InDesign CS3 tippek #5

« előzmény

Régóta nem írtam InDesign tippeket. Kárpótlásul most egy extra adaggal jelentkezem, javarészt az augusztusi munkaáradat tapasztalataiból merítve – amikoris sokadszor gondoltam hálával a program készítőire.

Szövegsorok alatti flekkek aláhúzással

Azt, ami az alábbi képen látható, kétféleképpen is megvalósíthatod. Az egyik módszer, hogy téglalapokat rajzolsz, és ezeket odaigazítod a szöveg sorai alá. Ez egészen addig jól működhet, amíg csak néhány sorról van szó. Ha viszont hosszú a szöveg, ami ráadásul esetleg még nem is végleges, rengeteg felesleges munkától kímél meg a következő három lépés.

 1. Jelöld ki a szöveget.
 2. A Control panel jobb felső sarkából előhívható menüpontok közül válaszd az Underline Options-t.
 3. Állítsd be az értékeket, ahogyan szeretnéd.
Underline Options kiválasztása InDesign-ban

Előnye: az aláhúzás (a flekkek) hossza a szöveggel együtt változik; sőt, ha a szövegdobozt Ctrl+Shift/Command+Shift lenyomásával átméretezed, akkor a szöveggel együtt arányosan változik az aláhúzás mérete is.

Hátránya: ha a szöveget körvonalasítod, az aláhúzás eltűnik; illetve ha jobbra zárt a szöveg, akkor jobbra nem tudsz a szövegre „ráhagyni”, mivel hiába ütsz szóközt a sor végére az InDesign ezt sajnos figyelmen kívül hagyja. (Photoshop és Illustrator bezzeg nem – fő az egységesség!)

Több fájl egyidejű kiválasztása beillesztéshez

Az InDesign CS3-as verziójának egyik újdonsága, hogy beillesztésnél (File > Place, vagy Ctrl+D/Command+D) egyszerretöbb fájlt is kiválaszthatsz, és ezek után csak kattintgatnod kell a már meglévő keretekre (ekkor a kép – vagy szöveg – a keretbe kerül beillesztésre), vagy tetszőleges üres területre.

Esetemben nagyon jól jött, amikor 57 db egyforma méretű képeket kellett 57 egymás utáni oldalra beillesztenem. Létrehoztam a képkeretet a mesteroldalon, Ctrl+D/Command+D, kiválasztottam a képeket, és kattintgattam: katt, Shift+Page Down, katt…

Képkeretek tulajdonságainak meghatározása

Az előzőből kihagytam, mert ez már egy másik CS3-as újdonság: fixen meghatározhatod hogy az adott képkeretbe hogyan igazítsa az InDesign a képet. Jelöld ki a képkeretet, jobb klikk, Fitting > Frame Fitting Options. Ezek után az ebbe a keretbe kerülő kép(ek) minden esetben a beállítottak szerint kerülnek elhelyezésre.

Esetemben az 57 db kép közül jónéhány egy kicsit más méretű volt, viszont azt szerettem volna, ha egyformán, teljesen kitöltik az adott keretet, ezért a mesteroldalon létrehozott keretnél (a fent leírt módon) az alsó legördülő menüből kiválasztottam a Fit Content to Frame lehetőséget.

Leading figyelmen kívül hagyása Text Wrap-nál

Leading figyelembe vétele és figyelmen kívül hagyása Text Wrap-nál

Végül James Dempsey egyik tippjét tolmácsolom. Ha jártál már úgy, ahogy a képen bal oldalon látható, és szeretnéd a jobb oldali „verziót”, akkor az Edit/File > Preferences > Composition menüpontnál kapcsold ki a Skip by Leading lehetőséget – mivel az InDesign alapértelmezetten (mikor a Skip by Leading be van kapcsolva) nem csak a betű törzsméretét veszi figyelembe, hanem a Leading értékét is „hozzászámolja”. (kép forrása: macworld.com)

folytatás »


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

5 hozzászólás a(z) “InDesign CS3 tippek #5” bejegyzéshez

 1. bjmatt avatar

  Az aláhúzásos nagyon frankó, sokszor jól jött volna.

 2. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Hogy ez nekem nem jutott eszembe!!! Tök jó!

 3. kukacka999 avatar
  kukacka999

  Üdvözlök mindenkit aki ida jár, még csak most jelentkeztem be.

  Ezt az aláhúzásos módszert én már használtam, mivel korábbi Venturás időszakomból emlékeztem erre a lehetőségre. A sor elején én 2 mm-es tabulátor használok, igaz csak egysoros balrazárt szövegnél próbáltam.

 4. visionfresh avatar

  Brilliáns! Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: