Google Fotók hiba: „A fotótár beállítása” üzenet jelenik meg szinkronizálás helyett / fotók biztonsági mentése: Flickr a Google Fotók helyett

Google Fotók hiba: „A fotótár beállítása” üzenet jelenik meg szinkronizálás helyett

Régebben a Google lelkesítően jó szoftvereket készített; de mára sajnos odáig süllyedt, hogy a saját gyártású legújabb Pixel telefonján nem működik megfelelően a saját szoftvere (egyebek mellett). Bő három hónapja használok egy Google Pixel 6 Pro mobilt, melyről ez idő alatt a Google Fotók alkalmazás egyetlen fényképemet és videómat se szinkronizálta a felhőbe. Többször nekifutottam megkeresni a megoldást – próbálkozásaim során visszaállítottam a régi Fotók alkalmazást, ürítettem a gyorsítótárat, beállításokat módosítottam –, de semmi nem vezetett eredményre, így már el is búcsúztam a szoftvertől, mint backup lehetőségtől.

Mindez nem esett annyira nehezemre, mert a Google már a Pixel 6 telefon tulajdonosoknak is csak „expressz” minőségben (fotók 3 MP-re, videók „normál” felbontásra tömörítve) biztosít ingyenes tárhelyet a Fotók alkalmazásban (bizonyára nem futja nekik a legutóbbi negyedévben bezsákolt nettó 20,6 milliárdos nyereségből tárhely kapacitás bővítésre – ahogyan az alkalmazottai béremelésére sem).

De nem hagyott nyugodni a dolog: egyrészt bosszantott, hogy az alkalmazást megnyitva a logó alatt folyamatosan az „A fotótár beállítása” üzenet jelent meg egy „szaladgáló” csíkkal, mely utóbbi megtévesztően érdemi történést sejtetett; másrészt pedig azért azt a butított, „expressz” minőséget is szerettem volna kihasználni, hogy legyen valami könnyen elérhető, illetve szükség esetén könnyen meg is osztható internetes lenyomata a fotóimnak. Pár napja nekifutottam újra, és végre megtaláltam a nálam működő megoldást – az itt olvasható többi mellett:

a „Hasonló arcok csoportba rendezése” funkciót kellett kikapcsolnom az app beállításai között.

Az „expressz” tömörítés is foglal némi tárhelyet

Másnap reggelre felkúszott a felhőbe az a közel 4000 fotó és videó, melyet az elmúlt három hónapban készítettem; és meglepve tapasztaltam, hogy 2 GB-tal csökkent a tárhelyem szabad kapacitása. Ugyanis sunyi módon – minden figyelmeztetés nélkül – egy a tárhelyemet foglaló „Nagy fotók és videók”, illetve „Homályos fotók” válogatásba került a mentett fotók és videók egy része. Előbbi elnevezése magáért beszél – bár ezt se értem, hiszen azért választottam az expressz tömörítést, hogy megtörténjen a Google számára ideális méretre butítás –; utóbbiban viszont épp úgy találtam a felhős égről készült, vagy bemozdult, de részben éles (többek között épp a Pixel 6 kamerájának új funkciója által bemozdított), illetve a kis mélységélesség által (bokeh) részben homályos, ám technikailag tökéletes képeket is, mint ahogyan teljesen homályos, rontott fotókat.

A Google Fotók webes felületén a beállítások között a „Tárhely felszabadítása” gombra kattintva (vissza)nyertem ugyan némi tárhelyet (pl. a 2 GB-nyi „Nagy fotók és videók”-ból 1,2 maradt), de nem tűnt el minden „kéretlen foglalás”. Fő a megbízható és következetes működés, illetve a roppant okos mesterséges intelligencia, na és legfőképp a pénzéhes, pszichopata cégfilozófia.

Fotók biztonsági mentése: Flickr a Google Fotók helyett

Kellett tehát egy minőségi mentést biztosító, a Google-nál (2 TB: évi 35990 Ft) olcsóbb alternatíva; ezért fotóim eredeti minőségű és korlátlan mennyiségű biztonsági másolatainak automatikus mentését a Flickr applikációjára bíztam évi 80 amerikai dollárért. Egyetlen szépséghibája, hogy a videókat nem menti.


, , , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: