„Ember őrült!”

Egy Olaszországban született, Svájcban dolgozó, Esztergomban élő kedves ismerősöm korszellem-definíciója baráti körömben szállóigévé lett:

„Ember őrült!”

Tegnap esti Index

Reméljük, jól szórakoztak, tartsanak velünk holnap is, bizonyára folytatódik a háború, további nagyon izgalmas és érdekes címek várhatók, párat már előre megírtunk, alig várjuk, hogy végre tesztelhessük, hányan kattintanak rá!

Irodalmi cenzúzra

„Roald Dahl norvég származású walesi író 1990-ben meghalt, de nem hagyják békében nyugodni. Az angol sajtót az elmúlt hetekben a szerző gyerekkönyveinek cenzúrázása tartotta lázban. Matilda című regényéből egyebek mellett Rudyard Kipling nevétől kellett megszabadulni, ugyanis az 1865-ben Indiában született britt írót az utóbbi időkben egyre több kritika érte. Egyesek nőgyűlölőnek, kolonialistának, és rasszistának bélyegezték. Nem ez a Matilda az egyetlen szöveg, amit nem tartanak megfelelőnek a mai gyerekek számára. A Puffin több száz változtatást eszközölt Dahl meséin, így például a kövér szó egyikben sem szerepelhet, de a csúnya szereplőknek is menniük kell, legalábbis többé nem lehet csúnyának nevezni őket. A Karcsi és a csokoládégyárban szereplő umpa-lumpákról pedig már nem illik azt írni, hogy alacsonyak vagy aprók, ahogyan azt a részt is kihúzták a könyvből, amiben Wonka Vilmos elmondja, hogy a csokigyár munkásait Afrikából hozta magával ládába csomagolva; ez ugyanis a rabszolga-kereskedelemre emlékeztetné a gyerekeket. A Boszorkányokban szereplő boszorkányokat nem lehet többé Vén Varjaknak nevezni, a helyes megnevezés mostantól fogva: Vén Banyák.”

Orwell 1984 című regénye egyre aktuálisabb.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: