Fogyatkozó birtoklási vágy

…egyre gyakrabban merül fel bennem is a Shawn Blanc által megfogalmazott gondolat:

„Rdio is proof of two things: (a) for me, access trumps ownership; and (b) the future is in the clouds.”

Vagyis az “elérhetőség” győzelme a birtoklás felett. A Rdio, Deezer, Last.fm, Spotify ezt teszik lehetővé, végtelen zene folyamatos elérhetőségét. Ugyan remekül hangzik a végtelen zene mindenütt, de mi van, ha esetleg nem lesz Internet, ha nem tudom tovább fizetni az előfizetést, ha… Azt hiszem ez a mostani változás a zenehallgatás legnehezebb és pszichológiailag legizgalmasabb döntése. Feladni a birtoklást, az enyémet, a megszokottat az ismeretlen, csodálatos örök zene világáért.

Nektek ott van még a sok tíz giga zene a vinyótokon? Vagy a Deezer hazai nagykövetei vagytok?

Kobaktól idéztem. Nálam teljes mértékben győzött az „elérhetőség” – és igen, a „Deezer hazai nagykövete” vagyok. Hogy mi van ha „esetleg nem lesz Internet, ha nem tudom tovább fizetni az előfizetést”, stb? Visszakérdezek: mi van, ha olvashatatlanná válik a cédém/dévédém/merevlemezem, ha nem tudok újakat venni? Jóleső érzés átruházni az adatgondozás felelősségét (akárcsak a honlapom esetében) – miközben egyáltalán nem vágyom arra, hogy a polcra helyezzem a 356. CD-t, vagy elmentsem a 12856. mp3-at (ahogy arra sem, hogy WordPress-t vagy bővítményeket frissítsek, ezekből eredő hibákat javítsak). Már egyáltalán nem érdekel, hogy birtokoljam, az enyém legyen – tökéletesen elég, ha kényelmesen hozzáférek, használhatom.

Pedig pár éve még nagyon élt bennem az a bizonyos birtoklási vágy – de mára valahogy úgy érzem, kinőttem belőle. Nyilván ehhez kellettek a Deezer (vagy tágítva a kört a Google és mások) által létrehozott felhasználóbarát, kényeztető szolgáltatások – ugyanakkor (talán ezektől függetlenül is) én is megváltoztam. Néhány éve még valószínűleg nagyon idegenkedve fogadtam volna Rabi Miklós alábbi gondolatait, melyekkel ma már többnyire azonosulni tudok:

Semmi sem tart örökké. Mi sem, a munkánk sem, a képeink sem, a gyerekeink sem, és egyszer majd a Nap vörös óriásként elnyeli a Földet. Elfecsérelt idő arra törekedni, hogy valahogy időkapszulát formáljunk a képeink köré, és biztosítsuk azok túlélését, mivel azok pont olyan mulandóak, mint mi magunk. De még ha sikerülne is valahogy időállóvá tenni a munkánk gyümölcsét, mi haszna volna? Ki lenne rájuk kíváncsi a nem túl távoli jövőben? Nem hiszem, hogy az ükunokáim, akik még csak soha nem is láttak engem, arra lennének kíváncsiak, hogy az üknagypapi milyen harmonikusan foglalt képbe egy árnyékokkal szabdalt lépcsősort, vagy látta meg a Halászbástya felett a Holdat.

Mondják, hogy mindenki magából indul ki. Én biztosan. Nézem Nagypapám képeit, és a többségük semmit sem mond nekem. Képek az útjairól (azon kevesek egyike volt, akik sokat utazhattak nyugatra), képek városokról, amiknek a nevét sem tudom, és emberekről, akiket nem ismerek, családi, baráti összejövetelek képei, ismeretlen arcokkal. Egy idegen világ. Persze van pár, amit szeretek. Szeretem azt a pár képet, amin a nagyszüleim vannak, vagy épp mi a húgommal és a szüleinkkel. Valami béna sátor előtt, Szántódon. Van mondjuk tíz-húsz ilyen, pedig Nagyapám jól fényképezett. A többi számomra teljesen közömbös, nem lennék szegényebb, ha elvesznének.

Úgy gondolom, az én képeimmel is ez lesz majd. Az utódaim talán érdekesnek tartják majd azt a párat, amelyeken olyan valakik szerepelnek, akiket ők is ismertek, vagy legalább hallottak róluk. A többi legfeljebb egy pillantásukra lesz majd érdemes. Aztán majd felnő az a generáció, melynek tagjai már nem ismertek engem (könnyen lehet, hogy már az unokám sem fog látni), és a féltve őrzött ”időkapszulám” csupán a múlt valami zavaros lenyomatává válik a szemükben, amihez már semmilyen szinten nem kapcsolják magukat. Ha pedig nem történészek, vagy megszállott családfa kutatók, esetleg szintén amatőr fényképészek lesznek, akkor eljön majd az nap, amikor az összes képem kikerül a lomtalanításkor szanált dolgok kupacára, valahová egy törött karbonvázas háromkerekű bringa, és a tönkrement robotkutya mellé.

Igyekszem megtartani a képeimet, de nem tudom minek, hiszen már én sem nézem őket. Néha bele-bele nézek a gyermekeiről készült képeimbe, esetleg pár úti fotómba, de ennyi. Engem sem érdekel, hogy milyennek láttam egy lépcsősort pár éve. Mást sem fog.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

6 hozzászólás a(z) “Fogyatkozó birtoklási vágy” bejegyzéshez

 1. trn avatar

  Most is soundcloud szol epp, ettol fuggetlenul amikor a varosban mozgok vagy csak szar zeneket talalok/hallok a radioban, az iTunes librarym mindig jo szolgalatot tesz.

  A zene nem foto es nem is film, az ember akar hetente ujrahallgat egy albumot/szamot, amit ugyan megtehet online is, de a sajat tapasztalatom az, hogy az interneten az entropia uralkodik. Egy 5-6 eves link is csak sanszosan mukodik, egy 10 eves pedig szinte biztos hogy 404et fog eredmenyezni.

  Nem tudom, hogy az egyes vegtelenzene szolgaltatok mennyire biztos uzleti modellel rendelkeznek, de ha bedolnek, akkor odaveszik az osszes naluk tarolt zene, a te kedvenceid, stb. Es ha az ottani kedvenc eloadok at is mennek egy masik szolgaltatohoz, nem biztos, hogy az osszes trackjuket ujra felrakjak, ha felrakjak egyaltalan.

  Ami viszont ott ul a vinyodon az ha csak nem baszol el valamit, ott marad eleted vegeig.

 2. halasizsolt avatar

  Értem az álláspontod, de kétlem, hogy egy nagy szolgáltató utód/konkurencia nélkül dől be. Igaz, hogy a személyes dolgaimat bukom, de 4-6 évente egy számítógép újrainstallálásnál is azt veszem észre, hogy már mások a preferenciáim, mint fél évtizede, és jól esik nulláról újrakezdeni. Ha pedig konkrétan valami nincs meg, hát majd lesz helyette más – tényleg egyáltalán nem izgat. De mondom, megértelek, csak én másképp viszonyulok a témához.

 3. Horváth Tamás avatar

  Én nem vagyok híve az ilyen önkorlátozó elméletek gyártásának, meg betartásának sem. Ha az ember nem a kommersz, mainstream zenéket / filmeket kedveli, kénytelen ezt-azt begyűjteni, mert amúgy is nehezen hozzáférhetőek.

  A fotóim meg nyilván mások számára nem lesznek nagyon értékesek (na és mi van, ha mégis?), viszont NEKEM okoznak örömet. Ahogy öregszem, egyre többször nézek bele a régi családi videókba, egyre többször szedek elő régi fényképeket és örülök, hogy megvannak.

  Most, hogy ismét nekiálltam a régi negatívokat szkennelni, direkte jól esik szüleimet, nagyszüleimet látni abban az időben, amikor én még nem is éltem. És jól esik magamat látni 2-3 évesen és örülök, amikor egy fénykép kiszabadítja az emlékeket az agyam egy-egy pókhálós lezárt zugából. Az, hogy a gyerekeim örülnek-e majd, nem tudom, de nem akarom elvenni tőlük a lehetőséget.

 4. halasizsolt avatar

  Mindenben egyetértek, de nem vagyunk egyformák, mások az igényeink. Részemről szó sincs semmiféle önkorlátozó elméletről, nekem így kényelmes. Korábban alig hallgattam számítógépről zenét, most meg csak nyitok egy új fület a Deezerrel és élvezem, és csak nagyon ritkán fordul elő, hogy nem találok valamit (lehet, hogy kommersz, mainstream zenéket szeretek). :)

  A fotóim nekem is nagyon fontosak, továbbra is megy az online backup a Backblaze-re, és pont úgy gondolom, ahogy Te is: elsősorban nekem fontos, és nekem jó visszanézni a képeket, de a gyerekemnek is meg akarom adni ezt a lehetőséget. Úgy tudom, Rabi Miklós is nagyon vigyáz az adataira, nem arról van szó, hogy le kell szarni, megmaradnak-e a fotóink – csupán érdemes (lehet) elgondolkodni rajta, hogy tényleg annyira fontosak-e, mint amilyennek esőre tűnnek. Korábban nagyon fájt, ha csak pár képem elveszett, most már úgy vagyok vele, hogy van még másik több tízezer. Persze ha az összes elveszne, az nagyon fájna – de úgy érzem, már ez se annyira, mint pár éve.

 5. bjmatt avatar
  bjmatt

  Nekem is sok ritkaságom van, amit nem igazán érek már el sehol. Felraktam mindent dropboxban, meg néha csinálok mentést egy külső vinyóra. Trn-nal egyetértek, nem mindegy hogy milyen céllal indítod el a zenét. Én pld munka közben nem szeretek teljesen ismeretlen dolgokat hallgatni, mert nem tudok kétfele figyelni. Ha rossz a zene, akkor kapcsolgatni fogok és nem dolgozni. Elkezdtem egy saját lejátszót is fejleszteni nemrég, az a terv hogy mindegy legyen honnan szól a zene, dropbox, gdrive, helyi filerendszer, soundcloud. :)

  1. halasizsolt avatar

   Na majd légyszi szólj, ha kész, kíváncsi vagyok. :-)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: