Előzmények (Samsung Galaxy Note)

Tavaly novemberben, mikor a CyanogenMod alkalmazása pár napra felkerült a Play-be (míg a Google el nem távolította), végre rászántam magam a gyári 4.0-s Android lecserélésére (mindig kiakaszt, hogy a szoftverfrissítést illetően ennyire leszarják a gyártók a csak egy-két éves csúcstelefonjaikat is), és felraktam helyette a Samsung Galaxy Note-omra a CyanogenMod legutóbbi stabil (Android 4.3-ason alapuló) verzióját. Így már végre használhattam a Google térképét és navigációját (ami 4.0-n bármilyen keresést indítva rajta azonnal lefagyott), kaptam még egy csomó hasznos újítást, és persze a szememnek is kedves volt, hogy megszabadultam a Samsung TuchWiz felületétől. Aztán elkezdődtek a bajok: lassú volt; kb. minden tizedik videófelvételnél lefagyott; nem rögzítette a fotókhoz a GPS koordinátákat (hiába állítottam be); nem tudtam frissíteni egyes alkalmazásokat, mert a hibaüzenet szerint nem volt elég hely (felszabadítani meg nem tudtam – és nem jöttem rá, mi foglalja el); és a hab a tortán az alig egy éves (már a második gyári) akkumulátor volt, ami alig bírta, ráadásul elkezdett púposodni is.

Sebaj, továbbra se akartam a fogyasztói társadalom mintapéldányává válni, gondoltam, használom még legalább egy évig a 2011 karácsonyára kapott telefonomat. Lecseréltettem 8000-ért a keretet (pontosabban csak ezzel együtt lehetett megoldani a fényképezőgép védőlencséjének cseréjét, amit decemberben sikerült alaposan összekarcolnom); vettem 2500-ért utángyártott (az eredetinél 100 mAh-val „nagyobb”) akkumulátort; és vártam a CM11-et (Android 4.4). Utóbbi máig nincs, előbbi meg még kevesebb ideig bírta, mint a haldokló gyári. Már fontolgattam egy új, gyári akku beszerzését, miközben egyre közeledett a születésnapom, és ezzel együtt egyre többször hangzott el feleségem szájából kedvesen a kérdés: „nem szeretnél egy új telefont?”

Negyvenedik életévem betöltése előtt két nappal annyira sikeresen beleültetődött az a bizonyos bogár a fülembe, hogy elkezdtem utánanézni: mi a mai legjobb választás okostelefonok terén. Ennek vége az lett, hogy vasárnap megrendeltem, és már alig vártam a hétfőt, hogy kézbe vegyem feleségem ajándékát, a hatodik telefonomat.

Miért Sony Xperia Z2?

Hogy rögtön a döntő érvvel kezdjem: a ma kapható „csúcsokosok” közül tudtommal a Sony Xperia Z2 az egyetlen, ami kimondottam vízálló (másfél méter mélységig akár fél órán át fürdethető). A másik, amibe nagyon beleszerettem: a dedikált fényképezőgép gomb, és a sokoldalú kamera. De nem akarom túl hosszúra fogni, a lényegre térek, leírom mi tetszik és mi nem – két hét használat után.

hatodik_telefonom_sony_xperia_z2_2

Sony Xperia Z2 – ami tetszik

Vízállóság
Tetszik a feljebb már említett vízállósága (ami az IP-skálán 8-as, vagyis legmagasabb minősítésű): felszabadító érzés, hogy nem kell foglalkoznom futás közben az esővel (vagyis nem kell külön zacskóba bugyolálnom a telefont); és a kádban ülve a telefonomon olvasgatva felesleges azon aggódnom, hogy vizes lesz. Már várom, hogy strandoláskor kipróbáljam vele a vízből fotózást.* (Kipróbáltam, tapasztalatok a bejegyzés végén.)

Fényképezés
Nagyon tetszik a szintén már említett önálló gomb a fényképezéshez. Ezt benyomva 1-2 másodpercen belül már lehet is fotózni. Sőt be lehet állítani, hogy a gombot nyomva tartva sorozatfelvételre kapcsoljon – nagy sebességgel másodpercenként 10-12 fotó, vagy normál sebességgel másodpercenként 2-3 fotó (utóbbival használom) – és egészen addig míg a gombot nyomva tartom (vagy gondolom, amíg be nem telik a tárhely – biztosan nem tudom, mert a 800. expozíció környékén meguntam a tesztet) készülnek a 8 megapixeles fotók. Ezeket egyébként érdemes a belső tárhelyre menteni, vagy nagy sebességű SD kártyát használni, mert átlagos kártyánál fagyás a vége. Azt is be lehet állítani, hogy a kijelzőre bökve – élességállítás után – rögtön exponáljon is. Nagyon jó még a nagysebességű videó, lassított felvételekhez; a SteadyShot (a kamera mozgásának kompenzációja a simább, stabilabb videókhoz); illetve külön szeretem, hogy a kamera lencséje a telefon sarkára került (így könnyebben odadugható bárhova, és a futásnál használt telefontartó karpántnak is elég csak a sarkát félrehajtani fotózáshoz).

Akkumulátor
Na ez valami elképesztően hihetetlenül fantasztikus élmény, hogy reggel elmegyek egy másfél órás futásra, a térkép miatt folyamatosan bekapcsolt kijelzővel, aztán egész nap nyúzom a telefont (mert még új ugye), wifin letöltök rá a Spotify-ról 8 GB zenét, az autóban bekapcsolom a navigációt, hallgatom róla az imént letöltött muzsikát (és közben direkt nem dugom rá a töltőre), fényképezek pár százat, meg Luca is (mert a kiterjesztett valóság funkcióval előjönnek a dinók, úszkálnak a halak, és egyéb vicces dolgok történnek), és estére nem merül le! Eleinte azt hittem, hogy a bekapcsolt energiatakarékos Stamina üzemmódnak köszönhető mindez, de az legfeljebb csak rásegít az egyébként is zseniális akkumulátor teljesítményre (most 36 órája húztam le a töltőről, és átlagosnak mondható használat mellett 40 %-on áll – Stamina nélkül).

Apróságok
Beállítható, hogy a kijelző dupla érintésre bekapcsoljon; akárcsak az, hogy a telefon automatikusan csatlakozzon a mentett Wi-Fi hálózathoz; testre szabható, hogy mi történjen, ha más eszközökhöz csatlakoztatom (pl. ha rádugom a töltőre 22 és 8 óra között, akkor váltson néma üzemmódra; vagy amikor csatlakozik az autó dokkolójához, a hangerőt tekerje csutkára; vagy a fejhallgató kihúzásakor szüneteljen a lejátszás, csatlakoztatva pedig induljon újra); és nagyon jól jön az NFC funkció is a Dension dokkolóhoz.

Sony Xperia Z2 – ami nem tetszik

Külső
Gondolkodtam, hogy ezt a témát esetleg az ami tetszik részben is megemlítsem, mert végül is szép tárgy ez a telefon. A probléma az ergonómiával van, amit ebben az esetben a dizájn alá rendeltek. Benyúlok a zsebembe a telefonomért, és nem tudom azonnal, hogy melyik oldala az eleje, mert mindkét fele sima, csúszós üveg borítású. Vicces, hogy ebből a szempontból az első okostelefonom volt a legjobb, nagyon szerettem a HTC Hero előrehajló alsó részét, melybe a hüvelykujjamat beleakasztva húzhattam elő a zsebemből – és kézbe venni, használni is sokkal kényelmesebb volt, mint egy szabályos téglatest formát.

Fényképezés
A fényképezőgép funkciói közé sajnos nem csak szerethető dolgok kerültek. Számomra a legnagyobb csalódást a képminőség okozta: a két és fél éves Samsung Galaxy Note-hoz képest egyértelmű visszalépés a képek dinamikatartománya; ráadásul a könnyebben kiégő/bebukó részek sokkal kevésbé javíthatók utólag Lightroommal, mint a Note esetében – bár sötétben egyértelműen jobb a Sony a Samsungnál. A 20,7 megapixelt pedig el kell felejteni: egyrészt láttam egy tesztet a neten (persze most nem találom), ahol egymás mellé rakták a 20,7 és a 8 megás képeket úgy, hogy utóbbit szoftveresen nagyították előbbi méretére, és nem volt számottevő különbség; másrészt a fényképezőgép mindig a teljesen automata 8 megapixeles üzemmódban indul. Gyorsan le is mondtam a 20,7 megapixelről, így legalább több hely marad a vincseszeteren. De a „legjobbat” a végére hagytam: a fényképezőgép indításakor elhangzó kis hangeffekt kikapcsolhatatlan! Csak akkor nem szólal meg, ha a kijelzőről indítod a kamerát (de lezárt képernyőről még akkor is), vagy előzőleg elnémítod a telefont! Baaaazdmeeeeeeg…

Apróságok
Soha nem akartam, és nem is akarok egyetlen telefongyártó felé sem elköteleződni, sajnálom, hogy a Nexus készülékeken kívül ritka a stock Android, mint a fehér holló. A Sony alkalmazásai közül egyedül az albumot használom (ezt meglepően jól összerakták), a többiről meg érdemes elolvasni a HWSW cikkét (Szoftver és szolgáltatások rész). Itt már csak olyan apróságok hiányát említem, hogy nincs alapból egy elemlámpa funkció, vagy a kikapcsolásnál újraindítási lehetőség.

Összefoglalva

A negatívumok közül a külsőségeknél említettek könnyen megszokhatók; a fényképezőgép végül is megfelelő minőségű, és a pozitívumainak köszönhetően végeredményben több jó fotó készítését teszi lehetővé (a kamera indulását kísérő kikapcsolhatatlan hangeffektet viszont nem tudom megbocsájtani); az apróságok pedig szinte szóra se érdemesek – tehát egyértelműen és nagyon a pozitívumuk felé billen a mérleg nyelve: a vízállóság, a sokoldalú kamera (a külön bekapcsoló-exponálógombbal), a lenyűgöző akkuteljesítmény és az élmezőnybe tartozó hardver a ma kapható legjobb választássá teszik a Sony Xperia Z2-t. Két hete örömmel használom, és nem cserélném el semmilyen más telefonra.

Utószó

A Samsung Galaxy Note-omért egy kereskedőnél kaptam 20000 forintot, plusz a Z2-eshez egy 16 gigás micro SD kártyát, egy képernyővédő fóliát (felhelyezve) és egy szilikon tokot. Valahogy bennem volt, hogy ezt a csodás új szerkezetet óvjam ahogy csak lehet. De a szilikon tok gusztustalanná tette, és én elgondolkodtam: két-három év alatt (amíg feltehetően az enyém lesz) elköltök a védelmére 5-10 ezer forintot, hogy aztán végül 5-10 ezer forinttal drágábban adhassam el (vagyis anyagilag ugyan ott vagyok) – és közben soha nem használtam gyári szépségében. Másnap vissza is vittem a tokot…

* Fentieket pár nappal korábban írtam, a tegnapi strandolásunk eredményeként pedig kiderült, hogy a kamera beázik (a lencséje belülről bepárásodik). Egyébként még előtte nagyon jó képeket és videókat csináltam; zseniális a lassított felvétel is, ahogy Luca pancsol, úszik a víz alatt – de most valahogy nem tudok lelkesen írni a témáról, miközben várom a kereskedőt, aki majd visszaküldi a nagykernek, aki majd visszaküldi Németországba, ahol majd kivizsgálják, hogy jogos-e a reklamáció…

Frissítve: További fejlemények a Hatodik telefonom másodszor… című bejegyzésben.

44 hozzászólás ehhez: „Hatodik telefonom: Sony Xperia Z2

 1. A jó toknak van olyan előnye, hogy földhözcsapás esetén összeetartja, megóvja a telefont. Az enyémet már ejtettem le fejmagasságból pattant hármat, és semmi baja nem lett, sógoromé meg ülés közben kicsusszant a zsebéből és rögtön kettétört a kijelzője. Én inkább megkeresem a legkevésbé randa tokot és ha nagyon szépelegni akarok, akkor kiveszem belőle kicsit. :)

 2. Kamerahang ellen: Barta Tamás fejleszti az E-Robot nevű appot. Ebben szinte bármilyen eseményhez hozzárendelhetsz szinte bármilyen eseményt. Én eddig leginkább arra használtam, hogy ha elindítok egy navigációs progit, akkor kapcsolja be a gps-t, ne kelljen ezzel külön foglalkozni. És természetesen, ha leáll a navi akkor meg kapcsolja ki.
  Na, kipróbáltam és természetesen működik úgy is, hogy ha fókuszt kap a kamera app, akkor lenémítja a telefont, ha meg elveszti a fókuszt, akkor visszaadja a hangokat. Zseniális.
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bartat.android.robot

   1. Mijaza zindulási hang? Elindul a fényképész app és harsonák, meg csengettyűk? Te jószígú atyaég… Monnyuk a fent említett appal ezen is lehet segíteni, csak létre kell hozni egy parancsot, ami először némít, majd elindítja a fotó appot és ennek a parancsikonját kell kirakni a főképernyőre… meg hozzárendelni a gombhoz, ha lehet ilyet

    1. Jaja, harsonával indul a kamera. Tudom, hogy hihetetlen, de így van. A javaslatoddal csak az a gond, hogy buknám a dedikált kamera gombbal indítást. Azt hiszem legjobb ha leszarom, és megszokom a csörömpölést…

     1. Mivel nálam a gyári elég gyengén találta meg a fókuszt, kipróbáltam egy raklap appot tesztfotókkal, meg minden és a Camera FV-5 bizonyult nyerőnek.

 3. Sem a régi ZTE Skate-n (pedig abban nem volt erős akksi), sem a jelenlegi LG Optimus F6-on (ebben erős akksi van) nem tapasztaltam érdemi változást a merülésben. Az Android Assistant statisztikája szerint 0,03%-ban járul hozzá a merüléshez. És elég sok mindent irányítok vele :)

  1. Köszi, remélem, hamarosan lesz min kipróbálni! (Most Kriszta régi HTC One X-ét használom, ezen néma a fényképező – csak éppen botrányosan szar a minősége. :))

 4. Telefon-kamerától sose várj többet, mint ami. Egy pici lyukon engedi be a fényt egy pici lencse, mögéraknak valami pici és szirszar ccd-t vagy cmos-t. Ráadásul kiirthatalan és kikapcsolhatatlan zajszűrőket programoznak rá (na ez érthtetlen számomra) Neked magyarázzam? :D
  Ellenben érdemes kísérletezni többféle fotó-appal, hogy az adott hardverből a körülményekhez képest a lehető legjobbat hozd ki. Ennyit tehetsz.

 5. Mondjuk azt még mindig nem tudom, hogy miért nem tudják ötvözni az androidos fényképezőket androidos telefonnal, hogy az jól is működjön… Láttam, hogy a samu próbálkozik, de valahogy az sem az igazi.

    1. Még csak három hete vitték el, ne légy türelmetlen, nem tudni még semmit. :) (Amúgy egy hete érdeklődtem – és legközelebb a 30. napon fogok [hacsak addig nem történik valami].)

 6. Szia!
  Nekünk az 1 hetes Z2 beázott és szépen elhajtottak mindenhol.
  Biztosító nem fizet, szerviz nem csinálja meg. Szóval, hogy r… meg a SONY a nagy vízálló méregdrága telefonjával. Most van egy kukába való telefonom, és fizethetem a Red-es csomagot, meg a telefon részletét :(
  Aki esetleg tud segíteni, hogy hova fordulhatok azt nagyon megköszönném :D

  Edith

  1. Szia, és mivel hajtottak el? Azt mondták, hogy nem használtad rendeltetésszerűen? Amúgy én 29 napja várom, hogy mondjanak valamit, állítólag péntekig mindenképpen visszajeleznek.

 7. Ma visszakaptam a pénzt (a kereskedőnek adtak egy újat, szóval elismerték a reklamáció jogosságát), és megrendeltem máshonnan – hétfőn ismét új telefonom lesz. :)

 8. Én a xiaomi telefonokba vagyok beleszeretve, csak egyelőre nem adják annyiért, amennyit elvből telefonért hajlandó vagyok fizetni. :D Majd, ha belekerül a T szortimentjébe és akciózzák…

  1. Bocsánat, tévedtem, a kollégámnak iNew v3 telefonja van – szintén kínai. :) Amúgy nem vagyok sznob, nem írom le kapásból a kínaiakat, sőt, nem lehet nem észrevenni, mennyire jönnek föl. (Mondjuk úgy nem nehéz, hogy alig kell fejleszteniük, mert lemásolják más gyártók náluk készülő termékeit – jó, tudom, sarkítok. :))

   1. Kicsit csodálkoztam, mert a Xiaomi Mi3 elég jól teljesít mindenféle teszten és nem annyira tűnik gagyinak, pedig full-kínai az egész. Ami döbbenet volt számomra az a MIUI oprendszer mert az annyira jól néz ki, mintha a kínaiaknak semmi közük nem lenne hozzá. Egyébként meg, ami manapság nem kínai, az biztos, hogy hamisítvány ;)

 9. Szia!
  Nekem is van egy z2 egy hete.A második nap a kocsiba kicsuszott a zsebemből és elpattant egy részen az üveg a hátlapon. Vodában sikerült kis színészkedésel kicseréltetnem amikor is elmondtam hogy a nyaraláshoz vettem és milyen jó lesz a medencébe fotózni,filmezni.Erre nekem ugrót hogy csak tessék de akkor ne hozzám már vissza amikor beázott!!! “Ja hogy nem vízálló” tettem fel a kérdést. -Hát nem csak a Sony gondolta azt vagy állította de a héten volt már egy pár dühös ügyfél mondta a vodás főértékesítő. Jó akkor vizálló tokot szeretnék.Ja az nincs mert vizálló a telefon. Na itt kezdtem elvesziteni a fonalat és a türelmem. Így hát jövő hét csütörtökig van időm megoldást találni a túlóra hogy medencébe esetleg a tengerben fotózzak,filmezzek. Ha esetleg van valami ötletettek örömmel venném.
  Üdv.Balázs

  1. Szia, a telefon a gyári specifikáció szerint vízálló (IP8: Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig, 1 m-nél mélyebben – a gyártó 30 percet és 1,5 métert vállal). Ha rendeltetésszerűen használod, vagyis minden nyílását lezárod, és nem léped túl a víz alatt a fél órát és a másfél méteres mélységet, nem szabad beáznia. Ha mégse bírja, garanciálisan javítaniuk/cserélniük kell. (Saját esetem további fejleményei a Hatodik telefonom másodszor… című bejegyzésemben.)

 10. Sziasztok..nekem màr fèl ève megvan a z2-m eddog hibàrlanul működött de most reggelre arra èbredtem,be sem kapcsol..sőt.reseteltem ès ìgysem reagål..ha rådugom a tőltőre elsőre piros fêny a tölzèst jelző låmpål majd zöldre vàlt..de így is süket..mitcsinàljak?! Jah ès nem magyarba vettem..

 11. Sziasztok!….Z2 tulajdonos vagyok már több mint 3 hónapja (amiből szinte használtam egy hónapot!)…Megvettem örültem neki mint macska a farkának..:D…Elmentem strandolni,semmi baj nem volt..fürödtem vele meg minden szir szar…hazaértem…Szállok ki a kocsiból..zsebből kiugrott puff….roppant vagy kettőt….kijelzőnek annyi:D….bevittem…azt mondták az én hibám ezt nem csinálják garanciába…(biztosítás fizetve mégse javították meg)..bent volt egy hónapig..megcsinálták hozzáteszem hogy 40.000 és a vízállóságomat is vesztettem mert ha már beázik nem vállalnak rá garanciát!….mondom magamban jó..még ennyi belefér…jövök hazafele…farmerom első zsebében volt…nem is nézegettem mondom úgy is felesleges majd este kicsit nyomogatom az ágyban..kitettem a szekrényre…eljött az este…veszem fel a telefont..2x-szer koppintok.semmi…nyomom az oldalgombot kijelző feléled és ugrál a kép..kapcsolom fel a villanyt és arra lettem figyelmes hogy az aljáról felfele elindult két csík a kijelzőn…:D….mondom sokáig bírta…másnap visszavittem…félgaranciába elvállalták…azaz 20.000 forintért….1 hónapig megint bent volt a telefon a szervízben…149.000 forintért vettem a telefont ráköltöttem 60.000 azaz 210.000 forintba van idáig és már nemis vizálló..:D….Alig várom hogy tuladjak valakinek rajta vagy 60.000 Forintért mert én már erre biztos nem költök többet…Ja és arról nem is beszélve hogy az aksim az Rohan a 0% felé állandóan STAMINA módban max fél nap és lemerül….Amikor töltőre teszem tölt 10 percig és egyről a kettőre olyat csinál mintha érintkezési baja lenne a töltöcsatlakozónak és nemérintkezik…..arról nem is beszélve hogyha használom…(nem a kamerát hanem csak simán a menüben vagyok) akkor is tűzforró lessz a telefonom…..már a tököm kivan vele!!!…..FUCK YOU SONY!!!
  Egy kicsit hosszura sikeredett de azért köszi hogy végigolvastátok!

 12. Szia! Fuck you Sony, azért, mert leejtetted a telefonod, és a szerviz (gondolom, nem márka) megszopatott? Ha volt rá biztosításod, és az törésre is szólt, akkor miért fizettél? Miután elhoztad a szervizből, és még aznap kiderült, hogy hibás, akkor miért fizettél másodszor is? Persze értem én, hogy egyszerűbb egy ilyen helyen mérgelődni, de sokkal több értelme lenne utánajárni a dolgoknak, és ha egyértelműen neked van igazad, akkor nem hagyni annyiban, és a fogyasztóvédelemhez fordulni.

 13. Gondolkodtam én is ezen…először nem is volt semmi gond…meg nem a kijelzővel van itt a probléma…hanem a forrósodással,az aksi gyors merülésével, meg a kontakt hibának látszó jelenséggel amivel a szerviz sem tud semmit sem csinálni…átnézték..azt mondták hogy beázva nincs és nem tudják miért csinálja ezt…ma kapott harmadjára is egy új szoftware-t a semminek mert ugyanezt csinálja…ahogy olvastam neked semmi baja az aksinak és nem is panaszkodsz a töltésére…ugyhogy szerintem 210.000 mérgelődhetek….

 14. Persze, mérgelődhetsz, csak nincs értelme. Sajnálom, hogy így jártál, nekem mióta megvettem, már kétszer is cserélték garanciálisan, de ezt leszámítva magát a telefont (ahogyan megcsinálták, és amit tud) nagyon szeretem.

 15. Én is szeretem azt amit tud…mert ritka az ilyen gyors,okos és szép telefon…csak nem tudom mi lehet a baja enyémnek..

 16. Üdv.
  Olyan kérdésem volna, hogy hol tudom átállítani (ha lehetséges) a fényképek nevét a készítés során. Vagyis ne sorszámozza a képeket, hanem a dátum legyen a neve a készült képnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.