Az Értékmegőrzők Civil Szervezet, melynek tagjai olimpiai és világbajnok sportolók, ismert művészek, zenészek 2006. szeptember 21-én délután tartott összejövetelükön a következő nyilatkozatot hozták:

Nyilatkozat

Mi, hazánk sorsa iránt felelősséget érző értelmiségiek az utóbbi napokban Magyarországon kialakult helyzettel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tesszük:

A vasárnap napvilágra került miniszterelnöki beszéd új, eleddig nem látott helyzetet teremtett hazánkban. Az elementáris erejű felháborodás és a kiszolgáltatottság felett érzett kétségbeesés békés demonstrálók tízezreit vezérli estéről-estére az utcára. A nép tűrőképességének határára érkezett.

Az utcai demonstrálókkal szolidaritást vállalunk és magunk is követeljük a hazug, országunkat a tönk szélére juttató, ezért bűnös, kormány távozását. A mind erkölcsi, mind politikai értelemben bukottnak tekinthető miniszterelnök lemondatására minden alkotmányos és törvény által nem tiltott eszköz igénybevételét hazánk elemi érdekének tekintünk.

Ugyanakkor a jogos és alkotmányos keretek között zajló tiltakozásokhoz kapcsolódó, néhány száz fős csoport erőszakos cselekedeteitől elhatároljuk magunkat, de leszögezzük, hogy azok bekövetkeztéért elsősorban a jelenlegi miniszterelnök, a tűzre olajat öntő provokatív nyilatkozatai, illetve a kormányzat rendőrségének bűnös tehetetlensége okolható.

Megértjük a népharagot, de mint demokraták az erőszak minden formáját szigorúan elítéljük. Minden további, esetleg éppen a bukni készülő kormányzat által szított erőszakos cselekmény az illegitimmé vált hatalom malmára hajtaná a vizet, ezért nyomatékosan arra kérünk mindenkit, hogy a továbbiakban tartózkodjon mindenfajta erőszaktól. Senki ne hagyja magát provokálni, sőt minden tiltakozó személyes kötelességének érezze a rend fenntartását.

Ami ma hazánk utcáin, terein történik, pártok feletti, egyre erősödő spontán népmozgalom. A nép esténként nemcsak a jelenlegi kormányzat, hanem az azt leváltani képtelen politikai elit felett is ítéletet mond. Ahova jutottunk, nem csak morális válság, de a rendszerváltás csődje is. Tizenhat esztendő parlamentáris demokráciája bizonyult képtelennek arra, hogy polgárainak elfogadható létfeltételeket teremtsen. Az emberek nem hisznek már abban, hogy a jelenlegi helyzet alkotmányjogi eszközökkel, illetve az önkormányzati választások voksaival alapvetően megváltoztatható. Minden jel arra mutat, hogy a többszörösen kifosztott és arcul köpött nemzet megalázottjai és megnyomorítottjai mindaddig a tereken maradnak, amíg a jelenlegi kormány le nem mond. Felszólítunk mindenkit, akiben van erő és elszánás, csatlakozzék a tiltakozókhoz és segítsen megőrizni a demonstrációk 56 szelleméhez méltó tisztaságát és méltóságát!

Minden felelős magyar értelmiségit arra kérünk, hogy csatlakozzék nyilatkozatunkhoz.

A jelenlegi kritikus helyzet megoldásának egyetlen kulcsa pillanatnyilag maga az ország miniszterelnöke. Milliók várják dicstelen pályafutásának első és utolsó hiteles mondatát: „Kormányom nevében benyújtom lemondásomat”

Balázs Fecó, Bitskey Tibor, Császár Angéla, Eperjes Károly, Fábry Sándor, Horkai György, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Kemény Győző (Bojtorján), Konrád János, Mészöly Kálmán, Pataki Attila (Edda), Raksányi Gellért, Sudár Attila

(forrás: gondola.hu)

Minden szavával egyetértek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.