Gyüttment Fesztivál és „panelkutyaság” Cimbivel

Régóta szemeztem ezzel a fesztivállal, pár hónapja egy biokertész tanfolyamos csoporttársam „ajánlata” volt az utolsó csepp a pohárban – eldöntöttem: idén nem hagyom ki! Sokáig kérdés volt számomra, hogy Cimbit kire bízzam, míg én fesztiválozok; de Ates szomszédom jól „helyretett”, azt mondta: ott a kutya helye, ahol a gazdája. És még egy történetet is elmesélt: van egy dobos ismerőse, aki mindig a kutyájával együtt koncertezett, a kutya pedig türelmesen végigülte, -feküdte a koncertet a színpadon, míg a gazdi dobolt. Utólag azt látom, hogy korábban szégyenletesen korlátolt módon gondolkodtam erről, bennem már a kutyapanzió is felmerült, csak a legkézenfekvőbb megoldás nem: az, hogy Cimbi velem jön.

És milyen jó, hogy jött! Nélküle nem is lett volna ez egy nagy kaland, vele nyert értelmet az egész. Annak megtapasztalásával, hogy mennyire hűséges, és megbízható társam! Bennem még a három hónappal ezelőtti (hihetetlen, hogy még csak alig három hónapja vagyunk együtt), kutyamentes létemből hozott félelmek éltek: jaj odapiszkít valahova, jaj elkószál, jaj nem találom majd, jaj csak a baj lesz vele, jaj állandóan figyelnem kell majd rá. Aztán akárcsak az itthoni együttlétünkkel kapcsolatos félelmeim mindegyike, ezek is sorra megcáfolódtak.

Hajópadló olajozás után (erről is majd később), szombaton este értünk a helyszínre. Mondták, hogy rengeteg kutya lesz (ajaj), és tényleg: a fesztiválon szinte mindig legalább egy tucatnyi szabadon rohangáló kutya volt a látóteremben. Pórázzal indultunk, aztán ahogy kezdett hatni az útravalóul magammal vitt Unicum, belazultam, és szabadon engedtem épp aznap öt hónapos Cimbikémet. És lám, semmi probléma nem történt! Cimbi mindig látó- vagy hallótávolságon belül volt (vagy ha egyszer-kétszer nem, akkor perceken belül előkerült), rengeteg ételt kunyerált (és kapott), és jókat játszott a többi fesztiválozó fajtársával.

Egy kiadós eső után az autóban tértünk nyugovóra, vittük a kis szőrös fekhelyét, meg egy önfelfújós matracot nekem; éjszaka együtt kikászálódtunk egy pisilésre; és szokás szerint hajnal hat körül felkeltünk. Körbesétáltuk a közeli tavat, közben próbálgattam az épp soron következő, tesztelésre kölcsönkapott mobilom (egy Huawei P30-ast), és amíg (néha percekig) exponáltam, Cimbi türelmesen várt. A pórázt már rég elfelejtettük (a biztonság kedvéért azért a zsebemben volt), de csak egyetlen szituációban lett volna szükség rá: mikor haspók cimborám valami kaját talált. Ilyenkor megszűnt számára a külvilág…

Cimbi a fesztiválon megint jól teleette magát az „asztalról leeső” falatokkal, de az így nyert energia nagy részét a négylábú haverokkal hancúrozva el is égette. Délután még sétáltunk egyet az erdőben is – tökéletesen együtt haladva póráz nélkül is. Aztán útra keltünk apukámhoz, célba véve pécsi panellakását, hogy Cimbi megtapasztalhassa, milyen szobakutyának lenni, én pedig eloszlathassam egy sokadik felesleges félelmem a szobatisztasággal kapcsolatban…

Este még elmentünk egy rövidke sétára hármasban. A forgalmas 6-os úton is átkeltünk, és Cimbi mindig értette, mit kell tennie: az út szélén engedelmesen és csodálkozva várta, míg elmegy a sok autó (korábban soha nem járt még ilyen forgalmas út közelében), és mikor szóltam neki, mentünk tovább. Két és fél kilométeres sétánk során a pórázra nem volt szükség.

A panellakásban volt vagy harminc fok, Cimbi rengeteget ivott. Este 11 körül csókjaival ébresztett – vettem az adást: valószínű pisilni kell. Lementünk, és vagy egy percen át csorgatott – én pedig meghatódva néztem, hogy ennyit összegyűjtött, és eszébe se jutott a szobában kiereszteni.

Egymás iránti bizalmunk megerősödésével ismét egy magasabb szintre lépett a kapcsolatunk Cimbivel. És még csak egy öt hónapos kisfiú, akinek alig három hónapja vagyok az „apukája” – és akit immár tudom, bárhova magammal vihetek!


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: