb álló, például a bold változat kerül kiválasztásra. Választhatná a program az ábécérendben elsőt is, abban is volna logika, csak éppen nem lenne felhasználóbarát. Az InDesign intelligensen, a lehető legokosabban dönt.
 • Az InDesign az éppen kijelölt objektumba pakolja a beillesztendő képet (már önmagában ez is praktikus). Ha visszavonom a beillesztést, kapásból újra próbálkozhatok (az Alt lenyomásával akár egy objektumba illesztett kép cseréjével is). El is dobhatná a beillesztendő képet a program, és kezdhetném az egészet újra (File > Place > fájl kiválasztása > duplaklikk), de nincs rá szükség, mert az InDesign intelligensen, a lehető legokosabban dönt.

Az ezekhez hasonló apróságok teszik nagyszerűvé ezt a programot, melynek használatakor azt érzem, hogy az alkotói nem csak egyszerűen belepakoltak különböző lehetőséget, hanem el is gondolkodtak rajta, hogy ezek milyen módon segítenék legjobban a felhasználó munkáját.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

11 hozzászólás a(z) “A csodálatos InDesign #2” bejegyzéshez

 1. zsutti avatar

  Van egy kollegám, aki Quarkon szocializálódott, de a munkahelyen InDesign-t használunk és gyakran hallom morogni ill. enyhe szitkokkal szórni a szóban forgó szoftvert, és amikor tanácsot kér, általában így kezdem a mondókám: “A csodálatos InDesign…”
  Ez bizony rámragadt!

 2. hal avatar

  A szokás nagy úr! Viszont az is nagy igazság, hogy a jót hamar meg lehet szokni. Én is Quark-kal kezdetem, de inkább csak örömöt okozott az átállás (igaz, akkor még csak Quark 4.x-ünk volt, az újabb verziókat nem ismerem – de valahogy nem is vagyok kíváncsi [a 4-es verzió szörnyű emlékeket hagyott bennem]). :)

 3. norbi avatar
  norbi

  Egy kicsit off, de mégse:

  Hetek óta azt keresem, hogyan lehet indi-ben az első sort a szövegbox tetejétől lentebb kezdeni. Mert, ugye oldalról megadhatom neki a behúzást, de jó lenne fentről is megadni egy értéket. Erre olyankor van szükségem, ha szöveg alá színt teszek, és nem egy alatta lévő négyzettel akarom megoldani ezt.

 4. hal avatar

  A megoldást a Text Frame Options beállításai között leled (Ctrl+B).

 5. norbi avatar
  norbi

  Nagyon szépen köszönöm.

 6. hal avatar

  Nagyon szívesen.

 7. vic79 avatar
  vic79

  Egy nyomtatási problémába ütköztem. Pl. egy kész névjegykártyát nem tudok A4-es lapra több példányban kinyomtatni (természetesen vágójelekkel).
  Előre is köszi a segítséget!

 8. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=8232]vic79[/re]: Én az ilyet „gyalog” szoktam megoldani. Duplikálom a névjegyeket, feldobálom a vágójeleket… kb. 3 és fél perc.

 9. gojszi avatar
  gojszi

  Window menü / Automation / Scripts / Crop Marks; duplakatt, beállítás, OK. :) Persze, csak miután felpakolásztad a névjegyeket…
  Csak azért nem tökéletes ez, mert mindig kirakja mind a négy oldalra a vágójeleket. De ha összefogod a névjegyeket egyetlen groupba (esetleg másik layerre), Shifttel kilököd a kijelölésből őket és a szükségtelen jeleket könnyedén törlöd. :)

 10. vic79 avatar
  vic79

  dexter68 és gojszi! köszi a segítséget!

 11. Kurdi István avatar
  Kurdi István

  Sok képet tartalmazó epubot nem tudok előállítani hiba nélkül az egyébként tényleg csodálatos InDesign-nal. Már mindent beállítást megpróbáltam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: