Egy hét Norvégia

Egy hét alatt éppen csak beleszagoltam, milyen a nyugat-skandináv élet – gondolom, nem lepek meg senkit azzal, hogy sok tekintetben nagyon más, mint nálunk. Az alábbiakban e néhány nap benyomásai következnek (nyilván a tévedés lehetőségét fenntartva, szubjektív élményeimből merítve – és persze képekkel illusztrálva).

 • Ahogy már említettem is: „láttam csöpp gyerekekkel túrázó családokat hegyet mászni, embereket fagypont környékén dombra felbiciklizni, kutyával sátrazni, a természettel együtt élni”. Mintha arrafelé mindenki túrázna, kirándulna és járná az országot – a kempingek még ilyenkor ősszel is sok helyen tele voltak lakóautókkal.
 • Út mellett bódé, kiírva rá, hogy milyen járművel mennyibe kerül a behajtás, sorompó sehol – az emberek mégis fizetnek. A kempingekben a faházak ajtajában a kulcs, arra az esetre, ha éppen túl korán/későn érkezel. Bizalom és becsület – egész más fény vetül e szavakra ott északon.
 • Többnyire tisztaság és rend van mindenhol (még a nyilvános vécékben is – lásd a képeket), épp ezért fokozottan szúrta a szemem az eldobott szemét, amivel azért találkoztunk pár helyen.
 • A tisztaságra jó példa a melegedő (lásd a képeket), melyet egy kompkikötőben találtunk. Benyitva kellemes meleg és fa illat fogadott – a fűtésről „csak” a Nap gondoskodott. Az üveg falak átengedték a sugarait, melyek gyorsan felmelegítették a helyet. Magyar szemmel furcsa volt, hogy sehova nem szart vagy hugyozott oda senki, nem volt semmi összefirkálva, és még az üveget se törték be. Átázott bakanccsal, fázva érkeztem, háromnegyed órát kellett várni a komp indulásáig; száradt(abb) zokniban, átmelegedve távoztam – a helyiség tökéletesen betöltötte funkcióját.
 • Bűbájosak a fűvel, növényekkel benőtt háztetők (lásd a képet). (Jót nevettünk, mikor egyik útitársam megkérdezte, nyírják-e a tetőn a füvet, mire valaki azt felelte, hogy elég felrakni a tetőre egy birkát legelészni.)
 • Több helyen találkoztunk modern épületekkel, építészeti megoldásokkal. Annak ellenére, hogy kirí a tájból ez a sok egyenes vonal, mégis valahogy szerves egységben van vele – ez a minimalizmus határozottan tetszik a színeket illetően is: zseniális a festetlen betonfalak, a nyers rozsda és a fényes króm találkozása (lásd a képeket).
 • Minden kb. 2-4-szer drágább, mint nálunk – kivéve a lazacot, és az áfonyalekvárt, melyek még olcsóbbak is, mint itthon (utóbbiból rengeteg terem vadon, rendszeresen kóstolgattam is).
 • Amerre jártunk (cseppet sem nagyvárosokban), mindenhol lehetett hitelkártyával fizetni. A kártyát magadnak kell bedugni a pénztárnál levő leolvasóba, ami többnyire pittyeg, mikor kiveheted. Készpénzt nem is vittem magammal.
 • Egyetlen esetben jött (volna) jól a fém pénz: egyik szálláshelyünkön 10 koronáért folyt a melegvíz (5 percig), melyet egy automatába kellett dobni.
 • Az italos műanyagflakonok, fémdobozok, üvegek mind betétdíjasok.
 • Alkoholt az alkoholboltból – a többiben legfeljebb sört kapsz. Ennek mondjuk nem örültem. :)

Összefoglalva: többször volt olyan érzésem, hogy egy jóval magasabb fejlettségi szintű, a miénknél sokkal tudatosabb és természetközpontúbb társadalomba csöppentem. Mondhatnánk, hogy könnyű nekik, hiszen Norvégia gazdag ország, olajlelőhelyekkel – de én egyáltalán nem gondolom, hogy csak ezen múlik, mert messze nem minden pénz kérdése (lenne). Ja és Norvégiában sincs kolbászból a kerítés.

Flickr oldalamra folyamatosan kerülnek majd fel a válogatott képek, itt pedig összefoglalókkal jelentkezem a közeljövőben.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

3 hozzászólás a(z) “Egy hét Norvégia” bejegyzéshez

 1. Horváth Tamás avatar

  Nagyon vártam már az élménybeszámolót, Norvégia nekem még hátravan, de egyre erősebb bennem a vágy, hogy odajussak.

  1. halasizsolt avatar

   Csak bíztatni tudlak. :) Úgy tervezem, hogy itt a blogon majd külön összefoglalók lesznek minden napról.

 2. atyafi avatar

  Kb. olyanok az épületek, mint a Fejvadászok c. filmben. :-)
  Mondjuk eltudnék képzelni jóval szebbet és ízlésesebbet is, de ennek ellenére érdekesek ezek a formák. Ha más miatt nem is,de egyszerűségük miatt mindenképpen. Gondolom ezeket marha gyorsan odavágják és a praktikum kerül előtérbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: