Fotók geotagelése Geotag Photos helyett My Tracks-szel

Ahogy egy hónapja ígértem, beszámolok róla, hogyan lett számomra az Androidos telefonomon felesleges a Geotag Photos alkalmazás, az élet pedig egyszerűbb a Google által fejlesztett, ingyenes My Tracks segítségével. Azt eddig még nem említettem, hogy Lightroom is kell hozzá.

fotok_geotagelese

  • A My Tracks pofon egyszerűen kezelhető: az útvonal rögzítésének megkezdéséhez nyomd meg a nagy piros „gombot”, a végén pedig állítsd le a stoppal. Fontos, hogy a fényképezőgéped és a telefonod órája egymáshoz legyen igazítva, hiszen ennek alapján lesznek majd a végén összepárosítva a fotók a rögzített koordinátákkal!
  • A Lightroom a GPX formátumot tudja értelmezni, a My Tracks ilyent csak külső tárhelyre (pl. a telefonéra) akar menteni (ne kérdezd, hogy miért nem lehet a GPX fájlt pl. közvetlenül elmenteni a Drive-ba, vagy elküldeni e-mailben) – tehát: Mentés külső tárhelyre > Mentés GPX formátumban.
  • Ezek után a telefonod MyTracks mappájából a számítógépedre kell juttatnod a GPX fájlt, hogy a Lightroom-ot megetethesd vele; majd utóbbiban a Map nézetben a Map > Tracklog > Load tracklog… menüpont kiválasztásával a Lightroom beolvassa az útvonalat, amit a Map > Tracklog > Auto-Tag Photos menüpontra kattintva tudsz összefésülni a fotókkal (melyeket feltételezhetően már korábban beimportáltál a Lightroomba).

A My Tracks az előzőeknél természetesen sokkal többet tud, pl. az útvonalat elmentheted a saját Google térképeid közé, vagy a Drive-ba akár táblázatként (a Drive-val egyébként alapértelmezetten szinkronizálódik, ahol egy „Saját útvonalak” mappát hoz létre, melyben kml kiterjesztéssel kerülnek mentésre az útvonalak); illetve részletes statisztikákat is készít ez a remek alkalmazás.


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Fotók geotagelése Geotag Photos helyett My Tracks-szel” bejegyzéshez

  1. Horváth Tamás avatar

    Uhh, ez nagyon jó. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: