Ha egyetlen írót kellene választanom, kinek műveit életem hátralevő részében olvashatnám, egyértelműen Hamvas Béla lenne ez. Ha nem is minden írásával azonosulok teljes mértékben; ahogyan a mindenséget összefüggéseiben látta, és ahogyan mindezt megfogalmazta, számomra példaértékű és lenyűgöző. Meg is beszéltem gyermekem anyukájával, hogy születésnap és karácsony apropóján én már csak Hamvas köteteket szeretnék ajándékba kapni – ezzel a következő bő évtizedre „letudva” e kérdést.

Nagyra becsült ajándékként került a kezembe az életműsorozat 3. és 4. kötete is, és elborzadva fedeztem fel az írások színvonalához (de bármilyen írás színvonalához is) méltatlan, hanyag tördelést. Illetve ezt nem is nevezném tördelésnek, a szöveget valaki egyszerűen csak befolyatta, és megformázta. A képen látható fattyúsor az oldal alján – más súlyos tipográfiai hibákkal együtt – a könyv lapjainak visszatérő elemei. Kár érte – a kötetek megjelenése kívülről sokkal többet sejtet, és Hamvas Béla gondolatainak megnyilvánítása is sokkal többet érdemelt volna!

7 hozzászólás ehhez: „Hamvas Béla életműsorozat szégyenletes tipográfiával

 1. …majd a fiam/lányom megcsinálja ennyiért, van számítógépe, no comment.
  Sajnos ez a szakma is felhígult és lehet amit leírtál nem is érti az illetékes. Kár érte, valószínű ugyanennyi pénzből rendesen is meg lehetett volna csinálni. Sokszor belefutok én is az igénytelenségbe. Ha szóvá teszem akkor jól van az úgy…
  Főleg mióta boldog boldogtalan használja ezt a webes csodát a Canva-t mindenféle szakmaiság nélkül, azóta borzalom miket adnak le nyomtatásra magukat „designer cégnek tartó emberkék”

  1. Igen. Épp most olvasom egy webáruházban: „Hagyjd”. Manapság már ritkaság, hogy akárcsak egy újságcikk hibátlanul jelenjen meg. Megszokottá vált. Korábban valami hasonló téma kapcsán valaki megjegyezte, hogy mi lesz, amikor a „mai fiatalokból”, akik már nem is törekednek a tökéletességre (persze mindig tisztelet a kivételnek), pl. pilóta lesz? Jó kérdés. Tágabban értelmezve a jelenséget nekem úgy tűnik, a világ alászállása megállíthatatlan. És a többség ezt fejlődésként éli meg. Tragikomikus.

   1. Pontosan így van sajnos. Egyre pocsékabb zenék, ízléstelenség, silányság, trógerség mindenütt. Én azért még bízom abban, hogy hátha feltámad az igény a minőségre, az igaziságra.

 2. Teljesen igazad van abban, hogy nem méltó Hamvas Bélához az életműkiadás tördelésének színvonala. Sajnos a szöveg maga is hanyagul gondozott, megbízhatatlan, vagy éppen hibás. A könyv, amit fotóztál, 2015-ös kiadás. Én 2017 decemberében kerültem a kiadóhoz, azóta Palkovics Tibor kollégámmal együtt én szerkesztem a Hamvas-kiadást. 2020-ban egy új sorozatot indítottunk, Hamvas Béla kiskönyvtár címen. Ebben (most fog megjelenni a 8. kötete) minden kisebb, önálló Hamvas-kötet pár éven belül, új kiadásban, immár méltó minőségben fog megjelenni. A nagyobb Hamvas-műveket pedig a tavaly kiadott egykötetes Karneval című regényhez hasonló méretű kiadásban, mindegyiket egy kötetben és hiteles, gondozott szöveggel fogjuk kiadni a nem túl távoli jövőben: Patmos (aminek a régi, hibás kiadását a kezedben tartod a fotón), Az ősök nagy csarnoka, Scientia sacra, és így tovább. A régi életműkiadás a 30. kötet javított kiadásától (megjelent 2018-ban) kezdve vállalható minőségű, a tördeléstől a hiteles, gondozott szövegig; előreláthatólag idén, 2022 decemberében fog megjelenni a 34. kötet, és még két kötet várható a következő években.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.