Tizedik telefonom és tizenkettedik „fényképezőgépem”: LG V30

Miért vettem új telefont, és miért pont ezt?

Hosszú, kacifántos történet, de megpróbálom vázlatosan összefoglalni: az imádott OnePlus 3-asom után fel se merült bennem, hogy a következő telefonom nem OnePlus lesz. Konkrétan a nyáron esedékes OnePlus 6-ot terveztem megvenni, de elbizonytalanított a hír, mely szerint a OnePlus 5 feltűnő iPhone hasonlósága után a 6-osban ismét másolják az Apple-t (hozzáteszem: sok más gyártóhoz hasonlóan) a felül a kijelzőbe harapó kis szigettel, ami túl azon, hogy szerintem egy óriási baromság, számomra összeegyeztethetetlen a OnePlus „Never Settle” szlogenjével. Berágtam: ha tényleg csak ennyit tudtok, akkor nem várok nyárig, már most keresek mást.

Ezek voltak a legfőbb szempontjaim:

  • Jó kamerája legyen (legyen egyértelmű előrelépés a OnePlus 3-hoz képest).
  • Az ára nettó 150000 forint alatt legyen.
  • Fél évnél ne legyen régebbi típus.

Kinéztem a hazánkban (is) várhatóan áprilisban megjelenő Nokia 7 Plus-t, de még mielőtt kapható lett volna (még most sem az), már el volt ültetve a bogár a fülembe (új telefont akarok), és valahogy rátaláltam az LG V30-ra, amit hirtelen felindulással meg is rendeltem.

Mi tetszett az LG V30-ban?

Leginkább az, ami miatt nem tudtam ellenállni a megvásárlásának: az extrém nagy látószögű másodkamerája. Az LG nem a megszokott úton, a tele tartomány felé mozdul a másodkamerával, hanem egy hihetetlenül nagy, 120 fokos látószöget (kb. 12 mm ekvivalens gyújtótávolságot) kínáló kamerát épít másodikként a hátlap alá. Ebben egyébként nincs is autofókusz, mert olyan nagy a látószög, hogy a képen már már enélkül is minden éles. Hurrá, elengedhetem az élességállítást is, még egy gonddal kevesebb – gondoltam. De a nagylátószögű fotóimon inkább semmi nem volt igazán éles…

Mi nem tetszett az LG V30-ban?

Ha gonosz akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy minden. Vagyis semmi nem tetszett. De nem akarok sarkítani: a Bang & Olufsen hangrendszerére nem lehet panasz. És akkor térjünk át a felhasználói felületre, kiemelve a telefon applikációt, ami egy telefon esetében nem mondható mellékesnek. Értetlenül nézegettem: ezt az ocsmányságot, hogy lehet komolyan gondolni egy csúcskategóriába szánt telefon esetén (vagy bárhol)?

Éjszakába nyúló, hosszú órákon keresztül küzdöttem, hogy olyan telefont vehessek a kezembe, amit jó használni. Ehhez találtam egy nagyon jó cikket: Turn Your LG V30 into a Google Pixel 2 – aminek a címe persze nagyon erős túlzás, de az abban leírtak végrehajtása sokat segített. Nem akarom túlrészletezni, sorolom, mi nem tetszett még – a már említetteken kívül:

  • A kamerának nincs néma üzemmódja. Bocsánat, de ezt így érzem a legkifejezőbbnek: mi a kurva anyád van? És akkor kezdődtek a trükközések: kell egy app, ami automatikusan elnémítja a telefonom, amikor elindítom a kamerát. Ahh…
  • A kamerát nem lehet beállítani úgy, hogy pro üzemmódban induljon, DNG formátum viszont csak a profi módban van. Írjam, az ezzel kapcsolatos véleményem? Inkább nem – különben is: lásd az előzőnél.
  • Nagyon jól hangzik az optika 1.6-os fényereje, de a V30-as a kis méretű (1 µm-es „pontokból” álló) érzékelője miatt semmivel nem készít jobb képeket sötétben, mint a közel két éve megjelent OnePlus 3-asom.
  • A kijelző maximális fényereje erős napsütésben nagyon kevés.

Három napig használtam az LG V30-at, míg a negyedik nap reggelére megszületett az egyetlen értelmes megoldás: a SIM kártyát visszaraktam a OnePlus-ba, a V30-at pedig fel a Jófogásra. Akinek nincsenek ennyire extra (?) igényei, mint nekem, még akár örülhet is neki (remélem, így lesz), de nekem ez lehetetlennek bizonyult.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: