Hetedik telefonom és kilencedik „fényképezőgépem”: Samsung Galaxy S7

Régi adósságomat törlesztem most – mikor a Sony Mobile jóvoltából két napja már egy Xperia X Performance-t használok (további részletek hamarosan), és éppen ma adtam el a címben nevezett tárgyat. De a rend kedvéért a Samsung Galaxy S7-esnek is itt a helye a telefonjaimról szóló cikksorozatban, hiszen közel másfél hónapig volt a telefonom és a fényképezőgépem.

Miért ezt a telefont választottam?

Az ötödik telefonom egy Samsung Galaxy Note volt, amivel a két és fél éves együttlétünk végére már nagyon elégedetlen voltam. Ekkor váltottam egy Sony Xperia Z2-esre, amivel a mai napig elégedett lennék, ha nem megy tönkre a tükörreflexes fényképezőgépem, és nem határozom el, hogy eztán már csak mobillal fogok fotózni. Az Z2-esnek remek kamerája van, de ha már nincs külön fényképezőgépem, mindenképp egy olyan telefont szerettem volna, ami tud RAW (vagyis nyers) formátumban is fényképezni (a RAW formátum nagyságrendekkel több információt tartalmaz a veszteséges tömörítésű JPG-nél – amíg ki nem próbálod, el se hiszed, mennyivel többet lehet kihozni belőle utómunkával). Sokáig próbáltam rábeszélni magam egy Sony Xperia Z5-ösre, mert a Z2-t nagyon szerettem, de végül győzött bennem a RAW formátum iránti igény, és mivel a vízállóság is fontos szempont volt, kizárásos alapon maradt a Samsung Galaxy S7. Egyébként a döntésben segítségemre volt ez a manuális kamera funkciókat támogató telefonok listáját tartalmazó táblázat, és a DxOMark mobilos rangsora, ahol fotós képességek alapján pontozzák a telefonokat, és ahol az S7-es a csúcson trónol (akkor még az Xperia X Performance nem volt ott, mert csak nyolc napja került ki róla a teszt).

Mi tetszett?

  • A Samsung Galaxy S7-ben leginkább a kamerája tetszett, pont az, ami miatt ezt a telefont választottam: a RAW formátumú képek minősége (jó fényviszonyoknál) lenyűgöző; a gyári kamera alkalmazás pedig szinte minden igényt kielégít: manuálisan állítható még a fókusz is (ezt makrózásnál különösen szerettem) – le is töröltem a korábban megvásárolt fotós alkalmazásaimat –, és elképesztően gyors (először azt hittem, még nem is fényképezett, mikor már el is mentette a fotót)! (Az előző bejegyzésben és itt látható pár S7-es futográfiám – némi Lightroom utómunkával.)

Mi nem tetszett?

  • A Sony Xperia Z2-ről áttérve rengeteg apró bosszúság ért. Csak néhány ezek közül: nem tudom a csengés hangerejét állítani a kijelző feloldása nélkül; nincs folyamatosan erősödő csengőhang beállítására lehetőség; alul a „home” gomb két oldalán fordítva vannak elhelyezve a „vissza” és a „futó alkalmazásokat listázó” érintőfelületek (előbbi jobbra, utóbbi balra); ezek a kijelző alatti érintőgombok túl érzékenyek, sokszor „nyomódtak meg véletlenül”, a fizikai „home” gomb pedig annyira közel van a kijelzőhöz, hogy ezt nyomkodva gyakran utóbbihoz is hozzáértem; és hát a telefonálás: miért kell így túlbonyolítani? 1. érintés: feljönnek a névhez tartozó számok; 2. érintés: kiválasztom, amelyiket akarom; és még ekkor sem hívja, mert hátra van a 3. érintés: hívás ikon (a Z2-esen ez egyetlen érintés volt).
  • Az ujjlenyomat olvasásra a kijelző alatt, középen elhelyezett gomb egyáltalán nem áll kézre, és fura a jobbkezes tartásnál a mutatóujjhoz pozicionált hangerő szabályozás is.
  • Sorolhatnám még a többnyire megszokható, mégiscsak bosszantó apró hiányosságokat, de inkább áttérek a legfontosabbra, ami a legjobban tetszett, az egyúttal a legtöbb bosszúságom forrása is volt – a kamera: a RAW formátumú mentés időnként magától kikapcsol! Ez egészen elképesztő, de tényleg így van, és rákerestem a neten, nem egyedi probléma. Aztán még egy költői kérdés a végére: miért nem tudom kikapcsolni a kamera hangját? – ne már…!

Összességében

Nem rossz telefon az S7-es, de egy cseppet se fájt érte a szívem, mikor ma elvitték (na jó, egy cseppet igen: a RAW formátum, és a villámgyors, rengeteg beállítási lehetőséget biztosító gyári kamera alkalmazás egy kicsit hiányozni fog).

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: