Nagy Nobo kalandom – avagy gázról elektromos fűtésre váltok #1

Először is tisztázzuk: nem vagyok „fűtés–szakértő”, számítógépes grafikusként laikus vagyok a témában; de folyamatosan gyűlnek a tapasztalataim, és természetesen az interneten keresztül is tájékozódom. A véleményed mindig szívesen fogadom.

Karácsony előtt kezdődött – ami kétségtelenül a „legjobb” időpont egy cirkó gázkazánnal üzemelő fűtésrendszer megbetegedésére. Mikor még működött, akkor is egyre kevésbé hatékonyan, már a 20 °C-t se érte el a lakás hőmérséklete, hiába süvített betegesen hangosan egész nap a kazán, hogy biztositsa a termosztáton „megigényelt” 22 fokot. Aztán teljesen leállt, és napokig nem találtam ráérő szerelőt. Semmiképp nem akartam esetlegesen fűtés nélkül maradni az ünnepek alatt – felidéződött bennem, milyen volt egy évvel ezelőtt, még a budapesti lakásunkban, mikor csőrepedés miatt 35 napig nem volt gáz a társasházban (ahol szintén cirkó gázkazán adta a meleget).

Nem keresgéltem túl sokáig az alternatívák után, mivel

 • már régóta szerettem volna elszakadni a gáztól – úgy általában is;
 • nem volt „felesleges” milliónk a fűtésrendszer teljes átépítésére és engedélyeztetésére (sajnos már a kiindulási ponttól eszetlenül vékony csövekkel indul a meleg víz a radiátorok felé, így szerencsétlen – „korosodó”, 16 éves – kazánunk hiába erőlködik) – és túl sok kedvünk se a nyáron festett falak megbontásához;
 • a faluban ismerőseink már régóta használják és szeretik a Nobo fűtőpaneleket.

Felvettem a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, és december közepén már lelkesen telepítettem az új fűtésrendszert a házunkba. A letisztult megjelenésű Oslo termékcsaládból válogattam össze 8 kW-nyit: 2 db 2000 W-osat, 3 db 1000 W-osat és 2 db 500 W-osat. Átlagos belmagasságú és a miénkhez hasonló, E energiaosztályú ház esetén 10 négyzetméterenként 1000 Wattal érdemes számolni (de számolás helyett itt a kalkulátor).

Telepítés

Imádom, mikor valami ilyen jól ki van találva! A falra erősíthető konzol egyúttal sablon is a felszereléshez – segítségével bejelölhető a falon az ideális magasságban történő elhelyezéshez szükséges furatok helye. Mivel nálunk mindenhol gipszkarton burkolat van, egyszerűbb csak akkor lehetett volna a telepítés, ha kerekes lábakat veszek a fűtőpanelekhez, és nem szerelem őket a falra. Egyedül a konnektorok hiánya okozott néhol problémát, amit a fal bontása nélkül, hosszabbítókkal oldottam meg.

Beüzemelés

Mivel a villanyóra szekrényről nem tudtam megállapítani házunk villamoshálózatának terhelhetőségét (el ne mondd senkinek, hogy ipari elektronikai technikusként végeztem); az összes fűtőpanelt bekapcsolva, lélegzet-visszatartva „vártam” a biztosíték kattanását – ami szerencsére elmaradt. Hurrá, bírja a hálózat! Amúgy egyszerűen kiszámolhatod a panelek áramigényét: oszd el az összteljesítményt 230 Volttal (ez esetünkben 8000 W / 230 V = 35 A). És vedd figyelembe, hogy a többi elektromos berendezésed áramfelvétele ehhez hozzáadódik – ahogyan persze az is igaz, hogy nem feltétlenül fog az összes fűtőpaneled egyszerre maximális teljesítménnyel üzemelni.

Már csak az ECO HUB-hoz csatlakozás maradt hátra, mert ha már 2018-at ír(t)unk, naná, hogy akarom mobilról is vezérelni a rendszert! Szerencsére ez is pofonegyszerű: az applikációban az ADD NEW / system unit menüre tappintva beolvastam a termosztátokon levő QR kódokat; majd az így hozzáadott elemeket zónákba rendeztem (ADD NEW / zone). Az egy zónán belüli fűtőpanelek egy egységként működnek, vagyis elég a zónán belül egyetlen fűtőpanelen módosítani a kívánt hőmérsékletet / üzemmódot, az az összes panelen módosul; avagy az alkalmazáson keresztül vezérelve egy zóna paramétereinek módosítása az összes zónán belüli fűtőpanelre hatással lesz.

Működtetés

Futókalandjaim beszámolóiban többször említem az isteni csendet. Ez mindig magával ragad! Ha épp nem zümmögött a hűtő, és nem használtunk semmilyen hangkeltő eszközt, erdőszéli házunkban teljes csend honolt. A gázkazán süvítése után ez egy óriási élmény volt!

Ahogyan élmény az egyszerű kezelhetőség is: a termosztáton egy gombnyomás, vagy az alkalmazásban pár érintés, és hamarosan meleg van. Eleinte próbálkoztam az előre programozással, ami az applikációban nagyon egyszerűen és intuitívan megoldható; de aztán rájöttem, hogy túl hektikusan használjuk a helyiségeket ahhoz, hogy ez jól működjön. Így átálltunk arra, hogy ahol épp kellett, bekapcsoltuk a fűtőpanelt – és ez azóta is bevált.

A távolról vezérlés lehetősége pedig zseniális, erre csak két példa:

 • Orosházáról jöttünk hazafelé, mikor az autóban ülve, egy órával várható érkezésünk előtt bekapcsoltam a fűtést, így hazaérve már meleg ház ffogadott.
 • Előfordult, hogy otthonról távozva, már az autóban jutott eszembe, hogy nem kapcsoltam ki a fűtést – ezt is pillanatokon belül megoldottam az alkalmazáson keresztül.

Költségek

Itt jön a fekete leves, amire persze valamennyire fel voltam készülve, és a forgalmazó is figyelmeztetett: mondván, hogy kicsi, és / vagy nagyon jó szigetelésű házakban, avagy napelemmel működtetve éri meg igazán. Csak a Nobo fűtőpaneleket használva, decemberben napi 3000 forintnyit pörgött a villanyóra, ami havi 90 ezer forintos villanyszámlát jelentett – volna, de mikor ez tudatosult bennem, inkább visszakapcsoltam a nyüszítő kazánt, és azóta kiegészítésként használjuk a Nobo-t (vagy ha úgy tetszik, a Nobo kiegészítéseként a gázt); melynek eredményeképp havi 45 ezerre csökkent a téli villanyszámlánk.

De számoljunk még egy kicsit! A nagy Nobo kaland előtti villanyszámlánk 10 ezer forint volt, a gázszámlánk pedig 20, ez összesen 30. Mivel a főzéshez (nem túl gyakran), és a meleg vízhez is gázt használunk, számoljunk a gáz fűtésre 10 ezer forintot. Tehát a villannyal együtt kb. 20 ezer forint lenne a gáz+villany rezsi fűtés nélkül.

Csak a Nobo-val a téli hónapokban 80 ezer forint lenne a fűtés díja; de ha éves átalányt nézünk, akkor ez már csak kb. 30 ezer forint, amihez hozzájön a 10 ezer forintos egyéb áramköltség és a szintén kb. 10 ezer forintnyi gáz (főzés + meleg víz) díja. Tehát összefoglalva a havi gáz+villany átalány

 • csak gázfűtéssel: 30000 Ft / hó,
 • csak Nobo panelekkel fűtve: 50000 Ft / hó.

Tegyük hozzá, hogy egy 130 négyzetméteres, 2002-ben épült, E energiaosztályú ház esetén. Ha végleg felmondaná a szolgálatot a gázos fűtésrendszerünk, egy pillanatig nem gondolkodnék, hogy áttérjek-e a csak árammal történő fűtésre. Elfogadom, hogy a kényelemnek ára van – nekem ez havi 20 ezer forintot megér(ne). És amit még szintén érdemes figyelembe venni:

 • a Nobo fűtésrendszer kiépítése nagyságrendekkel olcsóbb a gázos rendszernél;
 • nincs szükség engedélyeztetésre, telepítése házilag is könnyen megoldható;
 • működése teljesen csendes, és mivel nincsenek benne kopó, forgó alkatrészek, a meghibásodás esélye is minimális; vagyis a szervizelési költsége 0, legalábbis 10 éven át szinte egészen biztosan, az 5+5 éves garanciának köszönhetően (5 év teljes körű garancia és 10 év fűtőbetét garancia).

Plusz megfontolandó a napelemes rendszerrel történő működtetés, melynek beruházási költsége ma még magasnak mondható, de csökkenő tendenciát mutat, így a jövőben egyre könnyebben megfizethető lesz.

Verdict

A fentiekből is egyértelmű, de összegzésként le is írom: nagyon megszerettem a Nobo-t. Sőt, mondhatom többes szám első személyben is; mivel a közeljövőben esedékes szétköltözésünk után feleségem is Nobo panelekkel szeretné fűteni leendő házát, és jelenlegi otthonunk várárlóinak is volt annyira szimpatikus a megoldás, hogy belealkudták az árba az általam telepített rendszert. Egyetlen hibát fedeztem fel a Nobo-val kapcsolatban az elmúlt közel négy hónapban: néha nem működik a termosztátról történő vezérlés, ekkor újra kell indítani az engedetlen panelt az oldalán levő kapcsolóval (van, hogy többször is). Beszéltem a forgalmazóval ez ügyben, és megtudtam, hogy ilyenkor valamiért (?) megszakad a kommunikáció a termosztát és az ECO HUB között. Egy barátom mondása jut eszembe: az ismert hiba, már inkább tulajdonság. :) Androidos alkalmazásról vezérelve viszont 100 %-os a megbízhatóság!

Én pedig egy újabb Nobo fűtésrendszer kiépítésére készülök leendő házamban, ahová nincs bekötve gáz – és ezt egyáltalán nem is bánom. Szóval a nagy Nobo kalandom hamarosan folytatódik!


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

3 hozzászólás a(z) “Nagy Nobo kalandom – avagy gázról elektromos fűtésre váltok #1” bejegyzéshez

 1. Atyafi avatar

  Üdvözletem a tengeralattjáró fedélzetén!

  Nekem erről Hamvas Némó kapitánya jut az eszembe, aki gombot nyom. :-)

  (Érdemes lenne egyszer górcső alá venni a minőséget is a mennyiség mellé. Hő és hő között hatalmas a különbség. Más minőséget ont magából például egy
  fatüzelésű kályha és más a melege a villanynak és a gáznak is a legelső javára. Természetesen néha fát kell hordani és van úgy, hogy álmos szemekkel már kisbaltát ragad az ember, de aki szereti a természetet és jó levegőt, valamint a metsző hideget annak szerintem ez nem okoz problémát. Az átalány egy érdekes dolog egyébként. Azt az illúziót kelti, hogy kevesebbet kell fizetni valamiért, pedig csak szimplán arról van szó, hogy az embernek még akkor is perkálnia kell, mikor már kánikula van odakint. :-) Mecsoda átverés! Némó kapitány pedig gombot nyom. :-)

  “Az állandó innovációra való törekvés a társadalmat az álmatlanság révületébe sodorja a végén.”
  “A modern ember többet tesz tönkre, amikor épít, mint amikor rombol.”
  “Ahhoz, hogy manapság valakit felháborítsunk, elegendő azt tanácsolnunk neki, hogy mondjon le valamiről.”
  ” A modern perverziók közül a legaggasztóbb az a szemérem, hogy jámbornak látszódjunk, miközben az ördöggel cimborálunk.”

  Üdv
  G

  1. Zsolt Halasi avatar

   Szeretem a természetet és a jó levegőt, többek között ezért is csak ritkán fog füstölni a kéményem. És bár nem vetem meg a „nomád körülményeket” sem, a mindennapokban szeretem a kényelmet is. Én ezt vállalom, még ha közben az ördöggel cimborálok is – jól esik (jobban, megnyomni egy gombot, mint kötelezően [persze csak ha meleget akarok] fát hasogatni)!

   Az átalány csak a gondolkodásra képtelen egyedek számára átverés. Végső soron a lényeg, hogy egy év alatt mennyibe kerül a meleg, hisz ennyi idő az évszakok körforgása; ahogyan tűzifából is általában egy évre vásárol be az ember – csak ott nem teheti meg, hogy egy év alatt fizeti ki.

 2. Ádám avatar
  Ádám

  Üdv Zsolt,
  most találtam ide, már nem tudom honnan.
  Költség gáz: 1 kWh 11 forint, ezt rontja a fűtési rendszer hatásfoka, pl 70% esetén majd’ 16 forint
  Költség villany: 1 kWh, 37 forint, 100% hatáshok
  Kb 3X drágább a villanyfűtés üzelemése.
  Ha majd meguntad a villanyszámlát szóba jöhet a hőszivattyús fűtés 300% hatásfokkal, (“H” tarifával 8-10 forint/kWh) beltérben csenddel 4-5 kW kb 700e. a telepítés

  Hú, de írigy vagyok a házra!! (főút mellett lakom az Alföldön, de dombok között nőttem fel..)

  Ádám

  Ja, a pixinfóról..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: