#410 • 2017. 08. 27. • Szentendre: Lajos forrás – Pomáz: Nagy-Csikóvár

Szellemi útravalóm ezúttal is René Guénon A mennyiség uralma és az idők jelei című könyvéből való:

Már utaltunk arra, hogy a különböző korszakok – például a mi saját manvantaránk különböző fázisai – közötti kvalitatív különbségek miatt (és nyilvánvaló, hogy a jelenlegi emberi állapotok időtartamának határain túl még nagyobb különbségeknek kell lenniük) változások mennek végbe a kozmikus környezetben általában és a földi környezetben különösen, és most közvetlenül ez utóbbi érdekel bennünket; továbbá jeleztük azt is, hogy a profán tudománynak, amelynek horizontját az a modern világ korlátozza, amelyben egyáltalán létrejöhetett, fogalma sincs ezekről az átalakulásokról. Ennek következménye pedig az, hogy bármelyik korszakról is legyen szó, a tudomány olyan világot fest magának, amelyben a viszonyokat a mai viszonyokhoz hasonlónak képzeli. Láthattuk, hogy a pszichológusok is ugyanígy gondolják, tudniillik, hogy az ember a múltban is pontosan ugyanolyan mentalitással rendelkezett, mint ma; és ami igaz a pszichológusok vonatkozásában, az nem kevésbé igaz a történészekkel kapcsolatban, akik pontosan úgy ítélik meg az antikvitás embereinek tetteit, mint saját kortársaikét, az előbbieknek is és az utóbbiaknak is ugyanazokat az indítékokat és szándékokat tulajdonítva.

(19. fejezet: A történelem és a földrajz határai)

Hatalmas reccsenésekkel tör elő egy megtermett, agancsos szarvas a bokrok közül. A fényképen csak egy elmosódott barna folt marad róla emlékül – nem is mutatom, már töröltem.

A lábnyom viszont nem szalad el. Tekintélyes méretű, és olyan, mint egy farkasé – de valószínűleg inkább egy kutya hagyhatta itt.

Egy kis őz bambul rám az úton álldogálva – „köszi, hogy nem mozdultál be, de legközelebb gyere közelebb, ha jó képet akarsz; ja és add majd meg az e-mail címed is, hogy el tudjam küldeni neked!”

Pár apró szem szeder vidítja szomjas számat (nem fotóztam, ne keresd).

A fotókat OnePlus 3 telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: