Az optikai margó igazítása és a bekezdés-kezdő félkvirtmínuszok

Az optikai margó igazítása és a bekezdés-kezdő félkvirtmínuszok okozta probléma

A probléma

Hosszabb – általában szépirodalmi – művek szedésénél néha alapvető igény az optikai margó igazítása [Optical Margin Alignment]. Ez mindaddig szép és egyenletes hasábszélt ad, amíg a folyószöveg csupán leírást, vagyis párbeszédek nélküli, egyenletes eloszlású szöveget (mondhatni végtelenített lorem ipsum-ot) tartalmaz. Igen ám, de egyrészt az íróknak van egy olyan rossz szokásuk, hogy néha gondolatjellel kezdenek egy új bekezdést, ad abszurdum többet is egymás után, mivel párbeszédeket szeretnének alkalmazni. Ezek alatt a kezdő gondolatjelek vagyis félkvirtmínuszok [En Dash] alatt sok esetben előfordulhat bekezdéskezdő verzál betű, hiszen ha az efölötti párbeszéd utolsó sora nem ér ki a hasáb széléig, akkor a következő sornak pontosan a gondolatjel alatt kell indulnia.

És itt jön a gond: sajnos az InDesign Optical Margin Alignment funkciója „túl” intelligens, ami alatt azt értem, hogy nemcsak a jobboldali hasábszélt egyengeti ki, hanem a baloldalon is megpróbálja a félkvirtmínuszokat előrébb kezdeni pontosan azon logika alapján, ami a gondolatjel folthatása és a „rendes” betűk folthatása közötti különbség feloldásának célja érdekében az ABC betűinek széleit tekinti a hasáb szélének…

(további részletek, és a probléma megoldása a Pócs Ádám által készített PDF-ben, ami letölthető innen, vagy a képre kattintva)

Ezúton is köszönöm Jerrynek, hogy ilyen precízen összefoglalva megosztotta ismereteit!


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

5 hozzászólás a(z) “Az optikai margó igazítása és a bekezdés-kezdő félkvirtmínuszok” bejegyzéshez

 1. jolek avatar

  hello,
  nem jo a link. javitsd ki kerlek. koszi.

 2. hal avatar

  Szia, köszi, hogy szóltál, javítottam.

 3. Bajusz György avatar
  Bajusz György

  [re=18501]hal[/re]: Szia!

  Bocs hogy így ismeretlenül zavarlak, de segítséget szeretnék kérni tőled az Indesign programmal kapcsolatban. Feltúrtam már a fórumokat, de nem találtam ilyen jellegű hibát. A beimportált szürkeárnyalatos képeket kivilágosítja a program, ha az oldalon bármilyen objektumra effektet alkalmazok.
  Előre is köszönöm a segítséget.

  bgeorge

 4. hal avatar

  Szia, ezt a jelenséget én is tapasztaltam, de nem tudok rá megoldást (ha rájössz, megköszönöm, ha megosztod velem). Elérhetőségeim a kapcsolat menüben. :)

 5. Charlie avatar
  Charlie

  Sziasztok!

  Ez a kivilágosodás valóban zavaró, de szerencsére a végeredményt nem befolyásolja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: