Deezer helyett Google Play Music

Bő egy éve írtam a Deezer-ről, idén október elsején pedig kipróbáltam a hazánkban akkor induló Google Play Music szolgáltatását. A Deezer után nem volt szerelem első látásra, de apránként egyre inkább megtetszett a felülete. Átfogó összehasonlítás helyett következzen néhány szubjektív véleménymorzsa.

deezer_helyett_google_play_zene

Amiben a Deezer jobb

  • Mindkét szolgáltatásban rohamosan bővül a választék, ezért ha akarnék se írhatnék pontos számokat, de amennyire tudom, a Deezer már közelebb van a 30 millió zeneszámhoz, mint a húszhoz; a Google Play Music pedig még „csak” alulról közelíti a 20 milliót – és ezt támasztja alá személyes tapasztalatom is: olyan már többször volt, hogy a Playen nem találtam, ami a Deezeren megvolt, de fordított eset még nem fordult elő.
  • A Deezeren átlátható az előadókhoz tartozó albumok listázása (külön csoportban Albums, EPs, Singles – ezeken belül is időrendben); a Playen se csoportosítás, se időrend, de még abc-rend se, sőt sokszor más előadók albumait is bekeveri, (majdnem) ugyan azt többször is listázza, és minderről a katyvaszról alig van információ: csak az album borítója, a címének első 16-20 karaktere, és egy évszám látszik (a Deezeren szépen egymás alatt még az albumok tartalma is megjelenik).
  • A Deezeren lehet előadókat is csillagozni, míg a Playen csak konkrét számokat, albumokat kedvelhetek, adhatok a saját könyvtáramhoz.
  • Előbbivel összefüggésben a Deezeren a javaslatok menüpont alatt megjelennek az előadóim újdonságai, a Playen nincs ilyen.
  • A Deezeren van egy kis leírás / videók az előadókról / -tól, a Playen nincs.

Amiben a Google Play Music jobb

  • Némiképp összefüggésben az előzőkkel: amiben kevesebb a Play, az részben az előnyére is válik. A kevesebb sokszor több, sokkal letisztultabb, átláthatóbb a felülete (ami számomra a legfontosabb dolgok egyike); pár nap használat után sokkal felhasználóbarátabbnak éreztem a Deezernél (leszámítva az albumok katasztrofális listázását – lásd az Amiben a Deezer jobb fejezet második pontját). A jól kitalált felület, és megoldások egyike például a várólista, amihez bármikor bármit hozzáadhatok, és ezt folyamatosan lejátszhatom.
  • Szinte szóra sem érdemes, de egy picit olcsóbb a Play a Deezernél: előbbi november 15-ig történő előfizetés esetén havi 1650 Ft-ba kerül (utána 1950 lesz), míg a Deezernél ugyan ezekért a szolgáltatásokért havi 2099 Ft-ot kell fizetni – igaz, ott van egy olcsóbb lehetőség is, ha megelégszel a csak internetkapcsolattal elérhető korlátlan zenehallgatással, akkor azt már havi 1049 Ft-ért is megkaphatod.
  • Szintén csak egy kis apróság, de ha előfizetsz a Playre, kapsz +10 GB tárhelyet a Googletól, vagyis az alapértelmezett 15 helyett 25 GB tárhelyed lesz, ami egy összevont terület, bármilyen arányban lehetnek rajta Google+-ra, Drive-ra, Playre feltöltött képek, dokumentumok, zenék, illetve Gmail levelek.

Összességében tehát egyetlen nyomós érv szól csak a Google Play Music mellett, pár nap használat után mégis lemondtam a Deezer előfizetésemet. Ennyit számít, ha valami szebb és jobban használható? Úgy tűnik, hogy igen – nálam legalábbis mindenképp.


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: