Június 18-án jelentek meg az Adobe CC szoftvercsalád legújabb verziói, melyről akkor nem ejtettem szót – már csak azért sem, mert Orfűn voltam, és mire hazaértem, gondolom, már nélkülem is mindenki (akit érdekelt, és nem nyaralt) tájékozódott a fantasztikus új fícsörökről.

Installálás után az első aprócska kellemetlen meglepetés számomra az volt, hogy a 2014-es változat nem írta felül a régit, hanem a tavalyi mellé települt. Kell a francnak a sok gigányi felesleges elavult bit, uninstalláltam hát a régit. Nem tudom, hogy ezzel van-e összefüggésben, de ezek után az Adobe termékeivel létrehozott fájlok már nem „tudták”, hogy milyen alkalmazással kellene megnyílniuk. Sőt, még az Adobe Bridge se ismerte fel a saját gyermekeit: ai, indd, pdf, psd – no, vajon melyik programot kellene ezekhez a kiterjesztésekhez társítani?

Második kellemetlenség: a panelek visszarendeződtek a gyári alapértelmezés szerint, és a workspace lehetőségek között nem szerepeltek a saját korábban elmentett beállításaim. Sebaj, hiszen a CC óta már felhőbe szinkronizálunk (és én is szinkronizáltam), rákattintottam InDesignban és Illustratorban a bal alsó sarokban levő kis fogaskerékre (ami csak akkor jelenik meg, ha meg van nyitva egy fájl, Dreamweaverben pedig fixen a jobb felső sarokban van, Photoshopban meg sehol, ott csak menüből elérhető – továbbra is lényeg az egységesség!), és szinkronizáltam. Miután nem sikerült a kívánatos eredményt elérni, újra elrendeztem mindent – és persze szinkronizáltam, hátha egyszer még jó lesz.

A pontot az i-re tegnap a Lightroom tette fel, mikor próbáltam rajta keresztül megnyitni egy dng fájlt Photoshopban (jobb klikk, majd a helyi menüből Edit in): a Ps elindult, de a fájl nem nyílt meg. Rákerestem a neten, nem egyedi problémáról van szó, és a következő megoldásnál jobbat nem találtam (mondjuk nem is kerestem sokáig – már vágytam a tisztább, szárazabb érzésre, az újrakezdésre):

  1. Kijelentkeztem a Creative Cloudból.
  2. Töröltem minden Adobe programot a számítógépemről.
  3. Újraindítottam.
  4. Bejelentkeztem a CC-be.
  5. Mindent újra installáltam. (Jó lett.)

Kollégám, akinek csak most lett telepítve a CC a gépére (rögtön a 2014-es változattal), nem találkozott a fenti problémákkal. Mindenesetre tíz éve nem gondoltam volna hogy 2014-ben itt fogunk tartani. És továbbra sincs egységes felület, működés, gyorsbillentyűk… Pedig annyira egyszerű lenne az egész (persze tudom, hogy a megvalósítás már nem annyira): összeül a Ps, Id, Ai fejlesztői csapata, és a mindhárom programban meglévő funkciókat egységesen átemelik abból a szoftverből, amelyikben az a legjobban, leglogikusabban, leginkább felhasználóbarát módon van kitalálva. Vagy mondok még jobbat: legyen végre a háromból egy, úgyis egyre több az átfedés (persze legfeljebb csak véletlenül egységesen megvalósítva). De ez nyilván marketing szempontból se lenne jó (kevesebbnek látszana a több) – így hát maradunk inkább a csillivilli új funkciók hozzátoldozgatásánál…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.