Firefox helyett Google Chrome

Betelt a pohár (hónapok óta cseppenként telt meg), elegem lett a gyakori lefagyásokból, és a borzalmas lassúságból, másfél napja a Firefox helyett a Google Chrome az alapértelmezett böngészőm. Ha tömören össze akarnám foglalni, olyasmi érzés, mintha rendet raktam volna az asztalomon. Eltűnt a sok felesleges kacat, csak a lényeg maradt; és (egyelőre) fagyásmentesen, gyorsan túrhatom a netet.

Firefox helyett Google Chrome

Miért éppen a Crome?

 • Hogy miért nem az Explorert választottam, nyilván nem kell magyaráznom azoknak, akik akárcsak egyetlen weboldalt készítettek már, komolyan véve a böngészőfüggetlenséget. Az Explorer szinte mindig külön utakon jár, tojik az ajánlásokra, és méltán nevezik a legbutább böngészőnek.
 • Az Opera esetében webfejlesztőként az utóbbi időkben egyre többször tapasztalom, hogy különcködik; felhasználóként pedig kezelését illetően meglehetősen túlbonyolítottnak tűnik, nem éreztem benne az egyszerű átállás lehetőségét.
 • A nagyok közül maradt tehát a Safari és a Chrome, ahol az döntött, ami a telefon választásnál is: az Apple fantasztikus termékeket készít, de ha Steve Jobs „diktatúrája” és a nyílt forráskód között kell választani – egy közel azonos tudású termékpáros esetén – akkor én inkább utóbbira szavazok.

A gyors és fájdalommentes átállás

 • A Firefox-ból pillanatok alatt átszippantottam a könyvjelzőket, jelszavakat, előzményeket (Beállítások > Személyes dolgok > Böngészési adatok).
 • Beállítottam a szinkronizálást (Beállítások > Személyes dolgok > Szinkronizálás), így most a munkahelyi gépemen is tök ugyan az a böngésző fogad, mint itthon (automatikus kitöltés, beállítások, könyvjelzők, témák, bővítmények mind ugyan azok).
 • A szörnyűkék alapértelmezett témát lecseréltem a Greyscale-re, így már a kinézettel sincs bajom – főleg, hogy majdnem az egész böngészőablakot maga a weblap tölti ki.
 • Nekiálltam bővítményeket keresni, melynek eredményét alábbiakban foglalom össze.

Az általam telepített Google Chrome bővítmények

 • Delicious Bookmarks Extension (Beta) Linkek mentése a Delicious-ra – ahogyan azt már a Firefox-nál is megszoktam.
 • Firebug Lite for Google Chrome Ez bizony nem ugyan az, mint a Firefox-ban. És nem csak a „lite-sége” miatt, hanem mert például nagyon bosszantó, hogy úgy nyílik a weblap fölé, hogy nem tudok a weblap aljára görgetni, mert letakarja azt; ha pedig leválasztom egy külön ablakba, annak bezárása után is fut a Firebug. Valószínű nem fogom használni, maradok a Chrome alapértelmezett fejlesztői eszközeinél (Eszközök > Fejlesztői eszközök) – úgy nézem, amire nekem kell, megteszi, csak nyilván szokni kell.
 • Pendule A ColorZilla-ra és a MeasureIt-re kerestem valami krómos alternatívát, sajnos ennél jobbat egyelőre nem találtam. Messze nem olyan kényelmes használni, mint az előbb említett rókás kiegészítőket (a színválasztó színét nem tudom vágólapra tenni; a vonalzó értékei pedig fixen a bal felső sarokban vannak, nem pedig a mérés helyén) de legalább van még benne egy csomó más hasznos dolog is.
 • RSS Feliratkozás bővítmény (Google) Ezen nagyon csodálkoztam, hogy a Chrome alapból nem tudja, de a lényeg, hogy a bővítmény kirak egy RSS feliratkozási gombot az eszköztárba az RSS-t tartalmazó oldalaknál.
 • SearchPreview for Google Kis nézőképet ad a Google keresési találataihoz (a Firefox-os BetterSearch alternatívája).
 • Secure Profile Jelszóvédetté teszi a böngészőt. Miután mindent szinkronizáltam, nyugodtabb vagyok, hogy ha a munkahelyi gépemen inkább csak én használom a böngészőmet.
 • Web Developer Akárcsak Firefox-hoz.
 • frissítve (2010. 10. 14.): HTML Validation

Ami tetszik a Google Chrome-ban a Firefox után

 • Ahogy már írtam is, sokkal gyorsabb.
 • Egyszerűbb, lényegre törőbb felület.
 • Bővítmények sokkal egyszerűbb kezelhetősége (pl. nincs szükség újraindításhoz egy bővítmény telepítéséhez, ki- és bekapcsolásához vagy eltávolításához).
 • Egyéb apróságok: például az, hogy a nyitott Beállítások ablak mellett is használható a böngésző – ez ma egy flash-es honlap tesztelésekor megkímélt jónéhány kattintástól a gyorsítótár állandó ürítésénél –; tetszik a fülek megnyitásának, bezárásának finom mozgása és előzékenysége (amíg a fülek sávján marad az egér, azok nem méreteződnek át); stb.

Ami hiányzik a Google Chrome-ból a Firefox után

 • Fotósként nagyon fájó, hogy a Google Chrome nem támogatja a színprofilokat (akárcsak az Opera és természetesen az Explorer sem – ebben a Safari a legjobb). Így a Flickr képeim színei meglehetősen siralmasak a Firefox-on látottakhoz képest.
 • A helyesírás ellenőrzés csak a frissen írt szövegeknél működik, például miután elmentem ezt a cikket, már nem húzza alá a hibákat a bejegyzés szerkesztő szövegmezőben.
 • A felvillanó státusz buborékot nem tudtam még megszokni – ha lehetne, azt hiszem inkább maradnék a fix megoldásnál.
 • frissítve (2010. 09. 22.): Hiányzik a legördülő menü az előző/következő oldal nyilai mellől – így csak egyesével tudok lépkedni az előzmények között. Van legördülő menü: mégpedig a jobb klikk – köszi David!
 • frissítve (2010. 10. 14.): Ma megtörtént az első komolyabb csalódásom: eltűnt („törlődött”) néhány bővítményem – csak úgy, ki tudja miért.

Másfél nap után ennyi – frissítem majd a bejegyzést, ha lesz mivel. Viszlát Róka, azért jó volt veled, remélem találkozunk még (ha máskor nem, hát tesztelésnél egészen biztosan).


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

21 hozzászólás a(z) “Firefox helyett Google Chrome” bejegyzéshez

 1. szabopal avatar

  ez olyan lehet nálad, mint haveromnál a win7-re váltás :D

 2. bjmatt avatar

  Jo neked, en is valtanek, foleg a memoriahasznalat miatt, de a firebug lite sajnos engem megakasztott. Probaltam a nativ fejlesztoi eszkozt is, de abban megoszulok mire minden alkalommal odatalalok az xhr fulre, pedig azt hasznalom a legtobbet. Meg szep magas es szellos sorokba ir ki minden requestet, nehogy jol atlassam, “clear” gombot meg elfelejtettek odatenni. Szerintem en mar elleszek a firefox4-ig a rokaval, remelem az szakit a memoriazabalos szokasukkal.

  (mondjuk a tab kit, meg a session manager is elegge elkenyelmesiti az embert)

 3. dinnye avatar
  dinnye

  Szerintem:
  – a fagyásokat sokszor a flash produkálja, de az újabb playerekkel már nem omlik teljesen össze, csak egy percre elgondolkozik, utána meg újra használható
  – a FF 3.6.9-es frissítéssel valamit nagyon elqrtak, hihetetlenül belassult a legegyszerűbb művelettől is (talán ez tette be nálad a kiskaput?), viszont kerek 2 nap alatt ki is javították, feltoltam gyorsan a 3.6.10-es fixet, és megint teljesen jól megy

  Szóval hallom többetektől is, hogy ilyen vacak, annyi memóriát zabál, de én ezeket nem nagyon tapasztalom. Lehet hogy csak nem vagyok power_user. :)

 4. bazáros avatar
  bazáros

  Én is néhány napja váltottam, nekem is elég gyakran állt le “gondolkodni”, és néha fagyott is.
  A Chrome eddig nem produkált ilyesmit, és valóban gyorsabb is.

  Ami nekem hiányzik: a FF-nál a könyvjelzősávom állandóan a bal oldalon figyelt, megszoktam, nagyon hamar megtaláltam minden korábban mentett oldalt. Most ez nincs, legalábbis még nem jöttem rá, hogy tudnám a kitenni balra a listámat. Szerintem sehogy, úgyhogy barátkozom az új rendszerrel.

 5. Piros Maci avatar
  Piros Maci

  Én is pár hónapja vátottam Firefox-ról Chrome-ra (főleg egy online játék miatt) és eddig úgy tűnik, jó döntés volt. :))

 6. hal avatar

  [re=19502]bjmatt[/re]: Nem igazán tudok bízni a Firefox 4-ben, miután a 3-as is azzal jött ki, hogy vége a memóriazabálásnak, és a (relatív) lassúságnak. És eleinte tényleg úgy is tűnt, hogy sokat javult, de aztán kiderült, hogy mégse annyit mint kellene…

  [re=19503]dinnye[/re]: Az biztos, hogy szinte mindig valami Flash tartalom okozta a fagyást, na de ha a többi böngésző megbirkózik vele, akkor minek szenvedjek? Amúgy én se érzem magam pwer_user-nek. :)

  [re=19504]bazáros[/re], [re=19505]Piros Maci[/re]: Micsoda tömeges átállás! :)

 7. Humi avatar
  Humi

  Érdekes dolog ez, egyszer már én is eljutottam oda, hogy a chrome volt a default browserem, de visszatértem az ff-hez :), ami szerintem is rossz amúgy. Talán a fejlesztői eszközök szélesebb tárháza miatt tértem vissza, nem tudom pontosan, az viszont tény, hogy böngészési, felhasználói élményben a chrome-nál többet pillanatnyilag semmi sem tud nyújtani.
  Természetesen temérdek böngésző fel van telepítve a gépemre, bármelyikre kattinthatnék, amikor böngészési vágyaim felszínre törnek, de mindig arra a hülye rókára kattintok, még ha olyan lassú is. Talán a szokás hatalma és a riszpekt, hogy lenyomták az ie piaci részesedését :). Nem tudom az acid3 tesztet szoktátok-e nézni, de az ff még azt sem bírja 100-ra kihozni, ami chrome-nak ugye semmi problémát sem jelent. Na jól leírtam, hogy jó a chrome és mégis firefoxot használok :).

 8. hal avatar

  Ja, nehéz ügy, és a szokás is nagy úr. Biztos, hogy kipróbálom majd a 4-est, de addig erős leszek, és távol tartom magam Rókakomától (egyelőre nem esik nehezemre – úgy érzem többet nyertem, mint veszítettem a cserével. :)

 9. David avatar
  David

  Én is megpróbáltam pár hónappal korábban váltani FF-ről Chrome-ra és akkor még helyesírás ellenőrző sem volt. Összességében gyorsabb, könnyebb, de hiányzott a Firefox, úgyhogy visszatértem. ;)
  Köszi a bővítmények listáját, találtam hasznosakat! :)
  Egyébként Chrome-ban van legördülő menü az előző/következő oldal nyilainál. Kattints rájuk jobb gombbal! :)

 10. hal avatar

  Nagyon szívesen, én is köszönöm!

 11. dinnye avatar
  dinnye

  Úgy látszik későn érő típus vagyok, vagy csak simán utolért a végzet, de nekem az utóbbi hetekben kezdett el érezhetően belassulni a FF, meg ilyen 7-8-900 MB-okat zabálni. Egyelőre még türelmes vagyok, csak a sok tabos esetekben jön ez elő, de ha így marad, nálam is érik a váltás

 12. hal avatar

  És a géped is későn érő. :) Amúgy én eddig nem bántam meg a váltást.

 13. David avatar
  David

  Én is megosztom az általam használt bővítményeket:
  – Google Levélfigyelő
  – AdBlock
  – AdBlock button
  – Proxy Switchy
  – Window Resizer

 14. dinnye avatar
  dinnye

  Mostmár nekem is nagyon tele a hócipőm a Firefox lassúságával, de amíg ezek nincsenek rendesen megoldva chrome-ban, addig esélytelen hogy átálljak:
  1 – legalább olyan minőségű smooth scroll, mint a FF-ban
  2 – color management
  3 – gmail manager (vagy legalább valami hasonló, bár erre lehet hogy már van megoldás, akár desktop widget szintjén)

  Ezek közül a smooth scroll a legidegesítőbb számomra, hiába van erre egy addon, kipróbáltam, és közel sem hozza azt a finomságot, mint kellene

 15. hal avatar

  Időnként én is hiányolom a rókát, de kompromisszumok nélkül nem megy…

 16. dinnye avatar
  dinnye

  A FF4-es béta már kijött, fel is tettem hogy kipróbáljam, de amíg az addonok nem menek rajta, számomra az is használhatatlan. Talán már nem kell sokat várni a végleges verzióra, aztán meglátjuk javult-e a teljesítménye.

 17. hal avatar

  Igen, arra én is kíváncsi vagyok.

 18. dinnye avatar
  dinnye

  Egy igencsak érdekes megállapítást tettem. Fogalmam sincs hogy van-e reális összefüggés a kettő között, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy van. Ma úgy döntöttem, hogy kitolom még a mostani számítógépem életciklusát kb fél-1 évvel, és tuningra adtam a fejemet. Kis technikai hablaty következik. A 2,4 GHz-es Core2 Quad Q6600-as procimat, amihez 800 MHz-es RAM-ok vannak, felhúztam 3,2 GHz-re, a ramokat pedig szintén meghúztam 1000 MHz-re, és mindamelett hogy a gép érezhetően gyorsabb lett, jóval gördülékenyebben megy, sokkal kevesebbet köszörüli a merevlemezt (egy igencsak hangos 10e rpm-es WD Raptor van benne, sajnos elég zavaró amikor pörög), nagyon úgy néz ki, hogy a FF is gyorsabb lett, na de még hogy!!!4 Úgy tűnik, hogy gyorsabb procival és ramokkal sokkal kevesebb memóriát zabál, konkrétan kevesebb, mint az eddigiek felét. Korábban előfordult, hogy 7-8-900 MB-ot is bepakolt a memóriába, most viszont ennek kb a felét. Megnyitottam 30 (!) tabot, köztük sok flash-es tartalmat, hírportált, levelezőt, miegymást, és ezidáig nem sikerült a 400 MB-ot meghaladni. Figyelni fogom hogy hogy alakul a továbbiakban, mindenesetre elég izgalmas felfedezésnek tűnik.

  szerk.: Tovább nyúztam, és úgy döntöttem hogy 700 MB-nál megállok. 55 tab, youtube videók, facebook, többszáz hsz-es fórumok dögivel, flash oldalak, számtech és fotós webshopok, hírportálok, meg még jópár finomság. Ez már betegesen sok, üzemszerűen képtelenség ennyi tabot kezelni, és igény sem hiszem hogy valaha is lenne rá, csak kíváncsi voltam hol áll meg a dolog. Ezek után is ki merem jelenteni, hogy gyorsabb gépen nem csak azért gyorsabb, mert nagyobb mondjuk a processzor órajele, hanem mert talán épp emiatt kevesebb memóriát igényel. Ennek tükrében egyelőre tuti nem váltok Chrome-ra. :D

 19. hal avatar

  Nocsak, érdekes felfedezés!

 20. dinnye avatar
  dinnye

  Az bizony, és örömteli. :)

 21. hal avatar

  Tudom milyen, hamarosan elmúlik. :) Nálam legalábbis valahogy mindig ez van: egy idő után soha nem elég gyors semmi…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: