HALDESIGN v4 – start

Most csak dióhéjban a változásokról (mert aludni is kell), aztán este majd átírom ezt a bejegyzést – részletezve az újdonságokat és a hiányosságokat; de addig is kérlek, hogy írd meg, ha hibát találsz, vagy ha az általam említett hibákra, hiányosságokra tudsz megoldást.

 • A politikai tartalmú bejegyzéseket kidobtam a szemetesbe. Ez egy önálló WordPress blog, ahova egyelőre nem sikerült átvinnem az itt regisztráltak adatait, tehát ott külön regisztráció szükséges a hozzászóláshoz. Viszont:
 • A regisztráció jóval egyszerűbb, ha használod az OpenID azonosítód, melyek fogadására mától mindkét blog képes. (Az OpenID használatáról lehet, hogy írok majd egy külön bejegyzést.)
 • Az új címlapon egyelőre kettő, de hamarosan három blog (BLOGH + GHALÉRIA + SZEMETES) legfrissebb bejegyzései találhatók – ez (is) alakul még.
 • A bejegyzések után található egy „bejegyzés megosztása” link, melyen keresztül egyszerűen publikálhatod a linkjét linkmegosztó oldalakon vagy e-mailben.
 • Részletes keresés – na ez nem mindig működik, csak arra nem jöttem még rá, hogy miért? (Ennél adós vagyok még a „help” magyarra fordításával is.)
 • És még sok apróság…

frissítve (2007. 04. 06.): Nem írom át, inkább kiegészítem. A fentiekben a változások dióhéjban, a továbbiakban pedig strucctojáshéjban – a részletek iránt érdeklődőknek.

Új külső

Először is ez lenne a kívánatos látvány részemről – ha élsimított betűid vannak, az persze még jobb (én csak azért nem használom, hogy lássam milyen azoknál akik nem is hallottak erről):

HALDESIGN v4 – start

Maradt a három hasáb, csak a sorrendjük változott, a korábban jobb oldalon található kategóriák, és linkek átkerültek a középső oszlopba; a szintén a jobb hasábban, annak tetején levő, korábban kettéosztott ARCHÍVUM pedig összevonva főmenüpont lett. Szerintem sokkal logikusabb így – ahogy egy kommentben már meg is írtam: balról jobbra haladunk a nagyobb egységektől (főmenük) a kisebbeken át (kategóriák) a legkisebbig (bejegyzés). Sajnos nem várt hatása is lett ennek a változtatásnak: rudonak még a székét is odébb kellett húznia, hogy próbálja helyreállítani a kibillent egyensúlyt – ahogy azt a Propono-n megírta.

Akinek nem tetszik az új külső, biztos nem ért egyet, de az áttervezésnél az egyik legfőbb szempont a felhasználóbarátság növelése volt. Ezért például a bal odali és a középső hasáb fixen a helyén marad az egyszerűbb navigációt megkönnyítendő, egészen addig, mig a hasznos ablakméret 830 pixelnél magasabb. Ez alatt a teljes oldal gördíthetővé válik, hogy senki ne maradjon le semmiről. Természetesen az Inernet Explorer mint általában, ez alól is kivétel: aki ezt a szánalmasan buta böngésző-féleséget használja, annak semmi nem fix (arról hogy a munkaidőm nagy része – szokás szerint – az IE-re optimalizálással ment el, majd talán később, egy külön bejegyzésben).

Új oldalak

SZEMETES Erre az önálló blogra költöztettem a korábbi politika kategóriát. Ezentúl nem lesz lelkiismeret furdalásom, hogy szennyes témákkal piszkítom be a BLOGH-ot. Itt sajnos külön regisztráció kell a hozzászólásokhoz – nem sikerült megoldanom az adatbázisok összekapcsolását (kíváncsi vagyok, lesz-e egyáltalán regisztráló). (Az RSS csatornáit – az összes többivel együtt – az RSS rovatban találod.)

VENDÉGKÖNYV A korábbi BEÍR rovat helyett hoztam létre ezt az önálló oldalt a „bejegyzések témájához nem tartozó, nyilvános közölnivalók számára”. Ugye nem kell tovább magyaráznom? (A korábban BEÍRtakat pedig átraktam ide.)

CÍMLAP Ahogy már említettem dióhéjban is: „az új címlapon egyelőre kettő, de hamarosan három blog (BLOGH + GHALÉRIA + SZEMETES) legfrissebb bejegyzései találhatók”. Még dolgozom rajta.

Új funkciók

OpenID segítségével sokkal egyszerűbb a regisztráció mindkét blogon. Annyira, hogy nincs is szükség rá – egyszerűen csak jelentkezz be az OpenID azonosítóddal (a részletekről hamarosan egy külön bejegyzésben):

bejelentkezés OpenID-val

Részletes keresés is rendelkezésedre áll az új verzióban, a keresőmező alatti linkre kattintva.

Egyszerűen megoszthatod a bejegyzéseket a kedvenc linkmegosztódon, vagy elküldheted e-mailben:

bejegyzés megosztása

Könnyebb a navigáció a bejegyzéseket tartalmazó oldalak között. Egy oldalon egyszerre 10 bejegyzés jelenik meg, ezek között lapozhatsz:

navigáció az oldalak között

Egyszerűbb a hozzászólás, ha már sok megjegyzés született. A „megjegyzés írása” linkre kattintva közvetlenül az új hozzászólás szövegmezőjéhez ugorhatsz:

hozzászólás a bejegyzéshez

Ráadás

A megújulás melléktermékeként keletkezett, mikor belefutottam egy WordPress plugin-ba (a plugin-okat szándékosan nem nevezem most meg, lesz majd róluk egy külön bejegyzés), de hátha valakit érdekel:

 • itt lehet megnézni a legtöbbet kommentálók listáját a BLOGH-on,
 • itt meg a SZEMETES hozzászólóinak listája látható.

