Sony Xperia Z2: kamera indítási hang tiltása

A probléma

A kamera alkalmazás indításakor lejátszódik egy idétlen hangeffekt, ami csendes környezetben kimondottan zavaró is lehet – de legvisszafogottabb kritikaként megállapítható: soha semmilyen előnye nincs. Nem csak engem zavar a dolog, és egy Sony fórumon megtaláltam Sony állásfoglalásait is ezzel kapcsolatban:

There’s no setting to turn off that specific sound (but i’ve forwarded it as feedback) but if you put the phone in silent mode (hold volume down) there’s no sound when starting the camera.

In a lot of cases you are unable to remove this sound due to privacy laws in the countries the handsets are made for.

Tehát nem lehet kikapcsolni a kamera indításakor lejátszódó hangot, és megoldásként azt javasolja a marhája, hogy némítsam el a telefont. Nyilván ezt fogom tenni: először bekapcsolom a telefont, elnémítom, majd indítom a kamerát – nagyon életszerű, így nyer igazán értelmet a kamera gyorsindító gombja. Vagy persze használhatnám folyamatosan néma üzemmódban a telefont, de mily meglepő: nem szeretném.

A másik, amit ír, szintén bődületes baromság: a személyiségi jog, persze, pont ez az idegesítő hangocska a garancia erre. De ha nem a gombbal indítom a kamerát, hanem a kijelzőről, vagy teszem azt elnémított telefonnal fényképezek, akkor nem sérül semmilyen jog – Mega-LOL, ahogy az egyik fórumozó is írja.

A kompromisszumos megoldás

Próbálkoztam appokkal (Tasker, E-Robot és a gyárilag telepített Intelligens csatlakoztatás), ahol beállítható, hogy mi történjen bizonyos események bekövetkezésekor, de nem jártam sikerrel: csak a kamera indítási hang lejátszása után tudtam velük némaságra bírni a telefont.

A neten viszont találtam egy kompromisszumos megoldást: a kamera Gyorsindítás beállításánál az Indítás és felvétel kiválasztásával megszabadulhatunk a bosszantó hangtól. Tehát ha a gomb megnyomásakor a kamera indításával együtt rögtön fényképezek is, akkor szintén nem sérülnek a fotózott személy jogai. A megoldás hátránya (ami az előnye), hogy gombbal indítva a kamerát rögtön exponál egyet, anélkül hogy egyáltalán alkalmunk lenne a kép megkomponálására.

A kompromisszumos megoldás #2

Mikor idáig jutottam a bejegyzés megírásában, eszembe jutott, hogy kipróbáljam a másik, már említett utat: a képernyőről indítást; és összevessem a gyorsaságát a gombbal indításéval. Pár hete leszoktam a záróképernyőről, egyszerűen kiiktattam, így a telefont bekapcsolva rögtön a kezdőképernyőre jutok. És hogy itt ne is kelljen keresgélni a kamera ikonját, az Apex Launcherrel beállítottam, hogy az ujjam felülről lefelé húzásával induljon a kamera. Így egyetlen gombnyomás helyett (bekapcsoló) gombnyomás + húzással indul a kamera; de mivel a dedikált kamera gombbal történő indításkor van egy-két másodpercnyi késleltetés, a telefon bekapcsoló gombnál pedig nincs ilyen, ezért mindkét módszerrel nagyjából ugyan olyan gyorsan (kb. 2 másodperc alatt) jutok el az első fényképig.

Összegezve: azt tervezem, hogy mindkét megoldást fogom használni, ha nagy az esélye, hogy lemaradok egy fontos pillanatról, akkor inkább a dedikált fényképező gombbal indítok (kompozíció nem számít, csak legyen meg); ha meg van időm komponálni, akkor a képernyőről (így nem exponálok egyet az elején esetleg feleslegesen). A lényeg, hogy a kamera indítási hangot legfeljebb már csak mások telefonjáról fogom hallani.


, , , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: