Miért?

firka a garázskapun

Nem mintha cseppet is kevésbé élvezném a „mester” kezének eltörését, ha valami esztétikailag értékelhetőt „alkotott” volna az egy hónapja beszerelt garázskapunkra; de ez így számomra különösen érthetetlen. Miért? (Egyébként másfél hónapja felfeszítették a régi kaput, és elvitték a garázsból a felniket nyári gumikkal együtt.)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

17 hozzászólás a(z) “Miért?” bejegyzéshez

 1. suexID avatar

  Először is BÚÉK, bár ez nem ehhez a posthoz passzol.

  Szóval a miértek. Hát arról van itt szó, hogy ezek meg nem értett művészek, akiket sanyarú sorsuk arra kényszerít, hogy ilyen módon fejezzék ki magukat. Na de ezt tudod ki hiszi el? Senki!

  Ezek kérlek szépen elkényeztetett hülyegyerekek, akik jó dolgukban nem tudnak magukkal mit kezdeni, és nem találtak maguknak jobb elfoglaltságot (nyilván a matyizás unalmas már) mint mások tulajdonának rongálását.

  A legjobb megoldás ellenük, beszerzel egy kutyát, valami harcidögöt, meg egy kamerát. Visszajönnek alkotni a hülyegyerekek, kiengeded a kutyák, majd letagadod, hogy nem is a tiéd volt! :)

 2. bjmatt avatar

  Egy kis többletköltség, de olyan kaput kell felszerelni ami visszafúj. :)

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Én alapvetően azt nem bírom a graffitiben, hogy 99%-a hányadékronda. De ha még szép lenne, akkor is háborognék. Az ilyennek ananászt dugnék a fenekébe… ződdel előre.

 4. Awarydar avatar
  Awarydar

  Ezek kezdő tipográfusok. Övéké a jövő.
  Viccet félre téve én is háborgok már jó ideje, hogy ez a divat még mindig él. “Tagelés”. Mi a halál olyan jó abban, hogy mások tulajdonára általuk hiperlazának tartott stílusban egy, kettő, de sokszor húsz példányban felírják fantázianevüket? Köztulajdonról nem is beszélek (tömegközlekedési eszközök, szobrok, padok…)
  A graffiti az más. Azoknak tényleg van 1%-a ami jól megtervezett, jó helyen van, stb., de ez???

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=5233]Awarydar[/re] A tagelés olyan, mint amikor a kutya odapisil valahova. Csak az eredmény szarabb.

 6. dinnye avatar

  [re=5234]Dexter68[/re] Nem arra mondják, hogy a kutya odaszarik valahova? XD

  Bocs hogy ezen viccelődünk. Amúgy szomorú. Engem is en bloc elszomorít ahogy az egész város, sőt az egész ország kinéz. Nem is megyek bele

 7. hal avatar

  [re=5230]suexID[/re] Sajnos nem megoldható, egy 10 lakásos társasházban lakunk, és a garázs az utcára nyílik – de lennének egyéb ötleteim (egyébként Dexter ananászos víziója is megkapó). Ja és köszi, BÚÉK Neked is! :)

  [re=5231]bjmatt[/re] Esküszöm, megrendelném, ha lenne ilyen :)

  [re=5233]Awarydar[/re], [re=5234]Dexter68[/re] Tagelnének inkább a blogjukba!

  [re=5235]dinnye[/re] Tényleg szomorú. Nekem is eszembe jutott, hogy ezt is beleírom a megjegyzésbe, de inkább én se mentem már bele…

 8. Cz. Z. avatar

  Szerény képességeim alapján a feltett kérdést teljesen költőinek gondoltam… :)
  De, ha már így sikerült belemelegedni a témába: egy másik lehetséges okról még nem irtatok – hátha nekem összejön. Valahol – sajnos, már nem emlékszem, pontosan hol – az olvastam, hogy a taggelés tulajdonképpen gyakorlás. Így gyakorolják be, tanulják meg a biztos és gyors vonalvezetést – ami a ‘nagy munkáknál’, graffitiknél alkalomadtán igencsak hasznos lehet…
  Mindez csak egy újabb szempont – egyébként a jelenséggel kapcsolatos alapérzéseim hasonlóak a fentebb megfogalmazottakkal.

 9. hal avatar

  Jól érezted, költői volt, nem vártam rá magyarázatot. Olyannal egyébként biztosan nem tud senki szolgálni, ami alapján megváltozna a véleményem ezekről…

 10. Awarydar avatar
  Awarydar

  [re=5237]Cz. Z.[/re] Hehe. Ha már apróbb vagyonokat képesek elkölteni festékre, flictollakra, akkor nem hinném, hogy olyan megterhelő lenne nekik venni egy letörölhető műanyag táblát vagy egy csomó A0 méretű lapot, hogy azon gyakorolgassanak. :)

 11. Sala avatar

  Garázskapu – Cella Septichora asszociációs játék Pécsen:
  http://www.pecsinapilap.hu/?id=20594

  Engem is nagyon elszomorítanak ezek az élettér rongálások. Az elkövezők arcával radíroznám le az összes ilyen ocsmányságot a falakról / garázskapukról…

  (Ha már Cella Septichora szóba került, mindenkinek ajánlom aki erre jár és még nem látta volna. Valamint a megújult környezetét (pl. az északi és nyugati várfalsétányokat) Pécsett.)

 12. hal avatar

  [re=5239]Awarydar[/re] Vagy ingyen elmenni egy elhagyott gyártelepre. Persze biztos nincs túl sok ilyen, de ez legyen az ő gondjuk.

  [re=5240]Sala[/re] Ez is egészen elképesztő. Megintcsak leginkább a helyválsztást nem értem. Miért pont oda? Annál menőbbek vagyunk, minél jobban sikerül elcsúfítani valamit? Na de ez is költői kérdés volt. Nem akarom (és valószínű ha akarnám, se tudnám) megérteni ezeket. Mondhatjuk úgy is, hogy cseppnyi empátia sincs bennem irántuk. Tényleg az arcukkal kellene leradírozni.

 13. suexID avatar

  [re=5241]hal[/re] Aktívan tevékenykedem már több éve tömegközlekedéssel foglalkozó fórumokon, ahol sorra előjönnek ezek a gondok. Ott a bevett módszer az, hogy tilos graffitis kocsikat feltölteni egyes topikokba (pl. a Személykocsikról szóló topikba a Vasutas fórumcsoportban), pontosan azért, mert a graffitisek ezt élvezik, hogy háborognak rajtuk.

  Eléggé szomorú, hogy ezt kell mondanom, de lassan saját magunk kényszerítjük ki azt az utópisztikus helyzetet, hogy mindenhol kamerák fognak páztázni, és nem lehet majd egy normálisat böfögni egy üres utcában, vagy megigazítani a lecsúszott sliccet anélkül, hogy a nagy testvér figyelne. Mindezt azért, mert pár elkényeztetett taknyos kis hülyegyerek nehezen éli meg a kamaszkorát.

 14. suexID avatar

  Bocs, de még egy dolog eszembejutott:

  http://www.mkkp.hu/ – itt egy remek példa arra, hogy a művészi hajlamokat ki lehet másként is élni. Például fricskázni egyet a modern médiának, a reklámáradatnak és a marketingszövegeknek anélkül, hogy rongálnánk a környezetünket.

  Mondjuk eléggé szomorú, hogy a MÁV beperli az oldal mögött álló srácot ahelyett, hogy fülét-farkát behúzná kollektív módon, amikor 1025,-ért olyan mocskos, szakadt IC kocsikon kell utaznom Szegedre, hogy az embernek a bele kifordul néha (mondjuk a 2. osztályon csak azért nem utazom mostanában, mert ott meg a rohadt melegben nem lehet megmaradni).

  Ja, és miért is perel a MÁV? Ezért: http://www.mkkp.hu/vasut1.jpg

 15. hal avatar

  MKKP-t én is nagyon szeretem. Köszi hogy megemlítetted, már rég láttam az oldalt (ráadásul eddig észre se vettem, hogy van RSS is).

  A MÁV meg egyszerűen szánalmas…

 16. Zsofi avatar

  Nálunk meg a kilincset lopták le a lépcsőház bejárati kapujáról… már van helyette új, fém helyett műanyagból.

  Az ismeretlen firkáló meg valószínűleg nem tudott uralkodni a ” horror vacui” felett (irtózás az üres és fedetlen felületektől), ami az őskorra is visszavezethető. Az ősember a barlang falára festett, talán ezeket a firkálókat is barlangokba kéne költöztetni, hogy kiélhessék ősi hajlamaikat…

 17. hal avatar

  Csupa jó ötlettel szolgáltok :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: