Új egér, monitor és billentyűzet

Mindhárom címbéli eszköz – néhány héttel követve egymást – megérett a cserére. E bejegyzésben emlékeztetem jövőbéli magam, hogy mikor és mire cseréltem őket.

Egér: Logitech MX Master 3 (egy Trust Verto után)

A sort a legkisebb periféria nyitotta, a Logitech MK235 szettjének egerén bő négy évnyi használat után a görgő egyre megbízhatatlanabbul működött. Május végén szántam rá magam a cserére. Egy kedves ismerősöm Facebook oldalán – mily véletlen – épp szembe jött egy érdekes darab, a Logitech MX Vertical, mellyel a tulajdonosa nagyon elégedett; de akkor még úgy voltam vele, hogy harmincezret csak nem adok egy egérért. Viszont kedvet kaptam az „álló” egér kipróbálásához, vettem hát egy vezeték nélküli Trust Verto nevezetűt 6890 forintért. Majd bő három hét után az alábbi panasszal élve visszaküldtem javításra.

A kurzor gyakran szaggatva követi az egér mozgását; illetve egy hosszan, folyamatosan lenyomott bal gombot a nyomva tartás ellenére megszakítva érzékel, így például megszakad és újraindul egy szöveg kijelölése. Összességében sok bosszúságot okoz a használata.

Amúgy nem jött be ez a forma, egyáltalán nem éreztem kényelmesnek a használatát, de mivel a vásárlástól számított 14 nap már letelt, a webáruház nem ment bele abba, hogy egy másikra cseréljem. Én viszont addigra már elhatároztam: 22 évnyi klikkelgetés után mégiscsak szánok akár harmincezret is egy valóban jó egérre. Így utólag nem is értem, miért spóroltam ezen, hisz innen visszanézve egyik korábbi egerem se könnyítette meg a munkát annyira, mint a jelenlegi Logitech MX Master 3. Meglátni és megszeretni is könnyű volt, a használata pedig mindennapos örömforrás. A „végtelenített” görgője magában is megérné a 29980 forintos árát, az enyhén döntött kivitele pedig kifejezetten kézre áll. A vízszintes görgetés lehetősége, és a többi extra gomb, a testreszabhatósággal megfűszerezve pedig már csak a ráadás. (A visszaküldött Trust Verto helyett pár hét után kaptam egy újat. Azóta se bontottam ki a dobozát, szólj, ha kell!)

Monitor: Dell SE2416H

Több mint nyolc év használat után, június közepén a kisebbik (avagy másod)monitorom kijelzője „besárgult”. Egy jóhumorú ismerősöm azt javasolta, hogy a hibát adjam el extraként, mondván: szemkímélő. Amúgy például egy biztonsági kamera fekete-fehér képének közvetítéséhez tökéletesen megfelelt volna, de miután hetekig nem kellett senkinek, leadtam elektronikai hulladékként.

Nem is volt kérdés, hogy egy Dell lesz az utódja is, és az se, hogy másodmonitorként nem szánok rá negyvenezernél többet, így esett a választásom hetedik monitoromként a Dell SE2416H típusára 37990 forintért. Nem bántam meg, „jól esik” kihasználni az elődjéhez képest 5 hüvelykkel nagyobb átmérőjéből adódó „extra” felületet, és külön jó, hogy így most mindkét monitorom közel azonos méretű (~24 colos).

Billentyűzet: Cherry Strait 3.0

Canyon CNS-HKB6 billentyűzetem közel négy évig volt a szolgálatomban, de már nagyon nem szerettem, több okból: egyrészt kinézete (hamar meglátszott rajta a por, kopott is volt már, és nem igazán volt esztétikus rajta az általam alkoholos filccel eltűntetett ronda logó se), másrészt „nehéz olvashatósága” (halványkéken megvilágított sötét billentyűk) miatt. Ezekhez jött „perdöntőként”, hogy egyre többször nem érzékelte a bal oldali Shift és Ctrl billentyűk lenyomását.

Meglepett, mennyire nehéz egy egyszerűségében szép, jól használható billentyűzetet találni. Jó lett volna a háttérvilágítás, de miután kizártam a „szivárványszínű gamereket”, nem maradt semmi. Illetve dehogynem, az egér-élményem után már a billentyűzetre is hajlandó lettem volna többet költeni, és tökéletes választásnak tűnt a Logitech MX egeréhez az MX Keys, csakhogy nem gyártják magyar kiosztással. Így miután ezt fájó szívvel elengedtem – a háttérvilágítással együtt –, keresés közben egyre többször akadt meg a tekintetem a Cherry Strait 3.0 billentyűzetén. Július közepén rá is szántam magam a vásárlásra. Tökéletes választásnak bizonyult (pláne 6720 forintért), az a sok jó, amit olvastam róla, mind igaz; viszont hogy ne legyen teljes az örömöm, a delete, home, end billentyűket sikerült rajta teljesen esztelen módon elhelyezni. De ez legyen a legnagyobb bajom, megszokom majd.

Összességében elégedett vagyok mindhárom hardverrel, határozottan fokozták a munkakedvem – leginkább az egér, ami megérdemli a zseniális jelzőt.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: