Mégiscsak Spotify

Nem részletezem, de rengeteg próbálkozás után a vége az lett, hogy semmilyen (class 10-es Samsung) micro SD kártyán nem működött rendesen a három zene-applikáció (Deezer, Google Play Music, Spotify) egyike sem (előzmények itt). Dióhéjban: konkrétan öt darab kártyával próbálkoztam 16-tól 64 gigáig. A Google Play Music látszólag tökéletesen leszinkronizálta az albumokat a telefonomra, de a többségük nem volt lejátszható (ez volt a hibaüzenet, alatta egy OK gombbal: „Music temporarily unavailable. Couldn’t play the stream that you requested”). A Spotify csinálta a legcifrább dolgokat: szinkronizálta a zenéket, majd mikor újraindítottam, újra be kellett jelentkeznem, és már nem volt szinkronizálva semmi. A harmadik ilyen után pedig kiírta, hogy több készülékre már nem szinkronizálhatok, csak háromra – mivel mint kiderült, minden alkalommal új eszköznek érzékelte a telefonomat. Aztán volt olyan is, hogy csak egy üres képernyővel indult. Már a Deezerre is ráfanyalodtam, de az is valami ökörséggel szórakoztatott zene helyett. Végül két hónap kísérletezés, neten keresgélés, tucatnyi újrainstallálás után feladtam: eldöntöttem, hogy nem használok micro SD kártyát a zenék tárolására, mivel ez a megoldás teljesen reménytelen.

A telefonom belső tárhelye viszont csak 16 GB-os, melyből nálam 9-10 GB volt szabad (ide mentettem korábban a fotóimat, videóimat). Ekkora helyre a három közül csak a Spotify jöhet szóba, hiszen a Deezernek kétszer, a Google Play Musicnak meg négyszer akkora a helyigénye, mint az elsőként említettnek. Így a tárhely miatt eleve korlátozva már nem is zavaró a Spotify 3333-as limitje sem, hiszen hiába is menthetnék több zenét a telefonomra, ha nincs számára hely (a 3333 szám kb. 9 GB-on fér el). Ráadásul elkezdtem átválogatni a mentett zenéimet (melynek alapját a több évtizedes CD gyűjteményem képezte), és sok olyant találtam közöttük, melyet ma már nem szívesen hallgatok, így csak alulról súrolom a 3333-as határt.

A belső tárhelyen történő zenetároláshoz két hátrányt kell lenyelnem: az egyik, hogy a 16 GB-ból mindössze 6-700 MB maradt szabadon, ami miatt a telefonom reklamál, mert legalább 5 % (azaz 800 MB) szabad helyet szeretne (egyébként semmilyen érezhető lassulást nem tapasztaltam emiatt); a másik, hogy a fotókat, videókat a kártyára lassabban menti a telefon, mint korábban a belső tárhelyre (de azért nem vészes, továbbra is tudok akár nagy sebességű sorozatot, vagy 120 fps videót lőni).

De legalább a telefonon történő zenetárolás és lejátszás már tökéletesen működik a Spotify-jal – gondolnád, ugye? De nem egészen így van: kicsit olyan a helyzet, mint mikor a horrorfilm végén megmozdul a halottnak hitt vámpír keze. Történt egyszer, nem is olyan régen (természetesen már a belső tárhelyes zenetárolás időszakában), hogy a mobilos Spotify appból az összes mentett albumom eltűnt (tehát nem csak az offline szinkronizáció veszett el, hanem egyetlen album se jelent meg a zenéim között). Újraindítottam az alkalmazást, hiába, újraindítottam a telefont, hiába – maradt az újrainstallálás, ebben már úgyis nagy rutinom van…

Hát ezek a tapasztalataim a három Androidos zene streaming alkalmazással – egy ma még csúcskategóriásnak számító Sony Xperia Z2 telefonnal és class 10-es Samsung micro SD kártyákkal. De a hepiend kedvéért elmesélem, hogy egyrészt imádom a Spotify kis helyigényét és gyorsaságát, így nem olyan nagy ügy 3333 számot rászinkronizálni a telefonomra: egy gyors netkapcsolattal pár óra alatt megvan; másrészt a Spotify nem csak a legszebb, de náluk látom leginkább a fejlődést – csak néhány hír az elmúlt hónapból a blogjukról: novembertől a telefonos appal vezérelheted a számítógépes zenelejátszást, egyes helyeken rendelhetsz úgy Uber fuvart, hogy előre kiválasztod, milyen zenék szóljanak az érted érkező autóban, a BMW-vel és a Minivel is kooperálnak, tegnap pedig megleptek egy szép – bár számomra teljesen irreleváns – Year in Music oldallal, amit akár saját személyére szabottan is elkészíthet minden Spotify felhasználó. Szóval a Spotify messze nem hibátlan, de a három közül mégiscsak a legszimpatikusabb.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Mégiscsak Spotify” bejegyzéshez

  1. szefi avatar
    szefi

    Szia! Nekem is 16GB a telefon belső tárhelye. (Galaxy S4) De nagyon sok appot áthelyeztem az SD-kártyára, ez sok helyet szabadít fel. És a mobilfotók között is állandóan takarítok. Valamint letöltöttem a CleanMaster ingyenes appot, amely riaszt, ha túl sok szemétfájl gyűlt össze, és kidobja őket. Lehet próbáltad már mindezt :)

  2. Zsolt Halasi avatar

    Szia, emlékszem még a Samsungos időkből, hogy ott lehet appokat az SD kártyára áthelyezni – Xperian ez sajnos alapból nem lehetséges. A fotóimat 1-2 hetente letöltöm, és ezzel együtt a telefonomról törlöm is. És takarítok is rendszeresen: erre én az SD Maidet használom (korábban a CleanMastert is próbáltam, de úgy emlékszem, nem tetszett a „nyomulóssága”). Azért köszi a tippeket! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: