Wikipédiát hamisító TV2

A TV2 nem túl jól sikerült legújabb tehetségkutató produkciójával kapcsolatban mindent megpróbált elkövetni, hogy az sikeres legyen, kivéve azt az alapvető dolgot, hogy jó műsort csináljon. Átlagos bűvész trükkök mellett megpróbálta azt a kelléket is felvonultatni, ami leginkább hathat az emberekre, a félelmet. Ezért az utolsó produkciónál egy kígyót vetett be, ami végig ott volt a színpadon egy terráriumban (és nem akváriumban!) letakarva. Nagy volt az izgalom, holott már az aznapi Blikk is megírta, hogy lesz a műsorban egy kígyó. Hangsúlyozták, hogy ez egy rendkívül veszélyes faj, mérge veszedelmesen gyorsan öl, ezért kint vár a rohamkocsi. Ezt még élő kapcsolással is megerősítették, sőt felhívták a figyelmet az ellenszérumra. A dolog ott kezdhetett gyanússá válni, amikor a bejátszásban a kígyóról készült felvételek helyett mindenféle más kígyókat, például kobrát láthattunk. Ezek után már meg sem lepődtem, amikor egy nagyon gyanúsan nagy kígyót láttam az üveg mögött. Talán túl is siklottam volna a dolgon, de nem így mások. Sokaknak gyanús lett az eddig ismeretlen kígyófaj. Nem véletlenül. Többek felismerni vélték benne az egyik boafajt, aminek természetesen nincsenek méregfogai, mert gyilkolási mechanizmusa az állat megfojtásán alapul. Elkezdve kutakodni az interneten érdekes dolgokra lelhetünk. A magyar nevén „dzsungelvipera” a Wikipédia nevű internetes lexikonba – az itt látható oldal szerint – mindössze március 28-án került be. (UPDATE: Bár a Wikipédiában a bejelentkezett felhasználók által használt IP-címek nem publikusak, visszaélések gyanúja esetén erre felhatalmazott felhasználók ellenőrzihetik azokat. Egy ilyen ellenőrzés eredménye szerint a szóban forgó felhasználó a tv2.hu tartományából szerkesztett) Nyilván valakinek eszébe jutott, hogy a Google nem fog rá találni semmit. Ma már kemény 7 találat létezik rá. Vannak viszont egyéb furcsaságok is. Ezt akkor kapjuk meg, ha a Google segítségével rákeresünk az állat latin nevére, és ezt összevetjük a magyar Wikipédiában található dolgokkal. Mit láthatunk a magyar változatban, ami állítólag hiteles:

„Testük smaragd illetve lombzöld árnyalatú, hátukon sárgás vagy fehéres szétszakadozott szalag húzódik. Fejük teteje és oldalai is hasonló színűek, zöldes fölső ajakpajzsokkal. Külső jegyeiben nagyon hasonlít a szintén Dél-Amerikában honos Corallus caninus, eltekintve a fejükön található pikkelyek méretétől. Testhosszuk ritkán elérheti, vagy csekély mértékben meghaladhatja a két métert, de a kifejlett állatok mérete a hímeknél többnyire 150-160, a nőstényeknél 160-180 centiméter között mozog.”

És mit az angolban:

„Adults generally grow to less than 70 cm in length, but sometimes to over 1 m.”

Azt hiszem, nem kell felsőfokú angol nyelvvizsga, hogy érezzük a 70 cm és a 160-180 cm közötti különbséget. Igen a tévében látható változat közelebb volt az utóbb említetthez, innen származhat a „véletlen” félrefordítás. Az is érdekes, hogy a magyar szócikk külön megemlíti a Corallus caninust, azt a boafajt, amit sokan látni véltek a műsorban. Ennyi erővel még jó néhány hasonló kígyót fel lehetett volna sorolni, vajon miért pont ez került terítékre. A leírás szerint állítólag egy példányt tartanak belőle Magyarországon, nyilván ez is amiatt került bele, hogy ne nagyon kutakodjunk utána.

Ezek után azt hiszem, hogy hasonló bizalommal tekinthetünk a műsor többi „hiteles” műsorszámár is. A TV2 viszont nem csak átver, megalázva ezzel hülyének tekintett közönségét, hanem még magát a forrásokat is meghamisítja. A kérdés csak az, hogy mi jöhet még ezután? Talán hamarosan nem létező személyek válnak létezővé, vagy létezők nem létezővé? Ki tudja. A szokásos ajánlatom persze most is fennáll. Bárki, aki megírja, hogy a fent leírt dolgok hamisak, az beírhatja ide a linkjét, és nem fogom kimoderálni. Természetesen az is lehet, hogy az egészhez nincs köze a csatornának, csak valaki önszorgalomból gyártott egy ilyen Wikipédiás oldalt. A mai világban bármi megtörténhet.

(forrás: Hóbelevanc)

frissítve (2008. 04. 03.): És mindent meg lehet magyarázni (például újabb hazugságokkal) – bár a Wikipédiás csalásról nem esik szó:

A Kiválasztott németországi adásában egy zöld mambát használtak a korsós produkcióhoz – mondta Magyar Rita a TV 2 PR csoportvezetője. Miután ez Magyarországon nem volt hozzáférhető, egy hasonló kígyót kerestünk és a szakértő szerint egy dzsungelviperát kaptunk. Miután egyikünk sem herpetológus szakember, mind elhittük a szakértő állítását és elintéztük a szükséges biztonsági ügyeket, a terráriumot őrök védték és orvosi felügyeltről is gondoskodtunk. Menetközben számunkra is kiderült, hogy a kígyó nem halálos mérgű, de aki azt állítja, hogy a boa nem veszélyes, nem tud marni,veszélyes sebeket okozni, az éppen olyan tudatlan, mint mi voltunk. Adásban, ha fogalmazhatunk így, remekül szerepelt, elképesztő feszültséget teremtett a jelenléte, így A Kiválasztott elérte célját, szórakoztatott, döbbenetet keltett, a képzelet és valóság határán táncolt, a műsorunk éppen erről szól, hiszen egy show. A mentalistánk megérezte a kígyó melyik korsóban van, így tett volna akkor is, ha abban valódi dzsungelvipera van, így ez a teljesítményéből semmit sem von le. Aki ezt csalásnak nevezi, az nem értette meg a műsor lényegét – fejezte be a csatorna PR csoportvezetője.

(forrás: www.borsonline.hu)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: