« előzmény

Régóta nem írtam InDesign tippeket. Kárpótlásul most egy extra adaggal jelentkezem, javarészt az augusztusi munkaáradat tapasztalataiból merítve – amikoris sokadszor gondoltam hálával a program készítőire.

Szövegsorok alatti flekkek aláhúzással

Azt, ami az alábbi képen látható, kétféleképpen is megvalósíthatod. Az egyik módszer, hogy téglalapokat rajzolsz, és ezeket odaigazítod a szöveg sorai alá. Ez egészen addig jól működhet, amíg csak néhány sorról van szó. Ha viszont hosszú a szöveg, ami ráadásul esetleg még nem is végleges, rengeteg felesleges munkától kímél meg a következő három lépés.

  1. Jelöld ki a szöveget.
  2. A Control panel jobb felső sarkából előhívható menüpontok közül válaszd az Underline Options-t.
  3. Állítsd be az értékeket, ahogyan szeretnéd.

Underline Options kiválasztása InDesign-ban

Előnye: az aláhúzás (a flekkek) hossza a szöveggel együtt változik; sőt, ha a szövegdobozt Ctrl+Shift/Command+Shift lenyomásával átméretezed, akkor a szöveggel együtt arányosan változik az aláhúzás mérete is.

Hátránya: ha a szöveget körvonalasítod, az aláhúzás eltűnik; illetve ha jobbra zárt a szöveg, akkor jobbra nem tudsz a szövegre „ráhagyni”, mivel hiába ütsz szóközt a sor végére az InDesign ezt sajnos figyelmen kívül hagyja. (Photoshop és Illustrator bezzeg nem – fő az egységesség!)

Több fájl egyidejű kiválasztása beillesztéshez

Az InDesign CS3-as verziójának egyik újdonsága, hogy beillesztésnél (File > Place, vagy Ctrl+D/Command+D) egyszerretöbb fájlt is kiválaszthatsz, és ezek után csak kattintgatnod kell a már meglévő keretekre (ekkor a kép – vagy szöveg – a keretbe kerül beillesztésre), vagy tetszőleges üres területre.

Esetemben nagyon jól jött, amikor 57 db egyforma méretű képeket kellett 57 egymás utáni oldalra beillesztenem. Létrehoztam a képkeretet a mesteroldalon, Ctrl+D/Command+D, kiválasztottam a képeket, és kattintgattam: katt, Shift+Page Down, katt…

Képkeretek tulajdonságainak meghatározása

Az előzőből kihagytam, mert ez már egy másik CS3-as újdonság: fixen meghatározhatod hogy az adott képkeretbe hogyan igazítsa az InDesign a képet. Jelöld ki a képkeretet, jobb klikk, Fitting > Frame Fitting Options. Ezek után az ebbe a keretbe kerülő kép(ek) minden esetben a beállítottak szerint kerülnek elhelyezésre.

Esetemben az 57 db kép közül jónéhány egy kicsit más méretű volt, viszont azt szerettem volna, ha egyformán, teljesen kitöltik az adott keretet, ezért a mesteroldalon létrehozott keretnél (a fent leírt módon) az alsó legördülő menüből kiválasztottam a Fit Content to Frame lehetőséget.

Leading figyelmen kívül hagyása Text Wrap-nál

Leading figyelembe vétele és figyelmen kívül hagyása Text Wrap-nálVégül James Dempsey egyik tippjét tolmácsolom. Ha jártál már úgy, ahogy a képen bal oldalon látható, és szeretnéd a jobb oldali „verziót”, akkor az Edit/File > Preferences > Composition menüpontnál kapcsold ki a Skip by Leading lehetőséget – mivel az InDesign alapértelmezetten (mikor a Skip by Leading be van kapcsolva) nem csak a betű törzsméretét veszi figyelembe, hanem a Leading értékét is „hozzászámolja”. (kép forrása: macworld.com)

folytatás »

5 hozzászólás ehhez: „InDesign CS3 tippek #5

  1. Üdvözlök mindenkit aki ida jár, még csak most jelentkeztem be.

    Ezt az aláhúzásos módszert én már használtam, mivel korábbi Venturás időszakomból emlékeztem erre a lehetőségre. A sor elején én 2 mm-es tabulátor használok, igaz csak egysoros balrazárt szövegnél próbáltam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.