Színprofilokról

Tanulni jó dolog. Tamási Ákostól pedig sokat lehet. Most tovább adom a tudást, mert megosztani is jó dolog. Alábbiakban novemberi levelezésünk néhány tanulságos darabkája olvasható.

hal: Azt írtad, hogy nem szoktál színprofilt beágyazni. És nem szoktak kellemetlen meglepetések érni? Persze ez a színprofil beágyazásával sem kerülhető el az általad is említett hozzá nem értés miatt. Egyébként bevallom, ez nálam is egy kicsit ingoványos talaj. Szívesen olvasnék Tőled erről a témáról is.

Ákos: Sajnos végső tanulság ebben a színprofil ügyben nem garantálható, mivel ahány munka majdnem annyi beállítás! :-) Amikor beágyaztad a profilt jól tetted, de sajnos ezt annak is tudnia kell aki feldolgozza azt. Na itt szokott a baj lenni, mert vagy nem “veszik” észre, hogy profil van benne vagy egészen más értékeket fog a profil alapján a feldolgozó rip számolni, mint amit te szerettél volna. A acrobat esetében is ez van, ott csak annyi a “hiba”, hogy nem nézi meg a beágyazott profilt, ha a separarion preview panelt előveszed, hanem alapértelmezésként a swop-os profilt előkapja és szimulálja neked, hogy mit kapsz ezekből a cmyk értékekből, ha amerikában nyomtatod az anyagot! Ha már megmondod neki, hogy ne butáskodjon és Euroscale Coated alapján bontottad, akkor rájön, hogy ugyanaz a profil van a pdf-ben mint a szimulációra szántban és nem fog konvertálni. Minden Adobe szoftver ilyen, próbáld ki, hogy kitöltesz egy fekete kijelölést photoshopban (cmyk képen, euroscale profi van beállítva), és ezek után előveszed a convert to profile parancsot egy swop coated profillal, ugyanúgy négy színes lesz a fekete….

A profilnak tulajdonképpen igazán a _színrebontáskor_ van jelentősége. Ha nyomdára készítesz elő és van profiljuk akkor be kell kérni és azt használni, ha nincs akkor szabvány Coated Fogra 39 vagy euroscale coated v2-t használj, abból nagy baj nem lesz hacsak nem valami speciáls dologról beszélünk, mint egy ckm vagy joy hirdetés, ugyanis itt nagyon vékony a papír és az előbb említett profil túlterheltséget okoz (ezekre is megvan a szabványos színprofil egyébként). A nyomdák manapság már egyébként nem saját profilt kérnek, hanem ők is fográra kalibrálják a gépeiket, de sok gépmester még a mai napig azt hiszi, hogy majd ő a gép mellett beállítja a színeket, hogy “szép” legyen. Sajnos ez ellen nincs orvosság, egyszerűen oda kell menni gépindulásra…

Ha már megvan a bontás, akkor nem biztos hogy életbiztosítás profilt ágyazni is a pdf-be, hiszen pont ezek miatt csúszhatnak el a színek az utómunkálatok során. Abban az esetben, ha mondjuk plakátnyomtatás a cél, akkor célszerű rgb-ben hagyni a képeket, mert a nyomtató rip szoftvere sokkal szebben szokott bontani, mint egy átlagos nyomdai színprofil.

Remélem tisztult a kép! :-)


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

8 hozzászólás a(z) “Színprofilokról” bejegyzéshez

 1. fbk avatar
  fbk

  Az RSS-feedben egy ideje rossz a karakterkódolás! A bejegyzés érdekes.

 2. krys avatar

  Nagyon jó ez a sorozat :) Remélem sok post fog még születni, mert mind írtad is: Tanulni jó dolog. :)

 3. adriankoooo avatar

  Nem tudom nálam -e van a gond, de Readerben egy pár napja csak nagyon csúnya encodingolt szöveget látok a Hal blogra. :(

 4. stro-B avatar

  Nálam is readerben tele van kérdőjelekkel, rossz a kódolása a feednek :(
  De ez semmit sem von le a post érdemeiből, csak így tovább, nekem is nagyno bejön ;)

 5. hzsolt avatar
  hzsolt

  OFF
  Novembertől a google reader-ben az alábbi kép szerinti ékezetproblémák vannak. Már korábban is jelezni akartam, csak mindig elfelejtettem. FF3 és IE7 alatt is problémás. De persze még mindig lehet, hogy nálam van a probléma.

  /OFF

 6. hal avatar

  [re=14060]krys[/re]: Nem rajtam múlik (vagyis főleg nem rajtam), én is remélem. :)

  [re=14061]adriankoooo[/re]: Igen, tudok róla, majd írok egy szolgálati közleményt is, mert már többen jelezték. Most a FeedBurnert átmenetileg kikapcsolva nálam (és remélem, mindenki másnál is) jó.

 7. dinnye avatar

  Érdekes dolog ez a színkezelés, és elég ingoványos talaj. Én most az oskolában az utolsó lehetőséget kihasználva felvettem egy „Színmérés és kolorisztika” című tárgyat, hogy legyen valami fogalmam arról, mit csinálok amikor monitort kalibrálok, de minél többet tudok a dologról, úgy érzem hogy valójában annál kevesebbet. :) Ez a profil beágyazás meg rádob egy lapáttal. Lehet hogy ráállok a témára, és nagy bizniszt csinálok a dologból, már csak évtizedek kérdése, és magyarországon is lesz rá igény. =)

 8. hal avatar

  Valahogy így érzem én is. :D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: