Bemutatkozom, mint …

A már említett új, futókalandjaimról szóló honlapomról idézek ismét. A címbéli és az alábbi szövegben levő három pont helyén az a szó szerepel, ami maga a domain név, és amit egyelőre nem árulok el, mert egyrészt még nincs teljesen kész az oldal, másrészt azt szeretném, ha majd ti találnátok ki egy játék keretében, a jövő héten. Szóval aki esetleg már tudja, legyen szíves tartsa magában.

Apa, fussunk! – hangzott a kérés az akkor ötéves lányom szájából szinte minden alkalommal, mikor gyalog indultunk útnak. Eleinte nem igazán volt hozzá kedvem (soha nem sportoltam semmit), de hamarosan ráéreztem arra, hogy futni jó! Nagyon jó! Megvártam a következő tavaszt, vettem egy futócipőt, zoknit, nadrágot, alsót, pólót, és 2013-ban, 39 évesen futásnak eredtem.

Kezdettől erdőben szerettem volna futni, amiből csak egy zsebkendőnyi van hozzánk közel, 1,2 kilométerre, ahová bringával tekertem el. Kemény másfél kilométer az erdő oda-vissza – kulacsot is vittem magammal, nehogy szomjan haljak. Három hétig élveztem, hogy egyre gyorsabb vagyok, aztán gondoltam egy „merészet”, itthon hagytam a bringát, és háztól házig futottam. Ezzel kezdetét vette a környék utcáinak felfedezése, és valahogy meg is feledkeztem az eredeti erdei tervemről.

De mindennek eljön az ideje, és miután a környék összes utcáján futottam már, felszínre tört a bő egy éve elfeledett gondolatom, hívott az erdő. Ekkorra már rengeteget adott a futás, éveztem a mozgás, a fejlődés, a szabadság, a felfedezés élményét; megtanultam, hogy nem kell félni a hidegtől, az esőtől, az emelkedőtől; és az egész világ összezsugorodott: korábban messzinek tűnő távolságok többszörösét is képes voltam már futva megtenni.

2014. június 1-jén egy hármashatár-hegyi körrel kezdődtek erdei futókalandjaim. Hazataláltam a természetbe, és visszataláltam a régi (hivatásszerűen sosem gyakorolt) szakmámhoz: fényképészként egyre többször kényszerített megállásra a látvány. Egyedül szeretek futni, de szeretném mindenkivel megosztani az élményt, amivel a természet közelsége megajándékoz. Ezért született meg ez az oldal 2015 őszén.

Ma már mosolyt fakaszt az arcomra, mikor az első, másfél kilométeres, kulacsos futásomra gondolok. Egyszer majd lehet, hogy ugyan így mosolyra fakaszt az a mélyről jövő buzgalom, ahogyan jelenleg próbálom megörökíteni, és minél pontosabban átadni azt a sok varázslatos pillanatot, amit futó fotósként átélek. De addig is fogadd szeretettel egy … kalandjait.

MIKOR ÉS MENNYIT FUTOK?
Kezdetben minden hétköznap, később heti háromszor-négyszer, majd a 2014-es őszi óraátállítás óta általában hetente egyszer, hétvégén húzok futócipőt a lábamra, melyben napkeltére a starthelyre érek. Átlagosan havi 70–80 kilométert futok, ami többnyire 12–20 kilométeres távokból adódik össze. De nem is ez a lényeg, hiszen a kilométerekben és órákban mérhető út hossza nem feltétlenül arányos a mérhetetlen belső út mélységével és magasságával.

HOL ÉS HOGYAN FUTOK?
Mindig máshol futok, térképen jelölöm, merre jártam már: legtöbbször lakhelyem, Budapest környékén, ritkábban szülővárosom, Pécs, vagy feleségem szülővárosa, Orosháza közelében. És persze nyaralásaink, hosszabb kirándulásaink alkalmával se hagyom itthon a futófelszerelésem. Rendszerint autóval érkezek a starthelyre, és futáshoz telefonon, slusszkulcson kívül nem viszek magammal semmit. Soha nem motiváltak a versenyek, nem vettem részt ilyenen, és már nem érdekel az időeredményem sem – melynek a fotózás éppúgy része, mint a futás.

MIBEN ÉS MIVEL FUTOK?
Teljesen átlagos futófelszerelésemet a Decathlonban vásároltam, nem áldoztam rá sokat, és ezt a cipő kivételével nem is bántam meg. Több mint két év és 2000 kilométer után is ebben futok, leszámítva egy Inov-8 pólót, és persze a cipőt, ami a felszerelés legfontosabb eleme, ezért megér a téma egy külön oldalt: → Felszerelés. Mellbimbó védelemre ragtapaszt használok. Navigációra és útvonalam rögzítésére a sajnos messze nem tökéletes Endomondot futtatom a telefonomon; a saját Endomondo profilom – és rajta keresztül az összes rögzített futásom, biciklizésem, sétám – ide kattintva érhető el.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: