Tegnap beruháztam egy új számítógépbe (ezt már rajta keresztül írom), a régiből csak egy CD és egy DVD író/olvasó maradt. Már nem emlékszem (és többekközött a jövőben is várható memóriahiányomat kompenzálandó írom most le), mennyi idős volt a régi konfiguráció, az biztos, hogy ennél a blognál öregebb, de talán csak pár héttel (szóval kb. egy és háromnegyed éves). Nem volt túl elavult (3 gigás P4-es procival, 1 giga rammal), de kezdett egyre furcsábban viselkedni, és egy reinstall helyett inkább előrehoztam az őszre tervezett vásárlást.

Először persze arra gondoltam, hogy nem feltétlenül kell egy teljesen új gép, de aztán jött, hogy akkor már ezt is érdemes cserélni, amazt meg muszáj, és akkor meg mit kezdjek a régi alkatrészekkel? Végül célszerűbbnek tűnt eladni a régit egyben (nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, megvan már a vevő rá), és venni egy teljesen újat házastól-bőröstől:

az új konfiguráció számlarészlete

Az első benyomások nagyon kellemesek (a sebességnövekedés, a képminőség javulás – hála a DVI csatlakozásnak – és a zajcsökkenés a legfeltűnőbb :)). Hála a Gépháznak, és kollégáimnak, Máténak és Gergőnek, nekem csak el kellett hoznom a felár nélkül összerakott, letesztelt vasat, és egy hétvége alatt átköltöztetni az adatokat, illetve felinstallálni (majdnem) minden hardvert és szoftvert, ami kell. Egyelőre úgy tűnik, csak az öreg HP DeskJet 710-es nyomtatóm nem akar megbarátkozni vele – ha esetleg valakinek van tippje… (A jelenség, hogy alapból a Windows XP nem ismeri fel, aztán miután kiválsztom a listából, úgy tűnik minden rendben, de a nyomtatásnak hosszú percek után mindig az a vége, hogy „ezt a dokumentumot nem lehet nyomtatni”.)

frissítve (2007. 07. 11.): Most jutottam el odáig, hogy leírhassam: úgy tűnik, (majdnem) minden működik. A nyomtatón kívül a videokártyával volt (van) gondom, a CD-n kapott driver nem szerette az öreg Nokia CRT másod-monitort. A netről leszedett friss verzióval már megy mindkét monitor, de a még mindig vannak problémák: a Bridge Preview panelja csak akkor jeleníti meg a képet, ha egy monitoron van a teljes alkalmazás; és a CRT frissítése minden újraindulásnál visszaáll 60 Hz-re…

frissítve (2007. 07. 25.): Az fent említett két probléma megoldására tett erőfeszítéseim eredményeként sikerült eljutnom odáig, hogy már egyik monitorom sem produkált egyetlen világító pixelt sem (.net install > a TFT nem működik [csak a CRT], videokártya szoftver nem indul > rendszervisszaálítás két héttel korábbi időpontra > egyik monitor sem produkál képet > Windows reinstall [Rolling Stones koncert után, éjjel kettőig] > probléma változatlan).

Hibaelhárítás: hétfő reggel vissza a Gépázba (előtte e-mailek, telefonok – mindig nagyon segítőkészek voltak) > videokártya csere (NVIDIA GeForce 7600 GT) > kedd délután kész > szerda éjjel 1-ig újabb szívás, mire a TFT is elindul (tanulság ezúttal se nagyon van – talán a .net uninstall használt?) > most már csak a Bridge szarakodik – de legalább egy gonddal kevesebb (ezt a maradék egyet pedig már nem próbálom megoldani).

8 hozzászólás ehhez: „Hardvercsere

  1. És működik! Hogy mi volt a gond, ne kérdezd, sokadik Add Hardware próbálkozás, beállítások ugyan azok, mint előtte tízszer – szóval tanulság nincs…

  2. Ööö… én arra gondoltam, hogy ez is úgy műxik, mint a Canonom. Nincs Add hardware, hanem installálni kell a szoftot, de még az sem mindegy, hogy előtte vagy utána dugom be a gépbe.

  3. hal: Az volna a kérdésem, hogy bevállt-e neked a gigabyte alaplap? Én is most tervezek újítani, hasonló konfogra, mint Te, de nem ismerem ezt a márkát. Először asusban gondolkodtam, de látom a gigabyte ugyanannyiért jobb paraméterekkel rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.