Kilencedik telefonom és tizenegyedik „fényképezőgépem”: OnePlus 3

Épp három hónapja használom, és még mindig imádom – a Sony Xperia Z2-nél is jobban, ami korábbi nagy kedvencem volt!

Ami tetszik

Felhasználóbarát praktikusságok

  • Apróság, de mindenképp kedves gesztus: képernyővédő fóliával együtt érkezett a telefon.
  • A kikapcsolt kijelzőre O-t rajzolva indítható a kamera, V-vel a zseblámpa (ami ugyanígy ki is kapcsolható), > illetve < rajzolásával előre, hátra léptethetők a zeneszámok, két ujjat lehúzva pedig megáll és újraindul a hanganyag.
  • Én dönthetem el, hogy a kijelző alatti érintőgombokat akarom-e használni, vagy a képernyőn megjelenő navigációs sávot – és még azt is meghatározhatom, hogy a Legutóbbi és a Vissza gombok melyik oldalon legyenek.
  • Sőt, különböző műveleteket társíthatok a három gomb hosszú érintéséhez, és dupla koppintásához. Én ezeket állítottam be:
    • Kezdőoldal gomb hosszú megnyomása: kereső segéd indítása;
    • Kezdőoldal gomb dupla koppintása: képernyő kikapcsolása;
    • Legutóbbi gomb hosszú megnyomása és dupla koppintása (mindkettőhöz ugyan azt programoztam): kamera indítása;
    • Vissza gomb hosszú megnyomása és dupla koppintása (mindkettőhöz ugyan azt programoztam): legutóbb használt alkalmazás megnyitása (így feleslegessé vált a Last App Switcher app).
  • A bekapcsoló gomb dupla megnyomásával indítható a kamera (persze ez is csak opció).
  • Van egy három állású riasztási csúszka a telefon bal szélén, amivel a kijelző bekapcsolása nélkül válthatok a Néma, Ne zavarj és a Csengetés (normál) üzemmódok között.

Kamera

Mióta a telefonom az egyetlen fényképezőgépem, kiválasztásakor nyilván az egyik legfontosabb szempont a kamera képességei és fotóinak minősége. Amit a OnePlus 3 kamerájában, és a gyári Kamera alkalmazásában nagyon szeretek (a vele készült fotókat ebbe a Flickr albumomba gyűjtöm):

  • Ismeri a RAW (DNG) formátumot. Ez annak, aki a fotózást komolyan veszi, és az utómunka is fontos számára, alapvető követelmény. Kipipálva.
  • Manuális beállítási lehetőségek. A Kamera alkalmazást Kézikönyv üzemmódba állítva (igen, ide nem illő módon – amúgy helyesen – így fordították a Manual-t), manuálisan állítható az élesség, a zársebesség (akár 30 másodpercig is!), a színhőmérséklet, és az érzékenység.
  • Teljesen automata módban is szinte mindig jó eredményt produkál, jól kezeli az ellenfényes témákat is. Az expozíciót (ha kell) annak megfelelően korrigálja, hogy hova állítjuk az élességet (egy koppintással).

Frissítve: A OnePlus 3 kameráját részletesen bemutatom a Pixinfo-n.

Megbízhatóság, akkumulátor

Eddig soha nem hagyott cserben, akár -22 °C-ban sem (mikor pl. iPhone-os túratársaimnak már használhatatlanná váltak a telefonjaik). A 3000 mAh-s akkumulátor normál használat esetén 1,5-2 napig bírja; de jól szolgál a OnePlus 3 futásaim során is, akár 5 órán át folyamatosan bekapcsolt kijelzővel (fagyban is). És ha lemerül, jól jön a DashCharge, amivel fél óra alatt 60 %-os töltöttséget lehet a telefonba pumpálni. (A OnePlus 3T-ben már 3400-as akku van.)

A specifikáció szerint nem vízálló, de…

Ahogy az alábbi (hivatalos) videóból is látszik, azért nem kell félteni esőben (2:30-tól)…
https://www.youtube.com/watch?v=a9YpNU5kRqs

vagy az ide kattintva elérhető (nem hivatalos) felvétel tanulsága szerint akár még a víz alá merüléstől sem.

Külső

Jó ránézni és kézbe venni. És az élmény akár még fokozható is pl. egy fa tokkal – ami azért is praktikus, mert a tok és a telefon közé helyezhető az autó hűtőrácsára rögzíthető mágneses telefontartó fém lapja.

Ár-érték arány

E sok szép és jó után a laikus olvasó joggal tételezhetne fel egy szép kövér árcédulát a csúcskategóriát képviselő OnePlus 3-ra akasztva, de ez volt talán a legolcsóbb az okostelefonjaim közül (esetleg a HTC Hero volt kicsit olcsóbb 2009-ben, de erre már nem emlékszem pontosan). A OnePlus 3-hoz 125000 forintért jutottam hozzá, a OnePlus oldalán megrendelve, egy hónap várakozás után (amúgy éppen mától azonnali postázással hirdetik a OnePlus 3T-t, ami a 3-as javított képességű változata, 439 euróért).

Ami nem tetszik

Az alábbiakban néhány apróbb hiányosságról ejtek szót, melyeket a fentiek után nem nehéz megszokni és elnézni ennek a méltán legendává váló eszköznek.

Kamera

  • Az expozíció korrekció csak az élességállítással összekapcsolva érhető el. Vagyis mikor rábökök a kijelzőre, oda állít élességet, és az ezt jelölő kör fölött megjelenő fogaskerék ikont a kör körül elhúzva tudom korrigálni az expozíciót. Ez egészen addig jól működik, míg nem a kép felső részre bökök, mert ekkor előfordulhat, hogy a fogaskerék már lelóg a képről, vagyis az expozíció korrekció elérhetetlenné válik.
  • A fentiek miatt manuális élességállításnál egyáltalán nincs is lehetőség expozíció korrekcióra.
  • Hosszú expozícióknál már nem jelzi az előnézeti kép, hogy milyen eredmény várható, ezért kísérletezni kell.

Egyebek

  • A gyári Galéria alkalmazásban csak álló nézet van, és csak egyesével lehet kijelölni a képeket, igaz, ehhez elég végighúzni az ujjunkat felettük, de jól jönne egy összes kijelölése menüpont.
  • Nincs folyamatosan emelkedő csengőhang/ébresztő. Ezzel ha jól emlékszem, telefonjaim közül csak a Sony „kényeztetett” el, pedig annyira logikus és praktikus apróság lenne.
  • Változtatható az ikonok mérete, de ezzel együtt csak az alkalmazások listájában változik a rács, a kezdőképernyőn nem (azaz utóbbin pont ugyan annyi ikon jelenik meg bármilyen méretet választva, kisebb vagy nagyobb közökkel).

Mindenesetre azt kívánom, ennél nagyobb problémáim soha ne legyenek, és a OnePlus továbbra se üljön a babérjain, vagyis „never settle” – kíváncsian várom, milyen lesz az új OnePlus telefon idén nyáron!

Kaphatsz

e-mailt az új bejegyzésekről:

Adhatsz

pénzenergiát:

7 hozzászólás a(z) “Kilencedik telefonom és tizenegyedik „fényképezőgépem”: OnePlus 3” bejegyzéshez

  1. Cris avatar

    Használd sokáig örömmel! :) Én tavaly váltottam OP3-ra, előtte megátalkodott Windows Phone párti voltam, és ódzkodtam az androidtól, de ez a telefon számomra tökéletes. Ennyi pénzért ilyen minőséget és tudást más nem ad, ráadásul most jött ki rá a 7-es android (vajon hány, tavaly ebben az árkategóriában vásárolt Samsungra / Sonyra / LG-re fog kijönni?) A kamerájával is abszolút elégedett vagyok, a DashCharge töltőt pedig a kocsiba is megvettem, életmentő tud lenni.

    1. Zsolt Halasi avatar

      Köszi, és egyetértek. :)

  2. Cris avatar

    Zsolt, most próbáltam ki: manuális fókusznál tudod módosítani a fénymérés helyét! Egyszerűen bökj oda az ujjaddal, ahová fényt szeretnél mérni, és voilá! :)

    1. Zsolt Halasi avatar

      Ez rendben van, de expozíció korrekciót a fogaskerék tekergetésével nem tudsz állítani. Oké, elismerem, nem sokszor hiányzott – konkrétan egyszer. :)

      1. Cris avatar

        Igen, jogos. Mondjuk annyiból érthető a dolog, hogy manuális módban itt a záridővel játszva tudod ugyanezt elérni, gondolom ezért nem tették ezt bele.

  3. Ági avatar
    Ági

    Kedves Zsolt! Köszönöm a cikket! Amatőr számára ételfotózáshoz is ajánlod? Köszönöm

    1. Zsolt Halasi avatar

      Kedves Ági! Bármihez ajánlom, ahol egy mobilos minőség elegendő. A mobiltelefonok között mindenképp ez egyik legjobb kamerájú, ár-érték arányban és szerethetőségben pedig a legjobb.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Create a website or blog at WordPress.com