Átélés

Vasárnap az esős időben Lucával az emlékeim között kutattunk. Eszembe jutott, hogy van két nagy doboz, amiben életem első két évtizedéhez kapcsolódó tárgyi maradványokra lelhetünk, köztük gyerekkorom saját készítésű könyveire – jó példaként arra, hogy én bizony soha nem unatkoztam. Előkerültek napló-félék is, beleolvastunk, és én nem egyszer nem tudtam már visszaemlékezni, mi a fenét akart ezzel mondani negyed századdal ezelőtti önmagam.

Másnap egy primitív ismerősöm Facebook hozzászólása – az előző napi történésekre mintegy ráerősítve – ráébresztett arra, hogy teljesen felesleges idő és energiapazarlás megpróbálni leírni azt, amit átélek. Mindez kizárólag általam érthető, és bármennyire is próbálok kifejezően fogalmazni, ez „odaátról” bizony sokak számára csak egy szánalmas ömlengés. Hisz olvasóim többsége és jómagam világlátását fényévek választják el egymástól – ahogy ez már többször bebizonyosodott.

Eddig azzal áltattam magam, hogy leginkább magamnak blogolok, az, hogy esetleg más is érti, csak a ráadás. De vasárnap az is bebizonyosodott, hogy már én se mindig értem korábbi önmagam, hétfőn pedig megerősítést nyert, hogy „másnak se megy át”… Hálás vagyok a vasárnapi történésekért és ismerősöm hozzászólásáért, melyek ráébresztettek: a blogolás bizony többnyire felesleges erőlködés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez az utolsó bejegyzésem. Fotóimat továbbra is publikálom; és csupán 10 év van hátra 200×200 km projektemből, erről már csak támogatóim iránt érzett hálából is tudósítani fogok. Reményeim szerint egyre kevesebb szöveggel és képpel. Az utolsó bejegyzésben pedig már kép és szöveg nélkül: a tényszerű adatok a honlapomon – az átélés pedig kizárólag bennem.

Megtanultam a zenét, de nem csináltam, s azóta tudással, de irigység nélkül hallgatom. Megtanultam egy sereg tudományt, mesterséget és művészetet, értek hozzájuk, de nem csinálom, s így érdektelenül tudom azokat élvezni. Csak még az írásról kell majd leszoknom, s akkor abban is féltékenység nélkül tudok gyönyörködni.

(Hamvas Béla)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: