Egyedi billentyűzetkiosztás Microsoft Keyboard Layout Creatorral

Logitech_Wireless_Touch_Keyboard_k400

Van tehát egy új billentyűzetem melynek nincs numerikus része (ahogy Tamás találóan megjegyezte a Facebookon, „nem a dtp-sek és kóderek a célcsoport”) – a helyén viszont van egy touchpad, és engem a fenti kép fogott meg igazán a csomagoláson.

De a bejegyzés tárgyánál maradva (vagy ahhoz közelítve) akkor ért a kellemetlen meglepetés, amikor „rendes magyar idézőjeleket” szerettem volna billentyűzni, és hiába nyomtam az Alt mellé az FN billentyűt és a 0132-t, a „nyitó idézőjel” helyett egy ä karakter született. Ezek után már nem okozott meglepetést, hogy a gondolatjellel és a bullettel is hiába próbálkoztam („rendesen” Alt+0150 és Alt+0149).

Sokáig keresgéltem a megoldás után, míg végül a Microsoft Keyboard Layout Creatornál kötöttem ki, melynek segítségével tetszőleges karaktereket rendelhetek bármelyik billentyűhöz:

keyboard_layout_creator

 1. A szoftver telepítése után válaszd a File > Load Existing Keyboards menüpontot.
 2. Bökj a módosítandó billentyűre (ha kell, előtte jelöld be a Shift states alatti jelölőnégyzetek valamelyikét), majd írd/másold be a kívánt karaktert. (Ezt ismételd, ahányszor kell.)
 3. Kattints a Project > Properties menüre, és adj nevet a projektnek.
 4. Végül: Project > Build DLL and Setup Package; és már csak az egyedi billentyűkiosztásod telepítése van hátra (Windows 7 esetén: Region and Language > Keyboards and Languages fül > Change keyboards gomb > General fül > Add gomb).

Így lett ismét egy kicsit egyszerűbb az életem, miután az AltGr+2,3,4 és 6 kombinációkhoz hozzárendeltem a korábban Alt+szám segítségével előhívott „ ” – • karaktereket. Amúgy még szoknom kell a sűrűbb billentyűzetet és az FN „hozzányomkodását” a Home, Page, End, Print Scr, stb.-hez, de ahogy Facebookon is írtam, „szívesen átszokom az újra, ha több az előnye, mint a hátránya” – és az egyszerűséget, valamint az új praktikus funkciókat sokra értékelem.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

6 hozzászólás a(z) “Egyedi billentyűzetkiosztás Microsoft Keyboard Layout Creatorral” bejegyzéshez

 1. Horváth Tamás avatar

  Én is próbáltam annó, amikor azzal szembesültem, hogy a boldogan megvásárolt Genius billentyűzetemhez annyira csapnivaló drivert mellékelt a büszke gyártó, hogy arra nem is nagyon vannak szalonképes szavak. Viszont van még egy progi (amit én használok hasonló célra), ami az egyéb, multimédiás és mindenféle nem igazán szabványos billentyűket is kezeli. KeyTweaknek hívják, és azt tudja, hogy benyomod a bármelyik billentyűt, beolvassa a scan-kódját és lehet hozzá rendelni tevékenységet vagy másik scan kódot.

 2. Horváth Tamás avatar

  Esetleg érdemes lenne kipróbáld a qliner Hotkeys programját, hátha egyszerűbbé tenné az életed…

 3. halasizsolt avatar

  Köszi szépen, egyelőre úgy érzem, hogy nem hiányzik semmi, csak át kell szoknom.

 4. Dávid avatar
  Dávid

  köszi!!!

 5. Anita avatar
  Anita

  német billentyűzetem van, numerikus billentyűzet nélkül, kukac jelet hogy tudok irni és hosszú i betűt?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: