Pontosan három évvel ezelőtt kezdtem el blogolni, és csak két és fél éve tudom, hogy mire jó az RSS. Így talán nem annyira meglepő, hogy csupán idén nyáron ismerkedtem meg a RAW formátum előnyeivel; és egészen tíz nappal ezelőttig rá se néztem a Lightroom-ra.

Adobe Photoshop Lightroom 2 icon

Mert az úgy volt kéremszépen, hogy azt hittem, felesleges bonyolítanom ezekkel az életem: még a KonicaMinoltával történő ismerkedésem elején lőttem egyet RAW-ban, meg JPG-ben, és szinte semmi különbséget nem láttam közöttük; a Photoshop-ban pedig úgyis „bármit” meg tudok csinálni – gondoltam. Ez majdnem így is van, csak nem mindegy mennyire bonyolultan vagy éppen egyszerűen.

Adobe Photoshop Lightroom 2 kezelőfelület

Mióta megvettem a Canon EOS 450D-t, elkezdtem RAW formátumban fényképezni, és egy új világ nyílt meg előttem. Nem túlzás: fotósként új életet kezdtem. Na de minek a Lightroom, mikor ott a Bridge és a Photoshop? A válasz ott van a második bekezdés végén: mert nem mindegy, hogy mennyire bonyolult vagy éppen egyszerű megcsinálni valamit. Sok szépet és jót olvastam a Lightroom-ról – és most már én is tudom: itt a helye a gépemen! Mert „az Adobe-nak ez az első szoftvere, amit az első lépésektől kezdve kiadott felhasználók ezreinek. Az ő visszajelzéseik alapján alakította ki a menüszerkezetet, a felhasználói felületet, és képet kapott arról is, hogy milyen elvárásaik vannak a fotósoknak a teljes munkafolyamat során.” Már ismerkedésünk legelején azt éreztem, hogy a program alkotói mindent a legapróbb részletekig alaposan átgondoltak, hogy nekem, a fotós felhasználónak minden a lehető legkényelmesebb legyen (olyan InDesign érzésem van: szívesen kezet szorítanék az alkotókkal :)). Itt most nem megyek bele a részletekbe, de ajánlom ezt a bejegyzést Rékuc blogján. Aztán majd elolvasom ezt a könyvet, és még az is lehet, hogy nyitok egy új kategóriát a Lightroom-nak.

» Lightroom az AdobeTV-n

11 hozzászólás ehhez: „Az Adobe Photoshop Lightroom és a RAW formátum dicsérete

  1. Hát igen Lightroom egy áldás az Adobetól. Bele se merek gondolni, hogy milyen fárasztó lenne mondjuk 120 képen átmenni PS Camera raw moduljával. Lightroommal öröm a kiértékelés, válogatás, finomítgatás, archíválás.

  2. Bakker… a végén rádumáltok. Pedig olyan jól elvoltam a Picasa/Photoshop párossal. Most kezdhetek tanulni.

  3. Hát… kipróbáltam.
    Egyelőre nem vagyok meggyőzve. Elég lassú, kissé macerás és pont 75 rugóval kerül többe, mint a Picasa. És utóbbi könnyedén, gyorsan kezeli a képeimet (mind a 17 000 családi fotót). Mint kiderült a RAW-ot is.

  4. A lassúsággal egyetértek – de akárcsak az InDesign esetében, ezt hajlandó vagyok lenyelni a többi jóért. A Picasa-t nem ismerem (évekkel ezelőtt egyszer kipróbáltam, és ennyi).

  5. [re=12730]hal[/re]: Én nem értek egyet a lassúsággal. Sikerült úgy összegyúrni a photoshoppot, meg a bridge-t, hogy néhány ps képességet összehozták a bridge lassúságával. Kicsit olyan, mint egy kiherélt tenyészbika. Naaaagy, tohonya, de a tehenektől már nem jön lázba.

  6. Persze, sokszor bosszant engem is a lassúság, csak már megszoktam és beletörődtem. Attól még ez így nagyon nem jó szerintem sem! És kik a tehenek? :D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.