http://dotsub.com/media/15872a88-fbfe-4b18-a47f-10e0ae06fa9f/e/l

Future by Design (2006) hivatalos honlap → | IMDb →

A második Zeitgeist filmben hallottam először a Venus projectről, melynek megálmodója egy modern kori polihisztor, Jacque Fresco. A róla és találmányairól, elképzeléseiről szóló film (a Propono-n keresztül – hála Kow-nak) végre hozzám is eljutott.

Leginkább Fresco szemlélete tetszik: a megszokott, berögzült dolgokon felülemelkedve próbál valami jobbat alkotni, megoldást találni problémákra – még 90 évesen (!) is: ha a tornádó lerombolja a hagyományos formájú házakat, akkor ahelyett, hogy visszaépítjük őket eredeti formájukban (mert ez a megszokott, és meg se kérdőjelezzük a praktikusságukat), keressünk megoldást, és építsünk olyant, ami ellenáll a tornádónak.

Vagy ugyan ez nagyban: ha a pénz alapú társadalom nem működik jól, akkor ahelyett, hogy ragaszkodnánk a rossz alaphoz (mert meg se kérdőjelezzük a pénz létjogosultságát), tervezzünk egy olyant, ahol nincs pénz. Jacque Fresco számomra nyilvánvalóan és túlzás nélkül zseni – még ha nem is kell mindenben egyetérteni vele.

2 hozzászólás ehhez: „Future by Design

  1. „ha a pénz alapú társadalom nem működik jól, akkor ahelyett, hogy ragaszkodnánk a rossz alaphoz, tervezzünk egy olyant, ahol nincs pénz.” Erre már volt egy kísérlet a közelmúltban. Az a módszer nem vált be. ;o)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.