Köszönet

Végül megköszönöm a segítségét kow-nak, suexID-nak, a Propono kommentelőinek, és mindenki másnak, akik az interneten kersztül megosztották a tudásukat, melynek végeredményeképpen olyan lett a honalpom, amilyennek megálmodtam (majdnem).


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

10 hozzászólás a(z) “HALDESIGN v4 – start” bejegyzéshez

 1. marton avatar

  Kicsit furcsának tűnik első látásra az éles kontraszt a bal oldalon (menü és sidebar találkozása), de egyébként igényes, szép munka lett, gratulálok.

 2. Shim avatar

  Így elsőre nagyon furcsa, hogy a bejegyzések nincsenek középen (a menü és sidebar között). A kontraszt viszont nekem külön tetszik. Ebből is várható lesz többféle választható színverzió?
  Keep up the good work!

 3. hal avatar

  [re=4147]marton[/re] Én is ilyen kontrasztos vagyok – örülök, hogy tetszik, köszönöm. :)

  [re=4148]Shim[/re] Pedig ha belegondolsz, hogy a nagyobb egységek (főmenük) felől haladunk balról jobbra a kategóriákon kersztül a bejegyzésekig, akkor még logikusabb is. Örülök, hogy kontrasztpárti vagy. :)

  Választható színverziókat nem terveztem, a főbb egységeknek (BLOGH + GHALÉRIA + SZEMETES) van illetve lesz különböző színe, de mindhárom megmarad a sárga és fekete árnyalatainál.

 4. xants avatar
  xants

  Szia, gratulálok. Egy furcsa bugot vettem észre, ha Safariban lefelé görgetek az oldalon, akkor a bal oldlon lévő elemek megváltoznak. A logó félig (néha egészen) eltakaródik és a menu kövérre változik. De remélem ez csak nálam van így.

 5. xants avatar
  xants

  Lehet hogy az SFIR csinálja. [re=4150]xants[/re]

 6. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Jó a dizájn. Grat. Jó volt az előző is. :o)
  A tartalmi rész jobbra csusszanása engem is zavar, ugyanis a két menü majdnem a böngészőm közepéig ér és kifejezetten jobbra kell nézzek az olvasáshoz. Persze a Te bizniszed, azt csinálsz vele, amit akarsz, csak ha már adott a lehetőség a belepofázásra, megteszem :o)
  De van ideológiám is, legalább olyan jó, mint a balról-jobbra. A világosszürke menüt inkább regiszterként kezelem, aminek teljesen jó helye lenne jobboldalt.

  Mellesleg irígy vagyok, hogy van erre időd/energiád. Én megcsináltam a céges webem 3 éve, na az úgy van, ahogy akkor hagytam, időnként ég a pofám miatta, de hál´Istennek nincs időm frissíteni. Gondoltam, csinálok egy blogot is, de arra sincs. Inkább belepofázok másokéba. Az még megy :oD

 7. suexID avatar

  Főnököm, ebből korrepetálást is vállalsz? Ha tanítanál valahol, eskü befizetnék. Amikor megnézek 1-2 ehhez hasonlóan eltalált oldalt, akkor szoktam mondani a barátaimnak, hogy na ezért nem vagyok én dizájner és meg ne merjék velem kapcsolatban említeni. Gyönyörű munka, eltalált arányok, nagyon gratulálok!

 8. hal avatar

  [re=4150]xants[/re] Köszi, sajnos nem csak a te safarid csinálja, és nem is a sIFR miatt van (a bal oszlopban nincs is ilyen), hanem a FIR miatt, aminél meg kell adni a befoglaló elemnek egy position:relative-ot, és a safari nem veszi figyelembe, hogy az egész bal oszlop position:fixed. Pontosabban figyelembe veszi, minden a helyén marad, csak a benne levő relatív pozícionálású elemek nem. Ha tud rá valaki orvosságot, szóljon legyenszíves!

  [re=4152]Dexter68[/re] Köszi :D Megmutatod az öreg céges oldalad? Amúgy meg örülök, hogy belepofázol. :)

  [re=4153]suexID[/re] Nagyon örülök, hogy tetszik. Egyébként tervezem, hogy írok majd egy „így készült” bejegyzést (vagy sorozatot), mert rengeteg problémába belefutottam, melyek megoldásából sokat tanultam. Köszönöm a Te segítséged is, melynek köszönhetően ez jól láthatóan a 8. hozzászólás lesz. :)

 9. Dezső avatar
  Dezső

  A logikát értem, de én a kategóriák részt elég ritkán használom, mivel elég gyakran nézem az oldalt. Szóval a saját felhasználói szememmel nézve jobban bejönne, ha középen lenne a lényeg. De biztosan hozzá fogok szokni a jelenlegi kialakításhoz is.
  A lényeg, hogy ismét nagyot alkottál! :-)

 10. hal avatar

  A lényeg, hogy az utolsó mondatod alapján úgy tűnik, tetszik. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: