2014 futólag

2013 tavaszán kezdtem el futni, 2014 volt az első „végigfutott” naptári évem.

Élmények, tapasztalatok, gondolatok

A tavalyi év végére visszanyúló, előző téli élménybeszámolóm itt olvasható; a tavaszi futásaimról pedig itt írtam. Az első futóévemet itt értékeltem. Nyáron aszfaltról erdei terepre váltottam, és elkezdtem futás közben fotózni (összeért a két hobbi) – erről itt értekeztem, a „képújság” pedig itt található. Nem sok pénzt költök futásra (és nem csak azért, mert az eddigi négy futócipőmből kettőt ajándékba kaptam aranyos feleségemtől), – de szeptember végén kis túlzással majdnem annyiért (35 000 Ft-ért) vettem meg az új futócipőmet, mint amennyit eddig összesen a futásra áldoztam. És abszolút megérte az árát – itt lelkendeztem róla egy külön bejegyzésben is. Szeptembertől havonta jelentkezem képes beszámolókkal, Endomondo oldalamról kigyűjtve „futóblogom” tartalmát: szeptember, október, november, december.

A fentieket csupán két gondolattal egészítem ki. Az egyik, hogy számomra a futás olyan, mint a pálinka: jobban élvezem, mikor már végeztem vele (erről már az első futás témájú bejegyzésem végén is írtam). Persze futni is szeretek (ahogyan pálinkázni is), de még jobb befejezni a futást. Felemelő érzés élményekkel telve leülni, és élvezni a kellemes fáradtsággá transzmutálódott távolságot (ahogy a pálinka esetében a számban kibomló aromát, és a testemben szétáradó forróságot).

A másik gondolat a futás és az immunrendszer közötti összefüggés. Soha nem voltam beteges, de évente néhány torokfájással, köhögéssel (esetleg lázzal is) járó megfázásban azért rendszeresen volt részem. Mióta rendszeresen futok (21 hónapja), nem voltam igazán beteg. Összesen kétszer voltam kicsit náthás pár napig, még az előző tél elején és végén, február óta pedig még taknyos se. Pedig alkalmam bőven lett volna a megfázásra, ha drága jó anyám látná, ahogy izzadtan lihegek a „mínuszban”, biztos szörnyülködne. Meg aztán a környezetemben levő betegektől is számtalanszor elkaphattam volna valami nyavalyát, de nem történt meg. És ez nagyon jó érzés.

Statisztika

2014_futolag_statisztika
2014-ben 133 alkalommal összesen 888 km-t futottam, kilométerenként 6:23-as átlaggal, 24536 m szintemelkedéssel, 26779 m süllyedéssel, 94 óra 32 percen át (+ 361 alkalommal összesen 1289 km-t bicikliztem, és 35 alkalommal összesen 146 km-t gyalogoltam).

Tervek

2014_futolag_terkep
Ahogy a térképen is látható, hét hónap alatt végigfutottam Csúcshegy, Hármashatárhegy, Hárshegy, Jánoshegy és környékeik turistaútvonalait. 2015-ben folytatom a déli terjeszkedést Csillebérc és Budaörs felé, aztán következik majd a Budai Tájvédelmi Körzet.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: