Hetifilm: Rekviem egy álomért

Rekviem egy álomért

Requiem for a Dream (2000) » hivatalos honlap | » IMDb | » PORT.hu

Tetszett a hangulata, a vágások és a fényképezés (leszámítva azt a borzalmas, alulról narancs, felülről kék színszűrőt, amit néha a kamera elé raktak) – de valahogy nem érintett meg, végig kívülálló maradtam. 7/10


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

12 hozzászólás a(z) “Hetifilm: Rekviem egy álomért” bejegyzéshez

 1. kobak avatar

  Diákjaimmal nézettem meg pár éve. Kellően földhöz tud csapni azért.

 2. hal avatar

  Az biztos. Nem mintha ellenezném amit írtál, de ez nem egy 18-as korhatáros film?

 3. norbi avatar
  norbi

  Hal: Az jót jelent, ha végig kívülállónak érezted magad ennél a filmnél. Ugyanúgy, mint a Kosaras naplója, a Trainspotting, vagy a Candy (és még sorolhatnám) esetében is jót jelent :)

  Kobak: a felsorolt filmek mind-mind a bemutatott szubkultúra legalját festik le meglehetősen naturálisan, elrettentve az embert, úgyhogy javaslom a többi film megnézetését :D

  Van olyan film, ami pont a másik irányból közelíti meg ezt a témát, pl. a Félelem és reszketés Las Vegasban. Nálam örök és abszolut kedvenc, 11/10 De ezt csak akkor érdemes megnézni, ha az ember helyén tudja kezelni a dolgokat, ugyanis minden apró mondatnak vagy mozdulatnak jelentése van.

 4. macskafaraok avatar

  lehet radikális, de mondjuk egy tini iskolai osztály megnézni, lehet a kemény drogokról más lenne a meglátásuk. (legalábbis tanár ismerőseim álmodoznak erről)

 5. awarydar avatar
  awarydar

  Inkább ezt nézessék meg a tanárok a kölkökkel, mint a Trainspottingot, ami hiába kultfilm, de szerintem egyáltalán nem olyan tanulságos, mint a Requiem. Sok kamasz szemében az marhára nem ijesztő, hogy a főszereplő a film végén vidáman elsétál iszonyat pénzekkel a kezében a jövőbe (legalábbis valami ilyenre emlékszem).

 6. hal avatar

  Egyetértek, csak arra lennék kíváncsi, hogy a tanárt ilyenkor nem kérhetik-e számon, amiért egy 18 éven felülieknek szóló filmet megmutat a kiskorú diákoknak. De még egyszer: nem ellenzem, csak érdekelne, hogy van ez?

 7. suexID avatar

  A Rekviem egy alapmű, azonban az utóbbi években a zenéjét olyan szinten felkapták, hogy nem hittem a fülemnek/szememnek. Ezer féle feldolgozás, mindenhol ezt használják, de valahogy az alap filmélményt nem tudta elnyomni ez a jelenség sem: a film egyszerűen magával ragadott.

  A drogozás persze kicsit sarkítva jelenik meg benne, de azért kellően világos az üzenete: ha sok szart szedsz, az körülbelül ezred annyi jót hoz az életedbe, mint amennyi rosszat. És ez az az üzenet, aminek el kellene jutni a tizenévesek tudatába, akik brahiból isznak fájdalomcsillapítókra, eszik a szintetikát, vagy pusztán csak cigiznek.

  Amúgy hal, 18 éven aluliak számára szerintem szimplán nem ajánlják a filmet, de ugye ezt sem azért, mert teli lenne meztelen női testekkel, vagy ilyesmi, hanem azért mert a valóságot mutatja (még ha szándékosan torzítva is), és mélyen tisztelt ORTT-s döntéshozóink szerint a valóságot azt ráérsz 18 évesen megtapasztalni, amikor már egészségesen beléd oltották az ő jó kis személetüket a világról: fogyassz!

  Piát, drogot, olcsó nyugati kultúrát, a bulvár hülyeségeit.

 8. hal avatar

  Igen, az nekem is feltűnt, mennyire ismerős a zene.

  Amúgy egyetértek a „sokkterápiával”, jó ha látják a tinik, hogy nagyon könnyen rossz irányba mehet az életük. Az ORTT (csak ha már szóba hoztad) meg egy szánalmas őskövület.

 9. kobak avatar

  off: végre megtaláltam a spam mappában az értesítéseket új kommentekről.

  on: norbi: az egy kosaras naplója és a rekviem között vaciláltam, végül a rekviem lett.

  hal: A filmet a tényleges prevenciós értéke miatt nézettem meg, mert elkeserített, hogy az iskolai “hivatalos” drogprevencióból az jött le a gyerekeknek, hogy a fű sokkal kevésbé káros és veszélyes, mint az alkohol, úgyhogy lehet füvezni, hülye, aki tiltja… Erre valahogy helyre kellett rázni őket.

 10. suexID avatar

  Azért azt le kell szögezni, hogy a fű nem mint kábítószer, hanem mint káros anyag valóban nem sokkal tér el az alkoholtól, csak itt ugye nem jelentkezik agresszió, csak bizonyos mennyiség elfogyasztása után lappangó pszichés gondok törhetnek a felszínre, valamint ugye elbutulás, emlékezet romlása a kísérő tünetei. Ezek a mellékhatások persze megvannak az alkoholnál is, csak ott a leépülés valamivel lassabb, és olyan viselkedésformák is megjelenhetnek, amiket a fű közvetlenül nem vált ki.

  Ami miatt azonban mégis egyet kell értsek kobakkal, hogy a fű használói sem vetik meg az alkoholt, sőt élményt fokozó segédként használják.

 11. hal avatar

  [re=18532]kobak[/re]: Mindent értek, köszi a választ. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: